ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_woman_smiling

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο - Τον επόμενο μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο αντιρυτιδικό χάπι που υπόσχεται να μειώνει τις ρυτίδες εκ των έσω, ενεργοποιώντας γονίδια που βελτιώνουν την υγεία του δέρματος.

Το χάπι πρέπει να λαμβάνεται τρεις φορές την μέρα και περιέχει ένα μείγμα από φυτικές ουσίες, οι οποίες ενεργοποιούν τα κατάλληλα γονίδια.

Οι ερευνητές βρήκαν ορισμένες φυτικές ουσίες που μπορούν να ενεργοποιήσουν συγκεκριμένα γονίδια-κλειδιά, τα οποία εμπλέκονται στη σύνθεση του κολλαγόνου. Μεταξύ άλλων, το φυτικό μείγμα περιέχει βιταμίνες C και Ε, ισοφλαβόνες από σόγια, λυκοπένιο από ντομάτες και ω-3 πολυακόρεστα οξέα από ιχθυέλαιο.

Το προϊόν έχει δημιουργηθεί από ερευνητές των εργαστηρίων της πολυεθνικής εταιρίας Unilever στη Βρετανία, με επικεφαλής τον Τζον Κέισι, και -σύμφωνα με ανεξάρτητους επιστήμονες, όπως αναφέρει το New Scientist- τα προκαταρκτικά ευρήματα από το νέο χάπι, δείχνουν πολλά υποσχόμενα.

Αν η αποτελεσματικότητά του χαπιού επιβεβαιωθεί, τότε θα πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο αντιρυτιδική θεραπεία που έχει αποτελέσματα ξεκινώντας αντίστροφα, δηλαδή από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος (τη δερμίδα) και όχι από τα επιφανειακά (την επιδερμίδα).

Ήδη έχουν υπάρξει αντιρυτιδικές κρέμες, οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί από δερματολόγους ότι μειώνουν τις ρυτίδες και οι σχετικές έρευνες έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. Ποτέ όμως έως τώρα δεν έχει υπάρξει μια επιστημονικά βεβαιωμένη θεραπεία από το στόμα που να «δουλεύει» εκ των έσω.

Ανεξάρτητοι επιστήμονες εξέφρασαν πάντως επιφυλακτικότητα μέχρι να υπάρξει η σχετική δημοσίευση σε επιστημονικό δερματολογικό έντυπο. Ήδη η Unilever ανέθεσε σε τέσσερις ξεχωριστές ερευνητικές ομάδες να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα του χαπιού σε 480 γυναίκες, που έχουν περάσει την φάση της εμμηνόπαυσης, στη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το New Scientist, μέσα σε 14 εβδομάδες από τη λήψη του χαπιού, οι ρυτίδες γύρω από τις άκρες των ματιών έγιναν από 10% έως 30% πιο ρηχές, ενώ όσες έπαιρναν εικονικό χάπι, δεν είχαν ανάλογη βελτίωση.

Βιοψίες που έγιναν στο δέρμα, έδειξαν σε ορισμένες γυναίκες που είχαν πάρει το αντιρυτιδικό χάπι να υπάρχει σημαντικά περισσότερο νέο κολλαγόνο στο βαθύτερο στρώμα του δέρματος (πρόκειται για την πρωτεΐνη που αποτελεί ζωτικό συστατικό του δέρματος).

Οι ερευνητές της Unilever, σύμφωνα με τον Δρ Κέισι, σκοπεύουν πλέον να στείλουν τα ευρήματά τους σε επιστημονικά έντυπο προς αξιολόγηση και δημοσίευση.

Οι ρυτίδες δημιουργούνται όταν, με το πέρασμα του χρόνου και καθώς μειώνεται η παραγωγή οιστρογόνου όσο πλησιάζει η εμμηνόπαυση, τα ένζυμα που λέγονται πρωτεάσες, ενεργοποιούνται περισσότερο μειώνοντας την απορροφητικότητα του δέρματος, επειδή απομακρύνεται περισσότερο κολλαγόνο από όσο μπορεί να αναπαραχθεί. Η όλο και μεγαλύτερη έλλειψη κολλαγόνου κάνει το δέρμα να αποκτά ρυτίδες.

www.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα