ΚΑΡΔΙΑ
Featured_cholesterol

Η ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα ρυθμίζεται εν μέρει από τον εγκέφαλο, προτείνει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι η ποσότητα χοληστερόλης επηρεαζόταν άμεσα από την ποιότητα διατροφής κάθε ατόμου και τον ρυθμό παραγωγής της στο συκώτι. Η συγκεκριμένη έρευνα όμως, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati στις Η.Π.Α., υποστηρίζει ότι μερίδιο ευθύνης έχει και η ορμόνη γκρελίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της πείνας», η οποία παράγεται στον εγκέφαλο και λειτουργεί ως «τηλεχειριστήριο» που υποκινεί την χοληστερόλη να κυκλοφορήσει στο σώμα.

Ο Δρ. Matthias Tschoep, επικεφαλής της έρευνας, υποστηρίζει:

«Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η παραγωγή χοληστερόλης ρυθμιζόταν αποκλειστικά μέσω της διατροφής ή της διαδικασίας σύνθεσης – έκκρισης από το συκώτι. Πλέον, όμως, φαίνεται ότι και το κεντρικό νευρικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο. Η διαπίστωση αυτή ανοίγει σίγουρα τον δρόμο για νέες μορφές θεραπείας σε εκατομμύρια ανθρώπους με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, απαιτείται επιπρόσθετη μελέτη για πλήρη κατανόηση του μηχανισμού εγρήγορσης της γκρελίνης».

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρδιά

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα