ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_thenosejob

Η αισθητική και λειτουργική ρινοπλαστική είναι η συχνότερη αισθητική χειρουργική επέμβαση στη χώρα μας. Συχνά συνδυάζεται με ωτοπλαστική και πωγωνοπλαστική., καθώς επίσης και με ταυτόχρονη βελτίωση στο «προγούλι».

Η μύτη αποτελεί το κέντρο του προσώπου και κάθε αλλαγή στο σχήμα ή στο μέγεθός της μπορεί να προσδώσει άλλη έκφραση στο πρόσωπο.

Αυτό που έχει σημασία στον σχεδιασμό της επέμβασης δεν είναι απλά η επιλογή μιας τέλειας μύτης, αλλά εκείνης που έχει μεν τέλειο σχήμα αλλά ταυτοχρόνως ταιριάζει στο πρόσωπο του ασθενούς.

Γι’ αυτό τον λόγο, ο σχεδιασμός και η χρήση υψηλής τεχνολογίας, όπως η ψηφιακή προσομοίωση, είναι απαραίτητο εργαλεία για την επιλογή τόσο του σχήματος όσο και του μεγέθους της μύτης. Επιπλέον, η ψηφιακή προσομοίωση επιτρέπει στο άτομο να βλέπει ταυτοχρόνως την πραγματική του εικόνα και την εικόνα που θα έχει μετά από την χειρουργική παρέμβαση. Με αυτό τον τρόπο, ο γιατρός μαθαίνει επίσης ποιες είναι οι προσδοκίες του από μία επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, ούτως ώστε να υπάρξει πλήρης κατανόηση όλων των πιθανών επιλογών.

Η ρινοπλαστική βελτιώνει ή διορθώνει δυσλειτουργίες, τραυματισμούς ή/και ανατομικές δυσμορφίες, αλλά εκτός από το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα απαραίτητη είναι και η βελτίωση της λειτουργίας της ρινός. Έτσι, η ταυτόχρονη παρουσία εξειδικευμένης θεραπείας διασφαλίζει άριστο αποτέλεσμα.

Το ρινικό διάφραγμα υποστηρίζει το σκελετό της μύτης και διασφαλίζει την είσοδο του οξυγόνου μέσω της αναπνοής.  Σκολίωση, απόφραξη, ροχαλητό και αναπνευστικές δυσλειτουργίες, αποκαθίστανται με τον ευθειασμό του διαφράγματος. Επίσης, οι ρινικές κόγχες πρέπει να λειτουργούν σωστά.

Οι ανάγκες χειρουργικής παρέμβασης μπορεί να αφορούν το μέγεθος ή το σχήμα της μύτης, μόνο την άκρη της (το ακρορίνιο, όπως λέγεται επιστημονικά) ή τα ρουθούνια ή το πλάτος της μύτης.  Η μύτη μπορεί να χρειάζεται επίσης ανόρθωση,σμίλευση ή σμίκρυνση.

Πριν από την επέμβαση θα πρέπει ο ασθενής να ενημερωθεί διεξοδικά για όλες τις παραμέτρους της επεμβάσεως, ώστε να οδηγηθεί στο χειρουργείο με ηρεμία που είναι πάντα σημαντική για την έκβαση κάθε εγχείρησης.

Αναισθησία και διάρκεια

Η επέμβαση τεχνικά ξεκινά με ειδική διεργασία μέσα από τα ρουθούνια με μικρές εσωτερικές τομές, από τις οποίες επιτρέπεται η είσοδος λεπτών εργαλείων ώστε να αποκολληθεί ο βλεννογόνος και να μπορεί ο χειρουργός να εργαστεί στον οστέινο ή στον χόνδρινο σκελετό της. Τα ράμματα είναι λεπτά και απορροφήσιμα.

Η επέμβαση γίνεται μετά το 18ο έτος της ηλικίας.  Η αναισθησία είναι κυρίως γενική, αλλά αν η απαιτούμενη βελτίωση είναι μικρή, μπορεί να γίνει και τοπική.

Η επέμβαση για το σχήμα της μύτης διαρκεί μία ώρα από έμπειρο πλαστικό χειρουργό, ενώ απαιτείται μισή επιπλέον ώρα για το λειτουργικό μέρος του ρινικού διαφράγματος. Εάν, πάντως, δεν έχει προηγηθεί προεγχειρητική προσομοίωση του αποτελέσματος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο αναμενόμενος χρόνος είναι 2-5 ώρες.

Μετά το χειρουργείο

Μετά από την επέμβαση τοποθετούνται στο εσωτερικό της μύτης λεπτά ταμπόν που αφαιρούνται την επομένη ημέρα. Τοποθετείται επίσης, ένας λεπτός νάρθηκας για μία εβδομάδα περίπου.

Ο ασθενής οδηγείται στο δωμάτιο ταχείας ανάρρωσης και λαμβάνει μετεγχειρητικές οδηγίες. Αναλόγως με την επέμβαση, μπορεί να φύγει για το σπίτι του σε λίγες ώρες ή να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο, ενώ του δίνονται οδηγίες για ελαφρά διατροφή και αποφυγή του καπνίσματος.

Την επομένη της επεμβάσεως μπορεί να έχει έντονο οίδημα και ίσως κάποιες εκχυμώσεις κάτω από τα μάτια, οι οποίες όμως φεύγουν γρήγορα.

Για λίγες μέρες, εξάλλου, πρέπει να αποφεύγει να φοράει γυαλιά ή να φυσάει τη μύτη του, ενώ για τον καθαρισμό της πρέπει να χρησιμοποιεί διάλυμα θαλασσινού νερού.

Μετά από μία εβδομάδα αφαιρείται ο νάρθηκας και μπορεί να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητές του. Το οίδημα θα υποχωρήσει σταδιακά.

O Ιωάννης Λύρας είναι πλαστικός χειρουργός, διευθυντής της Α’ Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής EAPS-ACEIP

Πηγές: www.tanea.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα