ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_cooking-with-kids1

Αν θέλετε να μεταφέρετε το ενδιαφέρον των παιδιών σας από το γρήγορο φαγητό σε φρούτα και λαχανικά, δώστε τους μια ποδιά, προτείνουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Alberta.

Έρευνα σε μαθητές πέμπτης δημοτικού στην Αλμπέρτα, υποδεικνύει ότι ο καλύτερος τρόπος να κάνετε το παιδί σας να καταναλώνει πιο υγιεινές τροφές-και να τις ευχαριστιέται-είναι να βοηθά στην προετοιμασία των γευμάτων.

Ο ερευνητής Yen Li Chu, δήλωσε ότι παιδιά που αγαπούν περισσότερο φρούτα και λαχανικά τείνουν να τα καταναλώνουν πιο συχνά και έχουν καλύτερη διατροφή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ενθάρρυνση των παιδιών να ασχολούνται με την προετοιμασία του γεύματος μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει αποτελεσματική στρατηγική προώθησης της υγείας για σχολεία και γονείς.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Public Health Nutrition’, πραγματοποιήθηκε σε 151 μαθητές, για να μάθουν σχετικά με εμπειρίες μαγειρικής και την επιλογή τροφών.

Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών ανέφερε ότι βοηθούσε στη μαγειρική τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Ακόμα ένα τέταρτο δήλωσε ότι βοηθούσε 3 φορές την εβδομάδα. Ένα τέταρτο βοηθούσε μια φορά το μήνα, ενώ το 12,4% απέφευγε εντελώς την κουζίνα.

Γενικά παιδιά προτίμησαν φρούτα σε σχέση με λαχανικά, αλλά παιδιά που βοήθησαν στη μαγειρική έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση για τα 2. Η προτίμηση για τα λαχανικά ήταν επίσης 10% υψηλότερη στα παιδιά που βοηθούσαν στη μαγειρική.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι παιδιά που ετοίμαζαν το γεύμα και μαγείρευαν ήταν περισσότερο σίγουρα για τη σημασία της επιλογής υγιεινών τροφών.

Ο Paul Veugelers, δήλωσε ότι το να κάνετε τα παιδιά να καταναλώνουν πιο υγιεινές τροφές προάγει την ανάπτυξη των οστών και των μυών, τη μάθηση και την αυτοεκτίμηση. Πρόσθεσε ότι η καλή τροφή είναι σημαντική. Κρατά μακριά την αύξηση βάρους και τη χρόνια νόσο. Στόχος της δουλειάς του είναι να μειώσει το βάρος της χρόνιας νόσου στην κοινωνία. Μια υγιεινή διατροφή είναι πρώτη στην ιεραρχία.

Ο Chu δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την αξία του να κάνει κάποιος τα παιδιά να ενδιαφερθούν για δραστηριότητες όσον αφορά το γεύμα στο σπίτι, αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχει χώρος για την ασχολία των σχολείων σε αυτό. Δήλωσε ότι μπορούν να πάνε σε σχολεία και να κάνουν μαθήματα μαγειρικής και ομάδες μαγειρικής για να βοηθήσουν τα παιδιά να ενισχύσουν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές.

Ο Veugelers δήλωσε ότι αν και η έρευνα αφορούσε μαθητές πέμπτης δημοτικού, τα μαθήματα είναι το ίδιο εφαρμόσιμα σε μεγαλύτερα παιδιά. Πρόσθεσε ότι για πολλούς από αυτούς, μπορεί να είναι η πρώτη φορά που φεύγουν από το σπίτι, η πρώτη φορά στη ζωή τους που είναι υπεύθυνοι για τη διατροφή τους. Υπάρχουν και εκεί μαθήματα, για τη δημιουργία ομάδων και για τη σειρά στη μαγειρική, καθώς και στο να δίνουν προσοχή στην καλή προετοιμασία του γεύματος.

Πηγές: www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα