ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_dental-hygiene

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η αγαπημένη περίοδος των παιδιών, αφού μακριά από τα σχολικά θρανία και τις υποχρεώσεις έχουν άπλετο χρόνο για παιχνίδι. Η ανεμελιά όμως, είναι «παγίδα» για την υγιεινή του στόματος, αφού συχνά μικροί και μεγάλοι ξεχνούν τους κανόνες για γερά δόντια.

Επιπλέον οι οδοντίατροι προειδοποιούν ότι η περίοδος των διακοπών χαρακτηρίζεται από τα περισσότερα ατυχήματα σπασίματος και τραυματισμών στην στοματική κοιλότητα.

Για τον λόγο αυτό ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (Ο.Σ.Α.) έχει εκδώσει τον «Δωδεκάλογο του Καλοκαιριού» με χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς που αφορούν στην διατήρηση της στοματικής υγείας όλης της οικογένειας.

1. Αυξήστε στο καθημερινό μενού τα φρούτα και τα λαχανικά.

2. Περιορίστε κατά το δυνατόν περισσότερο τα τυποποιημένα snacks (γαριδάκια, πατατάκια κ.λ.π.).

3. Περιορίστε την κατανάλωση γλυκών, παγωτών και διαφόρων γλυκαντικών ουσιών σε τυποποιημένη μορφή (καραμέλες, τσίχλες κ.λ.π.).

4. Περιορίστε την κατανάλωση σακχαρούχων αεριούχων ποτών και αυξήστε την λήψη φυσικών χυμών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

5. Βουρτσίζετε τα δόντια δύο φορές τη ημέρα, έστω και αν ταξιδεύετε.

6. Μην ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε στις αποσκευές σας και την οδοντόβουρτσα (κανονικού μεγέθους ή ταξιδιωτική).

7. Πριν ξεκινήσετε για διακοπές επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, ώστε να περιορίσετε την πιθανότητα εκτάκτων περιστατικών.

8. Προσοχή στα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, τις εξερευνήσεις και τις αναρριχήσεις σε δέντρα και βράχους. Συχνά καταλήγουν σε σπασίματα και απώλεια των μπροστινών δοντιών.

9. Προσοχή στις καταδύσεις από βράχους, προκυμαίες και σκάφη. Κακή εκτίμηση του βάθους τη θάλασσας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο κεφάλι, το πρόσωπο και τα δόντια.

10. Εάν εξαιτίας κάποιου ατυχήματος τα δόντια φύγουν από τη θέση τους, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Εάν μεν έχουν απλά αλλάξει θέση, πιέστε τα στην αρχική και επισκεφθείτε τον πλησιέστερο οδοντίατρο. Εάν έχουν φύγει από το στόμα, φυλάξτε τα σε φυσιολογικό ορό, γάλα ή σάλιο και επειγόντως επισκεφθείτε οδοντίατρο.

11. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα δόντια σαν εργαλείο για διάφορες δουλειές (λ.χ. λύσιμο κόμπων, κόψιμο σπάγγων, σπάσιμο ξηρών καρπών και άνοιγμα συσκευασιών τροφίμων ή ποτών).

12. Μετά το τέλος των διακοπών και πριν από το ξεκίνημα των σχολείων, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για την εξέταση και οριστική αποκατάσταση των διαφόρων προβλημάτων.

Γραμμή για τα επείγοντα

Περισσότεροι από 20.000 ασθενείς έχουν επικοινωνήσει με την Γραμμή Άμεσης Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών που έχει δημιουργήσει ο Ο.Σ.Α. για τον μήνα Αύγουστο. Η Γραμμή αυτή συμπληρώνει 19 χρόνια ζωής και δημιουργήθηκε με το σκεπτικό της εξυπηρέτησης του κοινού τις ημέρες των διακοπών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει κάθε χρόνο ο Ο.Σ.Α, τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ανέρχονται σε εκατοντάδες κάθε Αύγουστο.

Οι ασθενείς μπορούν και φέτος να επικοινωνούν ολόκληρο το 24ωρο, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες στο τηλέφωνο 210-9490560 και στα γραφεία του Ο.Σ.Α. στο τηλέφωνο 2103821109 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και να πληροφορούνται για το ποιοι οδοντίατροι εργάζονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Επίσης, κατάλογος οδοντιάτρων που εργάζονται θα υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Ο.Σ.Α. www.osanet.gr.


Πηγή : Web Only, www.tanea.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα