ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
Featured_shutterstock_54175075

Στην πραγματικότητα ΝΙA σημαίνει αρθρίτιδα χωρίς γνωστή αιτιολογία στα παιδιά ή στους νέους κάτω των 16 ετών. Η λέξη Νεανική αφορά σχηματικά στην ηλικία κάτω των 16 ετών, ο όρος Ιδιοπαθής σημαίνει ότι η ακριβής αιτιολογία παραμένει άγνωστη, και η Αρθρίτιδα αναφέρεται στην εκδήλωση φλεγμονής (πρήξιμο, πόνος και/ή δυσκαμψία) σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις-όπως το γόνατο, ο αγκώνας ή ο καρπός. Οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο ΝΙΑ εννοώντας την αρθρίτιδα που παρουσιάζεται πριν την ηλικία των 16 ετών και διαρκεί περισσότερο από 6 εβδομάδες.

Τί συνεπάγεται για το παιδί μου η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα;

Η ΝΙΑ μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως όμως εκδηλώνεται πιο συχνά σε μικρότερης ηλικίας παιδιά. Μπορεί να εμφανιστεί σε αγόρια ή κορίτσια, μολονότι οι περισσότεροι τύποι αρθρίτιδας είναι περισσότερο διαδεδομένοι στα κορίτσια. Για την πλειοψηφία των παιδιών, η αρθρίτιδα δεν είναι η ίδια με των ενηλίκων. Το να έχει αρθρίτιδα κανείς σαν παιδί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχει και σαν ενήλικος.

Υπάρχουν ακόμα πολλά κενά στις γνώσεις μας για την ΝΙΑ. Η τελευταία υπόθεση είναι ότι η ΝΙΑ μπορεί να προκαλείται από αλληλεπίδραση μεταξύ κάποιας πλευράς της γενετικής σύνθεσης ενός παιδιού και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων που ενεργούν ως εκλυτικό αίτιο.

Η ΝΙΑ μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωσθεί. Συνήθως οι γιατροί φτάνουν σε μία απόφαση με τον έλεγχο των συμπτωμάτων, την κλινική εξέταση και όταν είναι απαραίτητο την διενέργεια συμπληρωματικών εξετάσεων, για τον αποκλεισμό άλλων ασθενειών. Δεν υπάρχει μία και μόνη εξέταση που αντιστοιχεί στη διάγνωση της ΝΙΑ. Διαφορετικοί τύποι παιδικής αρθρίτιδας έχουν και διαφορετικά συμπτώματα.

Μολονότι δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτιολογία, γνωρίζουμε αρκετά για την αντιμετώπιση της.  Με την κατάλληλη θεραπεία τα περισσότερα παιδιά έχουν αυτόνομη, δραστήρια ζωή. Οι θεραπείες για την ΝΙΑ έχουν εξελιχθεί ραγδαία και καινούργια, καλύτερα φάρμακα κυκλοφορούν συνεχώς. Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι οι θεραπείες για την ΝΙΑ θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. Όμως αυτή δεν είναι μία πάθηση όπου οι γονείς πρέπει να επαναπαυθούν και να αφήσουν στους γιατρούς όλο τον έλεγχο. Η καλύτερη φροντίδα για  παιδί με ΝΙA είναι η συνεργασία  της οικογένειας με τους επαγγελματίες υγείας (παιδορευματολόγο, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή κ.α) για την εύρεση των κατάλληλων φαρμάκων, το πρόγραμμα ασκήσεων που ενδείκνυνται και την επίλυση άλλων θεμάτων που ίσως προκύψουν. Μπορείτε να κάνετε ουσιαστική διαφορά στον τρόπο που θα αντιμετωπίσει το παιδί σας την αρθρίτιδα.

Τί επιφυλάσσει το μέλλον;

Κάθε παιδί έχει διαφορετική πάθηση και ανταποκρίνεται διαφορετικά στις θεραπείες. Έτσι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί πώς η αρθρίτιδα θα επηρεάσει το παιδί σας. Πολλά παιδιά υπεισέρχονται σε αυτό που οι γιατροί αποκαλούν «διαγραφή», που σημαίνει ότι τα συμπτώματά τους εξαφανίζονται, συχνά για πάντα. Περίπου 3 στα 5 παιδιά (60%) θα έχουν λίγα ή καθόλου σωματικά προβλήματα ως ενήλικες. Για τα υπόλοιπα παιδιά, η αρθρίτιδα μπορεί, δυστυχώς, να προκαλέσει κάποια πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα. Μπορεί να υποστούν κάποια βλάβη στις αρθρώσεις, η οποία να περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες κατά διαφορετικούς τρόπους, και μπορεί να αναπτύξουν λέπτυνση των οστών (οστεοπόρωση) όταν μεγαλώσουν. Ορισμένα παιδιά μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσουν φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της αρθρίτιδάς τους. Λίγα παιδιά, μπορεί να χρειαστούν αρθροπλαστικές στην ενήλικη ζωή.

Γιατί η εξέταση για τα μάτια είναι σημαντική;

Είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι των ματιών για όλα τα παιδιά με ΝΙΑ. Τα παιδιά με αρθρίτιδα διατρέχουν κίνδυνο φλεγμονής των οφθαλμών (ραγοειδίτιδα). Καθώς κάτι τέτοιο είναι αρχικά ανώδυνο και δεν είναι συνήθως εμφανές μέχρι να υπάρξει βλάβη, οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις είναι αναγκαίες για τον έγκαιρο εντοπισμό της.

Πώς αντιμετωπίζεται η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα; Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για το παιδί μου;

Το κλειδί για την καλύτερη φροντίδα του παιδιού με ΝΙΑ είναι η έγκαιρη θεραπεία με αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή και το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων.

Η συνεργασία με την ομάδα των επαγγελματιών υγείας (οικογενειακός γιατρός, παιδίατρος,  παιδορευματολόγος, οφθαλμίατρος, φυσικοθεραπευτής, εξειδικευμένος νοσηλευτής, εργοθεραπευτής, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος) ενδείκνυται, καθώς θα σας βοηθήσει να παρέχετε ολοκληρωμένη φροντίδα και να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της ασθένειας σε όλη την οικογένεια.

Τί φάρμακα θα χρειαστεί το παιδί μου;

Ο στόχος της θεραπευτικής αγωγής είναι να ανακουφίσει το παιδί από τον πόνο, να μειώσει το οίδημα ή τη φλεγμονή στις αρθρώσεις του, καθώς και να επιβραδύνει την εξέλιξη της αρθρίτιδας. Δεν υπάρχει «θαυματουργό φάρμακο», το οποίο μπορεί να θεραπεύσει τη ΝΙΑ αλλά οι γιατροί φροντίζουν να χρησιμοποιούν το φάρμακο που λειτουργεί καλύτερα για τον έλεγχο της αρθρίτιδας του παιδιού σας με τις λιγότερες παρενέργειες. Υπάρχουν διάφορα είδη φαρμάκων μεταξύ των οποίων τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), η κορτιζόνη, τα κλασικά τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs) και οι βιολογικοί παράγοντες. Η ενδεικνυόμενη αγωγή θα προταθεί από τον παιδορευματολόγο, με τον οποίο μπορείτε να συζητήσετε και τυχόν ερωτήματα σας σχετικά με την χρήση των φαρμάκων, πιθανές παρενέργειες, προσδοκόμενα αποτελέσματα κ.α.

Γιατί οι ασκήσεις είναι σημαντικές;

Οι τακτικές ασκήσεις είναι σημαντικές για όλους και αποτελούν ένα ζωτικό κομμάτι της θεραπείας του παιδιού με ΝΙΑ. Η άσκηση βοηθά στην ενδυνάμωση των αποδυναμωμένων μυών και στην ανάπτυξη αντοχής. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί  να κινήσει και πάλι τις πρησμένες και επίπονες αρθρώσεις και να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της αρθρίτιδας. Ακόμη και τα παιδιά με βαριά αρθρίτιδα μπορεί να έχουν μία πλήρη, ενεργή ζωή με το σωστό πρόγραμμα ασκήσεων. Ο φυσικοθεραπευτής θα σας δείξει αρχικά πώς θα πρέπει να γίνονται οι ασκήσεις καθώς και θα σας δώσει συμβουλές σχετικά με τον εξοπλισμό που μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Κείμενο :Κασίμος Δημήτρης, Ρευματολόγος, Ειδικός Σύμβουλος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.),κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα με βασικούς στόχους:

 

  1. Την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σοβαρότητα των μυοσκελετικών παθήσεων και την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.
  2. Την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης ατόμων με ρευματικά νοσήματα μέσα από την μοναδική πανελλαδικά τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης (2108237302), ατομικές και ομαδικές συνεδρίες.
  3. Την παροχή κοινωνικής υποστήριξης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην καθημερινή ζωή, στην εργασία και τη ψυχαγωγία.
  4. Την οργάνωση του αντιρευματικού αγώνα, σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, ιατρικές ενώσεις και συλλόγους ασθενών, προάγοντας την ενημέρωση, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση των ατόμων με ρευματικά νοσήματα.

 

Στοιχεία επικοινωνίας: Κυψέλης 2, 11362 Αθήνα, τηλ: 2108237302 (γραμμή υποστήριξης & ενημέρωσης), τηλ:2108847268 (γραμματεία), Info@arthritis.org.gr, www.arthritis.org.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Οστεοπόρωση

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα