ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_asbestio-300x225

Άνθρωποι που λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 24.000 ενήλικες στην Ευρώπη για 11 χρόνια, για την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Heart’, και κατέληξαν ότι όσοι λάμβαναν συμπληρώματα ασβεστίου είχαν 86% μεγαλύτερες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή.

Καταλήγουν ότι η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου από τη διατροφή ενδεχομένως δεν δίνει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη, ενώ τα συμπληρώματα ασβεστίου που μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου θα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή.

Επιπλέον άνθρωποι με φυσιολογικά υψηλή πρόσληψη ασβεστίου από τις τροφές όπως το γάλα και το τυρί έτειναν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ανακάλυψε η έρευνα.

Η ερευνήτρια Sabine Rohrmann, του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, δήλωσε ότι το ασβέστιο είναι σημαντικό μέταλλο. Ωστόσο μάλλον δεν χρειαζόμαστε μεγαδόσεις ασβεστίου και η τρέχουσα σύσταση των 1000 έως 1200 mg για τους περισσότερους ενήλικες στις ΗΠΑ μπορεί να αποκτηθεί από ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει γάλα (χαμηλών λιπαρών) και γαλακτοκομικά.

Οι αιτίες για τον κίνδυνο δεν είναι σαφείς αλλά ερευνητές υπέδειξαν ότι η έκρηξη του ασβεστίου στο σύστημα από συμπληρώματα μπορεί να είναι ενδεχομένως μέρος του προβλήματος.

Ορισμένοι ειδικοί είδαν με σκεπτικισμό την έρευνα. Η Dr Carrie Ruxton, από το Health Supplements Information Service, δήλωσε ότι η οστεοπόρωση είναι πραγματικό θέμα για τις γυναίκες και δεν είναι υπεύθυνο να συμβουλεύουν επιστήμονες τη διακοπή των συμπληρωμάτων ασβεστίου με βάση μια ελαττωματική έρευνα, ιδιαίτερα όταν η σχέση μεταξύ ασβεστίου, βιταμίνης D και υγείας των οστών υιοθετείται από την European Food Safety Authority.

Πηγές: Heart, www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα