ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_fear

Επιπλέον δόση της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση των φοβιών που προκαλούνται λόγω στρες, όπως η ακροφοβία, αναφέρει νέα έρευνα.

Η κορτιζόλη είναι ορμόνη που απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο ως αντίδραση στο στρες και θεωρείται ότι παίζει ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση.

Στην έρευνα, άνθρωποι που έλαβαν μια δόση κορτιζόλης πριν τη συμπεριφοριστική θεραπεία για ακροφοβία είχαν περισσότερες πιθανότητες να καθησυχάσουν τελικά το φόβο τους.

Ερευνητές, με επικεφαλής την Dominique J.-F. de Quervain, από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, στην Ελβετία, εξέτασαν το αποτέλεσμα της λήψης κορτιζόλης πριν από 3 συνεδρίες θεραπείας έκθεσης σε 40 ανθρώπους που αντιμετωπίστηκαν για ακροφοβία. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Οι μισοί έλαβαν 20 mg της ορμόνης του στρες σε χάπι και οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο, μια ώρα πριν την κάθε συνεδρία.

Κατά τη διάρκεια κάθε συνάντησης οι εθελοντές χρησιμοποίησαν περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας που αναπαριστούσε μια ‘βόλτα’ με εξωτερικό ασανσέρ.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές 3 έως 5 ημέρες μετά την τελευταία αγωγή και ένα μήνα αργότερα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έλαβαν κορτιζόλη είχαν λιγότερο οξύ άγχος κατά τη διάρκεια εικονικής έκθεσης σε φοβική κατάσταση και μικρότερη αύξηση της αγωγιμότητας του δέρματος, που αποτελεί παράγοντα του αν έχει ξεπεραστεί η φοβία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να τους βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλύτερης αγωγής για τις φοβίες και διάφορες αγχώδεις διαταραχές.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences.’

Πηγές: ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, 'www.iatronet.gr'

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα