ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_vaccine_immune

Νέο εμβόλιο που στοχεύει τον καρκίνο των ωοθηκών και του μαστού φαίνεται υποσχόμενο σε αρχικές έρευνες, δίνοντας ελπίδα στους επιστήμονες ότι ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο κοντά στο να σταματήσουν τις μοιραίες νόσους.

Το εμβόλιο, γνωστό ως PANVAC, προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται σε κακοήθη κύτταρα.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. James Gulley, του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, δήλωσε ότι με το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορούμε να δημιουργήσουμε αντιδράσεις από το ανοσοποιητικό που να οδηγούν σε κλινική ανταπόκριση σε ορισμένες ασθενείς.

Επιστήμονες εξέτασαν το εμβόλιο σε 26 ασθενείς, 12 από τις οποίες είχαν καρκίνο του μαστού και 14 των ωοθηκών. Οι περισσότερες γυναίκες είχαν υποβληθεί νωρίτερα σε χημειοθεραπεία.

Το εμβόλιο οδήγησε την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού σε υποχώρηση για 2,5 μήνες και η μέση επιβίωση των γυναικών ήταν 14 μήνες. 4 είχαν σταθερή νόσο, δηλαδή ο καρκίνος ούτε εξελίχθηκε ούτε συρρικνώθηκε. Στις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών παρατηρήθηκε κενό 2 μηνών στην εξέλιξη της νόσου και επέζησαν 15 μήνες, ενώ 3 είχαν σταθεροποίηση της νόσου.

Ο Gulley δήλωσε ότι αν και η χρονική παράταση των 2 μηνών δεν θεωρείται αξιοσημείωτη, μια γυναίκα που έπασχε από καρκίνο μαστού, επί του παρόντος δεν εμφανίζει ενδείξεις καρκίνου μετά τη χορήγηση του πειραματικού εμβολίου - 4 χρόνια αργότερα - δίνοντας ελπίδα ότι ενδεχομένως μπορεί να προκύψει όφελος από τις δοκιμές.

Η 32χρονη γυναίκα ήταν η νεότερη στην έρευνα, αλλά ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στο ήπαρ και στους λεμφαδένες. Στους 18 μήνες δεν υπήρχε εύρημα καρκίνου στις απεικονιστικές εξετάσεις. Ο Gulley δεν είναι σίγουρος γιατί η αγωγή ήταν τόσο πετυχημένη αλλά η γυναίκα είχε υποβληθεί μόνο μια φορά σε χημειοθεραπεία. Αυτό υποδεικνύει ότι το ανοσοποιητικό της μπορεί ενδεχομένως να ήταν πιο δυνατό από τον υπόλοιπων γυναικών.

Το εμβόλιο δεν αναμένεται σύντομα στην αγορά. Πρόκειται για μικρή έρευνα και χρειάζονται περισσότερες.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες στις κατάλληλες ομάδες ασθενών για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και το ποιες γυναίκες θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Clinical Cancer Reasearch’.

Πηγές: Clinical Cancer Reasearch, www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα