ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_fries

Η κατανάλωση τηγανητών τροφίμων μπορεί να μην είναι βλαβερή για την καρδιά, αρκεί να χρησιμοποιείται ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, δηλώνουν ειδικοί.

Δεν ανακάλυψαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή πρόωρου θανάτου σε σχέση με την τροφή που μαγειρεύεται με αυτόν τον τρόπο.

Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα, από την έρευνα της τυπικής ισπανικής διατροφής στην οποία τα συγκεκριμένα ‘υγιεινά’ έλαια βρίσκονται σε αφθονία, δεν αφορούν λαρδί ή άλλα έλαια μαγειρικής.

Όταν η τροφή τηγανίζεται περιέχει περισσότερες θερμίδες επειδή απορροφά τα λιπαρά των ελαίων.

Ειδικοί γνωρίζουν ότι η κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει υψηλή χοληστερόλη, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Για την έρευνα, επιστήμονες του Autonomous University of Madrid, ρώτησαν 40.757 ενήλικες για τη διατροφή τους. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τα είδη τροφίμων που κατανάλωναν σε μια εβδομάδα και την προετοιμασία και μαγειρική τους. Κανένας δεν είχε σημάδι καρδιοπάθειας στην έναρξη της έρευνας που διήρκεσε 11 χρόνια, αλλά μέχρι το τέλος της συνέβησαν 606 περιστατικά καρδιοπάθειας και 1.134 θάνατοι.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν στα συγκεκριμένα καρδιακά συμβάντα λεπτομερώς δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν σχέση με τις τηγανητές τροφές στη διατροφή. Αυτό, πιστεύουν, οφείλεται στο είδος λαδιού με το οποίο τηγανίζονται οι τροφές.

Ο καθηγητής Michael Leitzmann, από το University of Regensburg στη Γερμανία, δήλωσε ότι σε συνδυασμό, ο μύθος πως οι τηγανητές τροφές είναι γενικά βλαβερές για την καρδιά δεν στηρίζεται από τις διαθέσιμες ενδείξεις.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι συγκεκριμένες πλευρές των τηγανητών τροφών είναι σχετικές, όπως το λάδι που χρησιμοποιείται, μαζί με άλλες πλευρές της διατροφής.

Πηγές: BMJ, www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα