ΚΑΡΔΙΑ
Featured_pregnant-woman-for-blog

Γυναίκες που καπνίζουν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με ορισμένα από τα πιο συνήθη είδη γενετικών προβλημάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, γυναίκες που κάπνιζαν στην αρχή της εγκυμοσύνης είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με απόφραξη στη ροή του αίματος από την καρδιά στους πνεύμονες και σχεδόν 40% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με ανοίγματα στα άνω διαμερίσματα της καρδιάς.

Ο Dr. Adolfo Correa, του Κέντρου για τον έλεγχο και την πρόσληψη νόσων, (CDC) δήλωσε ότι οι γυναίκες που σχεδιάζουν να συλλάβουν θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα, αν είναι καπνίστριες.

Τα ευρήματα ενισχύουν προηγούμενες ενδείξεις που υπέδειξαν ότι το κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες συγγενείς καρδιακές βλάβες.

Η ερευνητική ομάδα επισκόπησε πληροφορίες που συλλέχτηκαν από μητέρες 2.525 νεογνών με συγγενή καρδιοπάθεια και μητέρες 3.435 νεογνών που γεννήθηκαν με υγιείς καρδιές.

Ο ερευνητής και η ομάδα του εστίασαν σε 2 είδη καρδιακών βλαβών που ήδη σχετίζονται με το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη-απόφραξη στη ροή του αίματος από τη δεξιά μεριά της καρδιάς στους πνεύμονες και ανοίγματα μεταξύ των άνω διαμερισμάτων της καρδιάς.

Αν οι γυναίκες καπνίζουν στην εγκυμοσύνη, τα ποσοστά αυξάνουν-γυναίκες που κάπνιζαν στην αρχή της εγκυμοσύνης είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με μη φυσιολογικά ανοίγματα και 32% περισσότερε πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με αυτού του τύπου την απόφραξη της ροής του αίματος στους πνεύμονες.

Το κάπνισμα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο μπορεί ενδεχομένως να θέσει κινδύνους στο αγέννητο παιδί, σημειώνει ο ερευνητής, αλλά η ερευνητική ομάδα εστιάζει στο πρώτο τρίμηνο επειδή είναι ο χρόνος που αναπτύσσονται τα περισσότερα όργανα και το έμβρυο είναι περισσότερο ευάλωτο στην επίδραση περιβαλλοντικών καταστάσεων. Είναι επίσης διάστημα που πιθανόν να μη γνωρίζουν οι γυναίκες ότι είναι έγκυες, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική τη διακοπή του καπνίσματος πριν συμβεί η σύλληψη.

Δεν είναι σαφές πώς το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς, σημειώνει ο Correa, μπορεί με κάποιον τρόπο να μειώνει τα επίπεδα του φυλλικού οξέως, που είναι γνωστό πως εμποδίζει τις γενετικές βλάβες.

Τα καρδιολογικά προβλήματα δεν είναι ο μόνος κίνδυνος σε νεογνά, που σχετίζονται με το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη, δήλωσε ο ερευνητής. Μητέρες που διατηρούν τη συνήθεια έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα ή λιποβαρή νεογνά και μωρά με λαγόχειλο.

Συνολικά, περίπου 40.000 νεογνά γεννιούνται με κάποιου τύπου συγγενές πρόβλημα στην καρδιά, σύμφωνα με το CDC.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Pediatrics’.

Πηγές: ‘Pediatrics’.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρδιά

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα