ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_mprousketes

Διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά συνδέεται με μειωμένη ποσότητα σπέρματος.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 99 άντρες που επισκέφτηκαν κλινική υπογονιμότητας, ανακάλυψε ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή με πρόχειρο φαγητό εμφάνιζαν φτωχότερη ποιότητα σπέρματος.

Υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδέθηκε με υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Jill Attaman, από το Harvard Medical School στη Βοστόνη, ρώτησε άντρες σχετικά με τη διατροφή τους και ανέλυσε δείγματα σπέρματος σε διάστημα 4 ετών.

Σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τα λιγότερα λιπαρά, άντρες με τη μεγαλύτερη πρόσληψη είχαν 43% χαμηλότερη ποσότητα σπέρματος και 38% χαμηλότερη συγκέντρωση.

Άντρες που κατανάλωναν τα περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είχαν σπέρμα με περισσότερο φυσιολογική εικόνα σε σχέση με άντρες που προσλάμβαναν τα λιγότερα.

Ο Καθηγητής Attaman, δήλωσε ότι το μέγεθος της σχέσης είναι αρκετά μεγάλο και παρέχει περαιτέρω στήριξη για τις προσπάθειες υγείας του περιορισμού της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, δεδομένης της σχέσης με άλλα θέματα υγείας, όπως καρδιαγγειακή νόσο.

Ωστόσο, 71% των συμμετεχόντων ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, που θα μπορούσε να έχει επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος. Επιπλέον, κανένας από τους άντρες δεν είχε ποσότητα ή συγκέντρωση σπέρματος κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Human reproduction’.

Πηγές: Human reproduction, www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα