ΚΑΡΔΙΑ
Featured_microrna

Ένα μικρό κομμάτι γενετικού υλικού, γνωστό ως μικρο - RNA, φαίνεται ότι επηρεάζει την παραγωγή της «καλής» χοληστερίνης, αποκαλύπτει νέα αμερικάνικη έρευνα.

Η Δρ. Kathryn Moore, από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Langone της Νέας Υόρκης και επικεφαλής της έρευνας, υποστηρίζει:

«Η μελέτη μας δημιουργεί έναν νέο τρόπο ρύθμισης των επιπέδων της «καλής» χοληστερίνης. Τα μέχρι σήμερα γνωστά φάρμακα για την αύξηση του συγκεκριμένου τύπου χοληστερίνης, όπως η νιασίνη (βιταμίνη Β3 ή νικοτινικό οξύ), έχουν μεν ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά προκαλούν πολλές και δυσάρεστες παρενέργειες».

Η ομάδα της Δρος Moore διαπίστωσε ότι η παρεμπόδιση ενός συγκεκριμένου μικρο – RNA στα ποντίκια, γνωστού ως miR-33, ήταν σε θέση να αυξήσει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης κατά τουλάχιστον 25%, ποσοστό περίπου ίδιο με το αντίστοιχο χορήγησης νιασίνης.

Ο Anders Naar, από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και συνυπογράφων τη μελέτη, δηλώνει:

«Το miR-33 είναι μέρος μιας οικογένειας γονιδίων που παρεμποδίζουν την ομαλή παραγωγή της χοληστερίνης και των λιπιδίων στα κύτταρα. Απομονώνοντας λοιπόν τη δράση τους, επαναφέρουμε πρακτικά τις τιμές της χοληστερίνης και των λιπιδίων στα φυσιολογικά τους επίπεδα».

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη αποτελεί το πρώτο βήμα για την παραγωγή αποτελεσματικών και χωρίς παρενέργειες φαρμάκων για την αύξηση της «καλής» χοληστερίνης, σε μία αγορά που εκτιμάται περί τα 10 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρδιά

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα