ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_greysuit

Οι ψηλότερες γυναίκες έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με επισκόπηση ερευνών.

Η παχυσαρκία αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου στις γυναίκες που ποτέ δεν έλαβαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, δηλώνουν ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν σχέση αλλά υπάρχουν αντικρουόμενες ενδείξεις.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLoS Medicine’, ανέλυσε όλα τα παγκόσμια στοιχεία που αφορούν το θέμα.

Εξέτασε 47 επιδημιολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 14 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονταν περίπου 25.000 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών και περισσότερες από 80.000 γυναίκες που δεν έπασχαν από τη νόσο.

Η ερευνήτρια, καθηγήτρια Valerie Beral, από το Oxford University Epidemiology Unit, δήλωσε ότι ενώνοντας τις παγκόσμιες ενδείξεις έγινε σαφές ότι το ύψος αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Η έρευνα ανακάλυψε μικρή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών για κάθε αύξηση 5 εκατοστών στο ύψος (έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες όπως ηλικία, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ) και ελαφριά αύξηση του κινδύνου για καρκίνο ωοθηκών με υψηλότερο ΔΜΣ σε γυναίκες που δεν έλαβαν ποτέ θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι υπήρχε επίσης σαφής σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες που ποτέ δεν είχαν λάβει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Πρόσθεσε ότι ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί σαφώς να προστεθεί στη λίστα με τους καρκίνους που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Η Sarah Williams, του Cancer Research στη Βρετανία, δήλωσε ότι η έρευνα παρείχε πιο σαφή εικόνα για τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο στις ωοθήκες και ανακάλυψε ότι το μέγεθος σώματος είναι σημαντικό. Δήλωσε ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αυτής και πολλών άλλων νόσων διατηρώντας ένα υγιές βάρος. Πρόσθεσε ότι για γυναίκες που προσπαθούν να χάσουν βάρος η καλύτερη μέθοδος είναι να τρέφονται υγιεινά, να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες και να είναι πιο δραστήριες.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Dr Paul Pharoah, του Πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε ότι η αύξηση του κινδύνου ήταν μικρή.

Αν συγκρίνουμε γυναίκα με ύψος 1,52 μέτρα με γυναίκα ύψους 1,68 υπάρχει σχετική διαφορά κινδύνου για καρκίνο ωοθηκών κατά 23%. Ωστόσο, ο απόλυτος κίνδυνος διαφοράς είναι μικρός. Η πιο κοντή γυναίκα θα έχει δια βίου κίνδυνο περίπου 16 στους 1.000 ο οποίος αυξάνεται στο 20 στους 1.000 για την πιο ψηλή γυναίκα.

Παρόμοια διαφορά στον απόλυτο κίνδυνο θα φαινόταν αν συγκρίναμε τη λεπτή γυναίκα με ΔΜΣ 20 με ελαφρώς υπέρβαρη γυναίκα με ΔΜΣ 30.

Πηγές: PLoS Medicine, www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα