ΚΑΡΔΙΑ
Featured_fb_post7

Αρτηριακή πίεση (ΑΠ) είναι η δύναμη που προωθεί το αίμα μέσω των αρτηριών σε όλους τους ιστούς του σώματος, εξασφαλίζοντας την συνεχή κυκλοφορία.

Η ΑΠ εκφράζεται με δύο αριθμούς (πχ. 120 με 80 mmHg).

Ο μεγάλος αριθμός (πχ.120) είναι η πίεση μέσα στις αρτηρίες, όταν η καρδιά συσπάται και εξωθεί το αίμα στην αορτή και καλείται συστολική πίεση.

Ο μικρός αριθμός (πχ. 80) είναι η πίεση, όταν η καρδιά χαλαρώνει, ανάμεσα σε δύο διαδοχικούς κτύπους και καλείται διαστολική πίεση.

Φυσιολογικές τιμές

Οι φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης για τον ενήλικα είναι μέχρι 140 χιλιοστά στήλης υδραργύρου (140 mm Hg) η συστολική και μέχρι 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου (90 mm Hg) η διαστολική.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Είναι σπάνια και συνήθως καλοήθης η κατάσταση, η οποία συναντάται σε νεαρά άτομα όπου η αρτηριακή πίεση είναι 90/70 ή ακόμα 80/60 mmHg, ενώ νιώθουν απόλυτα υγιή. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι πραγματικά τόσο χαμηλή, κυρίως σε ηλικιωμένους, το άτομο νιώθει ζάλη, κεφαλαλγία κάθε φορά που σηκώνεται σε όρθια θέση, ενώ υπάρχει συνεχές αίσθημα κόπωσης και ατονίας. Αυτή η κατάσταση καλείται ορθοστατική υπόταση και στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος αλλά συναντάται και σε άτομα που λαμβάνουν συνδυασμό φαρμάκων για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπτώσεις

Η χαμηλή πίεση πολλές φορές είναι ένδειξη για κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, ιδίως αν η κρίση υπότασης «χτυπά» ξαφνικά και συνοδεύεται από:

-          ζαλάδα
-          συγκοπή (λιποθυμία)
-          θολή όραση
-          ναυτία
-          κόπωση
-          έλλειψη συγκέντρωσης

Η υπερβολικά χαμηλή πίεση υποδεικνύει σοκ και είναι απειλητική για τη ζωή. Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως:

-          η πνευματική σύγχυση, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους

-          το κρύο και χλωμό δέρμα

-          η γρήγορη και κοφτή αναπνοή

-          ο γρήγορος και αδύναμος καρδιακός παλμός

Υψηλή Αρτηριακή πίεση

Υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση, θεωρείται οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική.

Επιπτώσεις

Μία πίεση που παραμένει διαρκώς υψηλή αργά ή γρήγορα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Έτσι μια μακροχρόνια αρρύθμιστη και παραμελημένη αρτηριακή υπέρταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες σε πολλά όργανα του ανθρώπου, τα λεγόμενα «όργανα στόχοι», που έχουν ζωτική σημασία στην αρμονική λειτουργία του οργανισμού.

Όργανα → Βλάβη

Καρδιά→ Υπερτροφία, έμφραγμα μυοκαρδίου, αρρυθμίες

Εγκέφαλος→ Αρτηριοσκλήρυνση, αιμορραγία, εγκεφαλικά επεισόδια

Νεφροί→ Νεφρική ανεπάρκεια

Οφθαλμοί→ Αιμορραγίες, τύφλωση

Αορτή→ Ανευρύσματα

Περιφερικές αρτηρίες→ Αρτηριοσκλήρυνση

Οδηγίες για μέτρηση στο σπίτι

Η μέτρηση της πίεσης στο σπίτι, πρέπει κατά προτίμηση να γίνεται με πιστοποιημένο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο που μετράει στο μπράτσο. Οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν να μην γίνονται λάθη κατά την μέτρηση

  Η πίεση θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από τουλάχιστον 5 - 10 λεπτά ξεκούρασης και ηρεμίας. Επίσης, την προηγούμενη μία ώρα να μην έχετε φάει, καπνίσει ή κουραστεί πολύ. Αφήστε να περάσει 1-2 ώρες, μετά την γυμναστική σας, μέχρι να μετρήσετε την πίεσή σας.

  Το περιβάλλον να είναι ήσυχο και ευχάριστο από πλευράς θερμοκρασίας. Μπορείτε να είστε καθισμένοι αλλά με στηριγμένη την πλάτη σας.

  Να μη φοράτε στενά ρούχα στο χέρι που θα μετρήσετε την πίεσή σας.

  Το άνω άκρο πρέπει να είναι χαλαρό και να στηρίζεται σε μια επιφάνεια πχ. τραπέζι, γραφείο, ώστε η περιχειρίδα να είναι στο ύψος της καρδιάς. Εάν δεν στηρίζεται και απλά «κρέμεται» ή είναι χαμηλότερα από το ύψος της καρδιάς, τότε η πίεση μπορεί να βρεθεί αυξημένη κατά 7-10 mmHg.

  Τα κάτω άκρα δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα και δεν πρέπει να μιλάτε, κατά την στιγμή της μέτρησης, γιατί η πίεση θα βρεθεί αυξημένη.

  Το μέγεθος του αεροθαλάμου της περιχειρίδος παίζει ρόλο στην ακρίβεια των μετρήσεών σας.

  Για την αξιολόγηση της πίεσης στο σπίτι χρειάζονται μετρήσεις 5-7 ημερών, πρωί και απόγευμα, σε καθιστή θέση μετά 5 λεπτά ανάπαυση και με διπλή μέτρηση, κάθε φορά, με μεσοδιάστημα ενός λεπτού.

Η θερμοκρασία που επικρατεί όλες τις εποχές του χρόνου επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και καλό είναι να γνωρίζει κανείς πώς η πίεση του αίματος επηρεάζεται από την αλλαγή της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα, ειδικά αν έχει προβλήματα υπέρτασης ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την πίεση του αίματος.

Από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά η μέτρηση της πίεσης;

Η σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι κεφαλαιώδους σημασίας για όλους μας. Όλοι οι ενήλικες, οι έφηβοι και τα παιδιά πρέπει να μετρούν την πίεσή τους, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Άτομα με νόσο της καρδιάς, των νεφρών, εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρβαροι, ηλικιωμένοι και όσοι έχουν δυο (2) συγγενείς πρώτου βαθμού με υπέρταση, πρέπει να μετρούν την πίεση τους τακτικά!

Στις περιπτώσεις που ακολουθείται κάποια φαρμακευτική αγωγή, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψην και που μπορούν να βοηθήσουν στην ρύθμιση της πίεσης,  όπως είναι η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι από τις σημαντικότερες, καθώς η χρήση τους προάγει την καλή υγεία και βελτιώνει την κατάσταση των ασθενών με υπέρταση. Γενικά τα συμπληρώματα διατροφής του φαρμακείου πληρούν τα standards ασφαλείας, αξιοποιούνται καλώς από τον οργανισμό, αναπληρώνουν διατροφικές ελλείψεις και είναι οικονομικώς προσιτά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο γιατρός και ο φαρμακοποιός είναι πάντα διπλά μας για να μας βοηθήσουν να διαλέξουμε τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και να τα προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας!

Παρακάτω αναφέρουμε τα κυριότερα ευεργετικά συστατικά

Εκχύλισμα σκόρδου

Παρέχει αντιοξειδωτική προστασία και η αγγειοδιασταλτική του δράση μειώνει την πίεση.

Ρεσβερατρόλη

Εκτός από την αγγειοδιασταλτική της δράση, οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες βοηθούν στην πρόληψη της δημιουργίας LDL (η «κακή» χοληστερόλη), και ως εκ τούτου στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα συναντάμε σε συμπληρώματα όπως το ιχθυέλαιο, το έλαιο krill, ο λιναρόσπορος, κ.α. Ασκούν πολλαπλές προστατευτικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπως μείωση της LDL («κακή») και αύξηση της HDL («καλή») χοληστερόλης, μείωση του κινδύνου απόφραξης των αγγείων και καρδιακής συμφόρησης, και μείωση της πίεσης.

Pycnogenol

Φλαβονοειδές που σταθεροποιεί και ενδυναμώνει τα αιμοφόρα αγγεία και διασφαλίζει την καλή κυκλοφορία.

Κράταιγος

Βότανο με ευρύ φάσμα ευεργετικών ιδιοτήτων στο καρδιαγγειακό, όπως αντιυπερτασική δράση, αντιαθηροσκληρωτική, αντιοξειδωτική. Γενικά βελτιώνει την υγεία ολόκληρου του κυκλοφορικού συστήματος.

Μαγνήσιο

Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, καθώς είναι απαραίτητο για τη διεργασία της χαλάρωσης των λείων μυϊκών ινών των αγγείων (αγγειοδιαστολή) όταν αυτή χρειάζεται.

Ανθοκυανίνες, Κατεχίνες, Πολυφαινόλες

Είναι συμπληρώματα φυσικής προέλευσης και συμβάλλουν στη πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και νοσημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος. Τέτοια συναντάμε στα Μύρτιλλα, το Ρόδι, το Φραγκοστάφυλο

Κείμενο: Μιχαλάκης Β. Ιωάννης, Ιατρός, Καρδιολόγος & Χαζάπη Καλλιόπη, Φαρμακοποιός φαρμακείου –μέλους Advance, Πιτσέλης Ζήσης & Σια ΟΕ, Φιλοθέη

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρδιά

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα