ΚΑΡΔΙΑ
Featured_smoking

Ο εθισμός στο κάπνισμα ίσως αποτελεί αντικείμενο γενετικής προδιάθεσης, υποστηρίζουν 3 νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στη Γαλλία και βασίστηκαν στην ανάλυση της αλυσίδας DNA 140.000 ατόμων, καπνιζόντων και μη.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι το χρωμόσωμα 11 συνδέεται έντονα με την έναρξη του καπνίσματος, ενώ το χρωμόσωμα 9 συμβάλλει καθοριστικά στη διακοπή του. Επίσης, τα άτομα με γονιδιακές παραλλαγές των χρωμοσωμάτων 8 και 19 έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καπνίσουν περισσότερα τσιγάρα και διατρέχουν 10% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα.

Η Kari Stefansson, πρόεδρος της deCODE, ισλανδικής εταιρείας που εξειδικεύεται στην αποκρυπτογράφηση γενετικού υλικού, υποστηρίζει:

«Το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία όλων. Για μερικούς είναι ακόμα χειρότερο και οι σημερινές ανακαλύψεις ενισχύουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε με ακρίβεια ποιοι είναι αυτοί, δίνοντάς τους έναν επιτακτικό λόγο να το κόψουν. Ωστόσο, παραμένει ακόμα ασαφές το μεταβολικό μονοπάτι βάσει του οποίου τα γονίδια εμπεριέχουν τον κίνδυνο».

Η σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του πνεύμονα και του καπνίσματος έχει διαπιστωθεί εδώ και μισό αιώνα. Παρά ταύτα, οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να απαντήσουν γιατί υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην ευκολία έναρξης και στην ποσότητα καπνίσματος.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρδιά

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα