ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_pantos225

Η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού σε 5 γυναίκες που νοσούν από διαφορετικές μορφές καρκίνου ανακοινώθηκε από τους συνεργάτες του ‘Γένεσις’ Αθηνών με επικεφαλής τον μαιευτήρα - χειρουργό γυναικολόγο, ειδικό σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Δρ. Κωνσταντίνο Πάντο.

Η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού έγινε προκειμένου να ολοκληρώσουν οι γυναίκες τη θεραπεία του καρκίνου με ακτινοβολία/χημειοθεραπεία και μετά να μεταμοσχευθεί στις ωοθήκες τους ώστε να καταστούν και πάλι γόνιμες.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στις 5 Δεκεμβρίου έγινε λαπαροσκοπική αποφλοίωση ωοθήκης σε γυναίκα 42 ετών με καρκίνο του μαστού η οποία θα υποβληθεί σε θεραπεία χημειοθεραπείας. Ο ωοθηκικός ιστός από την αποφλοίωση και των δύο ωοθηκών καταψύχθηκε και φυλάσσεται στους -196ΟC σε υγρό άζωτο. Μετά τη θεραπεία από τον καρκίνο, θα μεταμοσχευτεί στην ίδια.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ανέφερε επίσης ο κ. Πάντος, πετύχαμε τη γέννηση διδύμων 11 χρόνια μετά από τη γονιμοποίησή τους. Τα δίδυμα (αγοράκι και κοριτσάκι) γεννήθηκαν στην Πάτρα 11 χρόνια μετά από τη γονιμοποίησή τους στο εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης, του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στην Κλινική Γένεσις Αθηνών. Το ζευγάρι, προσήλθε στο Κέντρο εξωσωματικής Γονιμοποίησης τον Σεπτέμβριο του 2001, όπου υποβλήθηκε σε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με την πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2001, το ζευγάρι απέκτησε ένα υγιές κοριτσάκι. Τα πλεονάζοντα, για την τότε προσπάθεια, γονιμοποιημένα ωάρια καταψύχθηκαν και παρέμειναν στην κρυοσυντήρηση για πάνω από 10 χρόνια. Τον Μάρτιο του 2011, το ζευγάρι επανήλθε στο κέντρο προκειμένου να πραγματοποιήσει την εμβρυομεταφορά των κατεψυγμένων γονιμοποιημένων ωαρίων η οποία οδήγησε στη γέννηση των διδύμων. Μετά από έλεγχο στη βιβλιογραφία, το περιστατικό αυτό είναι το δεύτερο στον κόσμο που ‘τρίδυμα’ αδελφάκια γεννιούνται με τόσο μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ του πρώτου με των άλλων δύο.

Στις 4 Ιoυνίου 2011, πρόσθεσε, ‘είχαμε τη γέννηση των πρώτων διδύμων στην Ελλάδα μετά από την εφαρμογή του προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου με τη μέθοδο του Συγκριτικού Γενομικού Υβριδισμού με μικροσυστοιχίες DNA (CGH-Array) όπου ελέγχονται και τα 23 ζευγάρια χρωμοσωμάτων που έχει το ανθρώπινο κύτταρο.

Στη κλινική ‘Γένεσις Αθηνών’ έχουμε εφαρμόσει τον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο των 24 χρωμοσωμάτων με τη μέθοδο Array-CGH σε συνδυασμό με τη μέθοδο βιοψίας εμβρύου 3ης μέρας ή βιοψίας εμβρύου στο στάδιο της βλαστοκύστης και έχουμε ήδη τις πρώτες 20 εγκυμοσύνες’.

Πηγές: www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα