ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_shutterstock_54717118

Οι νόσοι των νυχιών δεν είναι σπάνιοι και οφείλονται σε κληρονομικά ή επίκτητα αίτια. Οι αλλοιώσεις στα νύχια εμφανίζονται από τη μήτρα, την κοίτη ή το σώμα του νυχιού ή και από το παρωνύχιο ( τα μαλακά μόρια που περιβάλλουν το νύχι).

Η διάγνωση των νόσων είναι πολλές φορές δύσκολη, διότι τα νύχια έχουν περιορισμένη δυνατότητα αντιδράσεως. Η συμπτωματολογία πολλές φορές αντιστοιχεί σε ποικίλα αίτια, ώστε όταν δεν ανευρίσκεται παθογόνο αίτιο μέσω των εργαστηριακών εξετάσεων, η αιτιολογική διάγνωση της ονυχίας είναι προβληματική. Στις περιπτώσεις αυτές, ο γιατρός και ο ποδολόγος περιορίζεται αναγκαστικά στη διαπίστωση των μορφολογικών αλλοιώσεων και τη συμπτωματική αντιμετώπιση τους.

ΟΝΥΧΟΜΑΔΗΣΗ

Ονομάζεται ο αυτόματος αποχωρισμός του νυχιού από τη μήτρα του. Χαρακτηρίζεται από περιοδική απόπτωση ενός ή περισσοτέρων νυχιών χωρίς φαινομενική αιτία. Τα νύχια που ξαναβγάινουν μετά, είναι συνήθως ατροφικά ή δυστροφικά.

Η επίκτητος απόπτωση των νυχιών οφείλεται σε τραυματισμό ή φλεγμονή αυτών. Επίσης η συγκεκριμένη νόσος μπορεί να προέρχεται και από :

 • Πομφολυγώδεις δερματοπάθειες,
 • Έντονη θεραπεία από ακτίνες Χ
 • Οξεία παρωνυχία
 • Φαρμακευτικές αντιδράσεις ύστερα από έντονο ψυχολογικό στρες.

Η ολική απώλεια των νυχιών με ουλές, μπορεί να οφείλεται σε μόνικη βλάβη της μήτρας του νυχιού, μετά από τραύμα, στον ομαλό λειχήνα.

ΟΝΥΧΟΓΡΥΠΩΣΗ

Η δυστροφία αυτή αφορά βασικά τα νύχια των μεγάλων δακτύλων του ποδιού και είναι επίκτητη ή ιδιοπαθής.

 • Η επίκτητη ονυχογρύπωση οφείλεται κυρίως σε μικροτραυματισμούς από στενά και μυτερά παπούτσια και από τροφικές διαταραχές. Πολλές φορές συνυπάρχει η ονυχογρύπωση με την ονυχομυκητίαση.

Τα νύχια είναι δύσμορφα, πεπαχυμένα, επιμηκυμένα, κυματοειδή και κυρτά προς τα πλάγια, με χρώμα κιτρινοπράσινο, καφέ ή μελανοκαφέ. Η επιφάνεια τους παρουσιάζει γραμμώσεις. Η μια πλευρά της μήτρας αναπτύσσεται γρηγορότερα από την άλλη και έτσι καθορίζει την φορά της δυστροφίας.

Η υπερβολική ανάπτυξη του νυχιού, δεν σταματά στο υπονύχιο, αλλά προεξέχει 6-8 εκατοστά και κυρτώνει προοδευτικά έως ότου πάρει ελικοειδή μορφή.

Τα νύχια αυτά μοιάζουν με νύχια αρπακτικού πουλιού.

 • Η συγγενής ονυχογρύπωση κληρονομείται και εμφανίζεται κυρίως από νηπιακή ηλικία.

Τα υπερτροφικά νύχια δεν είναι μόνο άχρηστα αλλά πολλές φορές και επιβλαβή.

Ο ποδολόγος με ειδικά κερατολυτικά και τροχό, περιποιείται το υπερτροφικό νύχι. Το λειαίνει με τροχό και με ειδικές πένσες το κόβει. Καθαρίζει την ονυχαία αύλακα πάρα πολύ καλά, αφαιρεί όλες τις υπερκερατώσεις, ενδεχομένως και τον υπονύχιο κάλο. Για την μη επανεμφάνιση του προβλήματος προτείνονται κατάλληλα παπούτσια, καθαρές κάλτσες και συχνή περιποίηση.

ONYXOKΡΥΠΤΩΣΗ

Η ονυχοκρύπτωση είναι μια σοβαρή βλάβη της οποίας τμήμα του νυχιού εισχωρεί στην αύλακα και τον υποδόριο ιστό.

Η βλάβη αυτή είναι συχνή, ανεξαρτήτου φύλλου ή ηλικίας. Εμφανίζεται κυρίως στο μεγάλο δάκτυλο, χωρίς να αποκλείονται τα υπόλοιπα. Αρχικά η βλάβη που προκαλείται είναι μικρή, καθώς όμως το νύχι αυξάνεται, τα τμήματα του νυχιού  εισχωρούν βαθύτερα στους ιστούς και προκαλούν οξεία φλεγμονή.

Λόγω της είσφρυσης, το δέρμα είναι λείο, στιλπνό, ερυθρό και οιδηματώδες. Η περιοχή είναι ευαίσθητη και ο πάσχων νοιώθει πόνο στην παραμικρή επαφή με το νύχι.

Οι λόγοι είναι αρκετοί και μπορεί να οφείλονται σε:

 • Λάθος κοπή (παρωνυχίδα)
 • Δυσπλασία νυχιών (οστρακοειδές, ελικοειδές)
 • Παχυονυχία. Η πάχυνση των νυχιών είναι μια μορφή δυστροφίας των νυχιών, καφεκίτρινου χρώματος.
 • Κοιλονυχία. Το νύχι έχει ανυψωμένα άκρα, είναι λεπτό και κοίλο προς τα έσω. Η διαταραχή συσχετίζεται με ανεπάρκεια σιδήρου.
 • Ονυχομηκητίαση - Ψωρίαση
 • Υπερπλασία - υπερτοφία μεγάλου δακτύλου
 • Στενά υποδήματα.

Για τους παραπάνω λόγους υπάρχει και η αντίστοιχη αντιμετώπιση.

Μέχρι πρότινος οι περισσότεροι πάσχοντες κατέφευγαν στους χειρούργους για ολική ή τμηματική αφαίρεση νυχιού. Μια διαδικασία επίπονη και τελικά όχι αποτελεσματική, εφόσον με το που επανεμφανιζόταν το νύχι δημιούργησε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας όμως στο χώρο της ποδολογίας εμφανίστηκαν οι νάρθηκες, οι οποίοι δίνουν τη λύση στο πρόβλημα, την ονομαζόμενη ¨Ορθονυχία.

ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ

Εκτός από τους μύκητες του δέρματος υπάρχουν και οι μύκητες των νυχιών.

Οι μύκητες που προσβάλουν το νύχι ανάλογα με το ποιο σημείο εμφανίζονται προκαλούν περιφερειακή, κεντρική, επιφανειακή και ολική ονυχομυκητίαση.

Ο μύκητας πλησιάζει το νύχι στην ονυχαία αύλακα και φτάνει μέχρι το κέντρο της κοίτης.

Η ονυχομυκητίαση δεν είναι ένα απλό αισθητικό πρόβλημα. Μπορεί να προσβάλλει ένα ή περισσότερα από τα νύχια των χεριών ή των ποδιών και πιο συχνά αυτό συμβαίνει στα πόδια.

Αυτή η λοίμωξη δημιουργεί :

 1. πάχυνση των νυχιών λόγω συσσώρευσης σαθρού υλικού κάτω απ τα νύχια
 2. δυσχρωμία (το νύχι αλλάζει χρώμα, γίνεται κίτρινο, καφέ, μαύρο)
 3. ονυχόλυση (αποκόλληση του νυχιού απ το υγιές δέρμα).

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από την μυκητίαση και συνήθως άτομα με ηλικίες από 40 - 65 ετών.  Συχνότερα συμβαίνει σε άτομα:

 • με δυσλειτουργία στο αρτηριακό, λεμφικό και κυκλοφοριακό σύστημα
 • σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη

Πως μεταδίδετε;

Οι μύκητες μεταδίδονται είτε με άμεση επαφή, από άνθρωπο σε άνθρωπο ή / και  από ζώα σε άνθρωπο, είτε με έμμεση επαφή. Δηλαδή είναι δυνατόν  να μεταδοθούν από το έδαφος, την άμμο και τις πετσέτες. Γι αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η άμεση κατάκλιση στην άμμο ή στο έδαφος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς τη χρήση κάποιας ψάθας ή πετσέτας, η οποία καλό θα ήταν  να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα ίδια άτομα, είτε από άτομα που γνωρίζουμε ότι δεν εμφανίζουν κάποια μορφή μυκητίασης.

Εκείνο που βοηθά στην ανάπτυξη των μυκήτων είναι η υγρασία και η αυξημένη θερμοκρασία. Εάν φοράτε συχνά μπότες οι οποίες κάνουν τα πόδια σας ζεστά και υγρά, τότε ένας μύκητας μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται γύρω από τα νύχια των ποδιών. Επίσης εάν συνηθίζετε να περπατάτε με γυμνά πόδια σε αποδυτήρια-γυμναστήρια, μπορεί να "κολλήσετε" ένα μύκητα από το ζεστό και υγρό πάτωμα.

Τέλος, οι μύκητες  μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο από τα ζώα και ιδιαίτερα από τους σκύλους και τις γάτες. Γι αυτό, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με άγνωστα ή αδέσποτα ζώα.

Διάγνωση

Ο  γιατρός κάνει την  λήψη  του δείγματος  από  το νύχι που έχει βλάβη και όχι από το υγιές νύχι. Πριν τη λήψη του δείγματος, δεν πρέπει να έχει γίνει χρήση αντιμυκητιασικού ή αντισηπτικού φαρμάκου για εύλογο διάστημα ( φτάνει και μέχρι 1-2 μήνες για τα νύχια). Αυτό γιατί τα τοπικά αντιμυκητιασικά σκευάσματα δυσχεραίνουν τη σωστή διάγνωση της ονυχομυκητίασης.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της, μπορεί να είναι :

 • Τοπική :Περιλαμβάνει την μηχανική απομάκρυνση ή μείωση του πάσχοντος νυχιού, την εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων που μειώνουν το πάχος του και τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα.
 • Συστηματική : Από το στόμα αντιμυκητιασικά φάρμακα
 • Συνδυασμός των δυο παραπάνω
 • Επεμβατική με χρήση μηχανημάτων Laser

Η διάρκεια της θεραπείας είναι μεγάλη (έως και 1 χρόνο) και απαιτεί υπομονή και συμμόρφωση του ασθενή προς τις συμβουλές του ειδικού γιατρού. Σημασία έχει επίσης η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων στα νύχια, είναι προτιμότερο να απευθύνεστε σε ειδικούς Ποδιάτρους και Ποδολόγους και στα ειδικά διαμορφωμένα Ποδιατρικά -  Ποδολογικά κέντρα, όπου οι χώροι τηρούν απόλυτα τις  απαραίτητες  προδιαγραφές υγιεινής. Τα εργαλεία περιποίησης των άκρων, τα οποία αποτελούν εστία μόλυνσης και μετάδοσης μυκήτων, απολυμαίνονται και αποστειρώνονται σωστά, μετά την κάθε χρήση.

Κείμενο: Ευθυμίου Στεφανία, Πτυχιούχος Ακαδημίας Ποδολόγων  Ελλάδος, μέλος Σωματείου Ποδολόγων Ελλάδος, http://salondebeautestefania.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα