ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_gor

ι λάιτ σος για τις σαλάτες μπορεί να ωφελούν τη σιλουέτα μας, αλλά ενδέχεται να μας στερούν κάποια από τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι σος με πλήρη λιπαρά βοηθούν τον οργανισμό να απορροφά περισσότερα καροτενοειδή – ουσίες των λαχανικών που σχετίζονται με προστασία από την ανάπτυξη νοσημάτων, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Άιοβα ζήτησαν από 29 εθελοντές να τρώνε σαλάτες με διάφορες σος - βουτύρου που περιέχει κορεσμένα λίπη, λαδιού κανόλα που περιέχει μονοακόρεστα λίπη (όπως το ελαιόλαδο) και καλαμποκέλαιου που περιέχει πολυακόρεστα λίπη.

Σε κάθε σαλάτα προστίθεντο τρία, οκτώ ή 20 γραμμάρια λίπους από κάθε σος, για να ελέγξουν οι ερευνητές εάν η δόση του λίπους επηρέαζε τα καροτενοειδή στο αίμα των εθελοντών.

Τα καροτενοειδή είναι λιποδιαλυτά και μελέτες τα έχουν συσχετίσει με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως χρόνιων και εκφυλιστικών νοσημάτων (σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα).

Η μελέτη έδειξε πως, με εξαίρεση το λάδι κανόλα, όσο περισσότερα λίπη από βούτυρο ή καλαμποκέλαιο είχε μία σος, τόσο περισσότερα καροτενοειδή απορροφούσε ο οργανισμός των εθελοντών από τις σαλάτες.

Αντιθέτως - γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Μοριακή Διατροφή & Έρευνα Τροφίμων» (MNFR) - το λάδι κανόλα παρείχε την ίδια απορρόφηση καροτενοειδών είτε προστίθεντο τρία γραμμάρια, είτε οκτώ ή 20.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως τα πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη έλαια, είναι υγιεινή επιλογή (και) για όσους προσέχουν το σωματικό βάρος τους, καθώς με μικρή και άρα θερμιδικά ικανοποιητική ποσότητα, ο οργανισμός τροφοδοτείται με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, δίχως να παχαίνουμε.

«Εάν θέλει κανείς να αποκομίσει τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά από φρούτα και λαχανικά, πρέπει να τα συνοδεύει με λίπος», δήλωσε ο καθηγητής Μάριο Φερούτζι, από το Πανεπιστήμιο Purdue.

«Αν καταναλώσει κανείς σαλάτα με ανεπαρκή ποσότητα λίπους, θα γλιτώσει μεν θερμίδες, αλλά θα στερηθεί και κάποια θρεπτικά συστατικά των λαχανικών, διότι πολλά από αυτά χρειάζονται το λίπος για να απορροφηθούν από τον οργανισμό».


Πηγή : Web Only, www.tanea.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα