ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_fruits

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο - Καταναλώνοντας μεγαλύτερες μερίδες υγιεινών τροφίμων μπορείτε να παραμείνετε αδύνατοι, χωρίς να κάνετε στερητικές δίαιτες υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι τα άτομα που αύξησαν την πρόσληψη τροφών με πολλές φυτικές ίνες όπως οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, το γιαούρτι και τα λαχανικά, έχασαν βάρος.

Πιστεύουν λοιπόν ότι αυτό το πρότυπο, αφήνει λιγότερο χώρο διαθέσιμο για λιπαρά τρόφιμα.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 120.000 άτομα που ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση 20 χρόνια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η τροφή που σχετίστηκε αμεσότερα με την μεγαλύτερη πρόσληψη βάρους ήταν τα πατατάκια. Κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα, συντελούσε σε αύξηση του βάρους κατά 1,3 κιλά κάθε τέσσερα χρόνια.

Όμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε άτομα που έτρωγαν επιπλέον μερίδες κρέατος, φρυγανισμένων αρτοσκευασμάτων και ζαχαρωδών ροφημάτων.

Ωστόσο, μικρότερη αύξηση βάρους συνεπαγόταν η κατανάλωση γιαουρτιού, λαχανικών, φρούτων και δημητριακών.

Για παράδειγμα, μια επιπλέον μερίδα γιαουρτιού συντελούσε σε μείωση του βάρους κατά 0,37 κιλά και τα λαχανικά κατά 0,1 κιλό.

Ο Δρ Ντάριους Μοζαφφαριαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας εξηγεί ότι «το φυτικό περιεχόμενο των τροφίμων αυτών εξηγεί το αποτέλεσμα. Η αντίστροφη σχέση τους με την αύξηση του βάρους δείχνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης τους μειώνει την πρόσληψη άλλων τροφών με μεγαλύτερο θερμιδικό περιεχόμενο, μειώνοντας τελικά την ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνεται. Όσο περισσότερες φυτικές ίνες περιέχει ένα τρόφιμο και όσο βραδύτερα διασπάται, τόσο μειώνεται η πιθανότητα κατανάλωσης μιας τροφής που είναι περισσότερο επεξεργασμένη και ευκολότερη στην πεπτική διάσπαση».

Πηγές: www.pathfinder.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα