ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_healthy_yogurt

Οι έγκυες που καταναλώνουν γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του κινδύνου άσθματος στα παιδιά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές, στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης Αναπνευστικού, θα υποδείξουν ότι το εύρημα μπορεί να οφείλεται σε απουσία προστατευτικών λιπαρών οξέων στο γιαούρτι.

Αναλύθηκε η διατροφή περισσότερων από 70.000 γυναικών από τη Δανία και τα παιδιά τους παρακολουθήθηκαν μέχρι την ηλικία των 7 ετών.

Έγκυες που κατανάλωναν γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και φρούτα μια φορά την ημέρα είχαν 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν παιδιά με άσθμα μέχρι την ηλικία των 7 ετών, σε σύγκριση με παιδιά γυναικών που δεν κατανάλωναν γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι τα παιδιά τέτοιων γυναικών ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν αλλεργική ρινίτιδα και συμπτώματα άσθματος.

Ωστόσο τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόσληψη γάλατος στην εγκυμοσύνη δεν συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο για άσθμα.

Το γάλα φάνηκε να προστατεύει έναντι της εμφάνισης άσθματος.

Η Ekaterina Maslova, επικεφαλής της έρευνας, από το Harvard School of Public Health, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία στο ινστιτούτο Statens Serum, δήλωσε ότι πρόκειται για εύρημα που προκαλεί προβληματισμό. Η απουσία λιπαρών οξέων σε γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να είναι το κλειδί για τα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν πως τα λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο ή ενδεχομένως οι άνθρωποι που κατανάλωναν τέτοιου είδους γιαούρτια είχαν παρόμοιο τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να καταλήξουμε. Χρειάζεται να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα σε άλλες έρευνες πρώτα.

Η Leanne Metcalf, από το ίδρυμα Asthma, στη Βρετανία, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι η εμβρυική ζωή μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενός παιδιού. Ωστόσο η διατροφή μιας εγκύου στην υγεία του παιδιού της συνεχίζει να βρίσκεται υπό συζήτηση καθώς είναι δύσκολο να αξιολογηθεί πώς συγκεκριμένες πτυχές της διατροφής μιας γυναίκας στην εγκυμοσύνη συνδέονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος και αλλεργιών.

Δήλωσε ότι συνιστάται υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, ιδιαίτερα στην εγκυμοσύνη και συμβουλεύει τις εγκύους να συζητούν σημαντικές αλλαγές στη διατροφή τους με τον γιατρό τους.

Πηγές: www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα