ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_298x232-rewoman_measuring_belly_waist-298x232_rewoman_measuring_belly_waist

Αμφιβολίες για το αν η συσσώρευση των περιττών κιλών γύρω από τη μέση (σώμα σχήματος «μήλου») αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού περισσότερο απ' ό,τι η συσσώρευσή τους στα ισχία και στους γλουτούς (σώμα σχήματος «αχλάδι») σκορπά μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Η μελέτη βασίζεται στην ανάλυση των στοιχείων από 58 προγενέστερες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 220.000 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 58 ετών. Από τους εθελοντές αυτούς, περισσότεροι από 14.000 είχαν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό στην πορεία των μελετών.

Οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα, επιβεβαιώνεται πως αποτελούν προαγγέλους εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, αλλά οι πρόσθετες πληροφορίες για τα περιττά κιλά ή το σχήμα του σώματος δεν φάνηκε να βελτιώνουν την ικανότητα προβλέψεως του μελλοντικού κινδύνου.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως «όποιο κι αν είναι το σχήμα του σώματος, δεν έχει μεγάλη σημασία», λέει ο δρ Εμανουέλε Ντι Αντζελαντόνιο, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και μέλος της Ομάδας Αναδυομένων Παραγόντων Κινδύνου (ERFC) που πραγματοποίησε τη μελέτη.

«Αν και η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους κύριους, τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα και συχνά αποτελεί πρώιμη ένδειξη μελλοντικών προβλημάτων, όποια μορφή παχυσαρκίας και αν έχει κανείς, κινδυνεύει εξίσου», προσθέτει.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα