ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_fish-oil

Μια πλούσια σε ω-3 λιπαρά διατροφή, μειώνει τη βαρύτητα της εγκεφαλικής βλάβης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Université Laval. Η ομάδα, με επικεφαλής τους Jasna Kriz και Frédéric Calon, έδειξε ότι η έκταση της εγκεφαλικής βλάβης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μειώθηκε κατά 25% σε ποντίκια που κατανάλωναν καθημερινά ω-3λιπαρά τύπου DHA.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η επίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν λιγότερο σοβαρή στα ποντίκια που είχαν ταϊστεί με διατροφή πλούσια σε DHA για 3 μήνες. Παρατηρήθηκε μείωση στις συγκεντρώσεις των μορίων που προκαλούν τη φλεγμονή του ιστού και αντίθετα μεγαλύτερη ποσότητα μορίων που εμποδίζουν την ενεργοποίηση του θανάτου των κυττάρων. Ο Frédéric Calon δήλωσε ότι είναι η πρώτη πειστική ένδειξη για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη επίδραση του DHA στον εγκέφαλο.

Το DHA αντικαθιστά μερικώς το αραχιδονικό οξύ, ένα ω-6 λιπαρό οξύ, γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες.

Η κατανάλωση ω-3 δημιουργεί αντιφλεγμονώδες και νευροπροστατευτικό περιβάλλον στον εγκέφαλο, που μετριάζει τη βλάβη μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσε ο Jasna Kri. Εμποδίζει μια οξεία αντιφλεγμονώδη αντίδραση, που αν δεν ελεγχθεί είναι βλαβερή για τον εγκεφαλικό ιστό.

Ο καθηγητής Calon, πιστεύει ότι αυτή η αντιφλεγμονώδης επίδραση πιθανόν μπορεί να μεταφερθεί στους ανθρώπους. Καθώς η DHA είναι διαθέσιμη, φτηνή και μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων υγείας χωρίς να προκαλεί σημαντικές παρενέργειες, η αναλογία κινδύνου-οφέλους τείνει να στηρίζει την τακτική κατανάλωση ψαριού ή DHA, κατέληξε.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Stroke’.

Πηγές: Stroke, www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα