ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_ionized-water-scams

Το νερό μπορεί να αλλάξει ενδεχομένως τον τρόπο με τον οποίο τρώμε.

Σε αυτό το αποτέλεσμα καταλήγει νέα έρευνα των T. Bettina Cornwell, από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον και Anna R. McAlister, από το Michigan State University. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Appetite’. Αναφέρονται δυο χωριστές έρευνες.

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 60 νέους, σχετικά με το ρόλο του συνδυασμού φαγητού και ροφήματος. Η δεύτερη αφορά πείραμα με 75 παιδιά, για τον καθορισμό του ρόλου των ποτών και της κατανάλωσης λαχανικών. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας εξετάστηκαν σε διαφορετικές μέρες κάτω από διαφορετικά σενάρια που αφορούσαν ροφήματα που σερβιρίστηκαν με λαχανικά.

Συμμετέχοντες μεγαλύτερης ηλικίας ήταν υπέρ του συνδυασμού αναψυκτικού που είχε σερβιριστεί με αλμυρές τροφές, πυκνές σε θερμίδες παρά υπέρ αναψυκτικών και λαχανικών. Παιδιά προσχολικής ηλικίας κατανάλωναν περισσότερα ωμά λαχανικά, είτε καρότα είτε κόκκινες πιπεριές, όταν συνοδεύονταν από νερό παρά όταν συνοδεύονταν από ζαχαρούχο αναψυκτικό.

Οι προτιμήσεις για τη γεύση επηρεάζονται πολύ από επανειλημμένη έκθεση σε συγκεκριμένες τροφές και ροφήματα, δήλωσε η Cornwell. Αυτό αρχίζει νωρίς μέσω της έκθεσης σε γεύματα που σερβίρονται στο σπίτι και από συνδυασμούς γευμάτων που προσφέρουν πολλά εστιατόρια. Η απλή σύσταση είναι να σερβίρεται νερό με το γεύμα. Τα εστιατόρια θα μπορούσαν εύκολα να χρησιμοποιούν το νερό σαν αρχικό ρόφημα σε συνδυασμούς παιδικών γευμάτων και να χρεώνουν επιπλέον για τα άλλα ροφήματα.

Η McAlister δήλωσε ότι το σερβίρισμα νερού θα μπορούσε να αποτελέσει απλή και αποτελεσματική διατροφική αλλαγή για την αντιμετώπιση του προβλήματος παχυσαρκίας στις ΗΠΑ. Η κατανάλωση νερού με το γεύμα, δήλωσε η Cornwell, θα μπορούσε επίσης να μειώσει την αφυδάτωση. Ενώ οι υπολογισμοί αφυδάτωσης ποικίλλουν ανά πηγή πολλοί υπολογισμοί υποδεικνύουν ότι το 75% των ενήλικων Αμερικανών έχουν χρόνια αφυδάτωση.

Η Cornwell δήλωσε ότι από μικρή ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν να συσχετίζουν ζαχαρούχα ροφήματα με πολλές θερμίδες όπως η κόλα, με αλμυρές τροφές όπως οι τηγανιτές πατάτες που περιέχουν υψηλές θερμίδες και λιπαρά.

Τον Ιανουάριο του 2011 οι Cornwell και McAlister ανέφεραν στο ίδιο περιοδικό ότι η γεύση ενός παιδιού για αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά σχετίζεται με τη γνώση του για μάρκες αναψυκτικών και γρήγορου φαγητού.

Η McAlister δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η αρχική ανάπτυξη γεύσης μπορεί να επηρεάσει επιλογές που γίνονται ύστερα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εστιάσουμε στην αρχική δημιουργία προτίμησης.

Πηγές: www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα