ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_shutterstock_150601499

Εναλλακτική Ιατρική, ορίζεται το σύνολο των ιατρικών θεραπευτικών συστημάτων που χρησιμοποιούν φυσικές μεθόδους ή ουσίες φυτικής προέλευσης κατά την θεραπεία. Οι παραδοσιακές θεραπείες είναι πολλές (π.χ. Κινέζικη θεραπευτική,  Ayurveda, Ομοιοπαθητική, Διατροφικές θεραπείες). Τα θεραπευτικά αυτά συστήματα κακώς ταυτίζονται πολλές φορές με την Εναλλακτική Ιατρική. Η Εναλλακτική Ιατρική χρησιμοποιεί τις αυστηρές επιστημονικές μεθόδους και τα συστήματα που χρησιμοποιεί και η Συμβατική Ιατρική, πριν προβεί στην άσκηση οποιασδήποτε θεραπευτικής μεθόδου. Αυτό διαφοροποιεί τους γιατρούς που χρησιμοποιούν την Εναλλακτική Ιατρική από άλλους «φυσικούς πρακτικούς θεραπευτές». Η βοτανική ιατρική αποτελεί τον κύριο κορμό της εναλλακτικής ιατρικής και χρησιμοποιεί βότανα και εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα με λειτουργικά τρόφιμα κατά την θεραπεία.  Οι  βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η βοτανική ιατρική είναι:

1.     Η Εναλλακτική βοτανική Ιατρική χρησιμοποιεί τις αυστηρές επιστημονικές μεθόδους και τα συστήματα που χρησιμοποιεί και η Συμβατική Ιατρική. Τα ειδικά διατροφικά προγράμματα και φάρμακα  εναλλακτικής ιατρικής, ακολουθούν τους αυστηρούς επιστημονικούς κανόνες που εφαρμόζονται παγκοσμίως.

2.     Κατά την διάρκεια της ιατρικής εξέτασης λαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό διατροφικών συνηθειών, έκθεσης σε τοξικές ουσίες, συνηθειών της καθημερινότητας, προγραμματίζεται, όταν απαιτείται ο ανάλογος εργαστηριακός έλεγχος. Αυτό είναι απαραίτητο για τον εντοπισμό των νοσημάτων από τα οποία πάσχει ο προσερχόμενος, τα οποία ενδέχεται μάλιστα να μην έχουν εμφανή για τον προσερχόμενο άνθρωπο συμπτώματα.

3.     Χορηγούνται με βάση την κατάσταση υγείας του οργανισμού και το είδος των χρόνιων νοσημάτων που εντοπίζονται, εξατομικευμένα  διατροφικά προγράμματα, λειτουργικά τρόφιμα και φυτικά φάρμακα, σε μέγιστες δυνατές δοσολογίες για να βελτιστοποιηθούν οι αμυντικές εφεδρείες του οργανισμού που εξετάζεται, ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο ή να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η χρήση χημικών φαρμάκων. Τα φυσικά φάρμακα και βότανα χρησιμοποιούνται σε δοσολογίες σημαντικά μεγαλύτερες των δοσολογιών που χρησιμοποιούνται για διαιτητική-διατροφική χρήση και επιδρούν στο σώμα με ολιστικό τρόπο. Όπως και με κάθε σκεύασμα που χορηγείται με την βέλτιστη ιατρική παρακολούθηση, λαμβάνεται μέριμνα ώστε τα φυσικά φάρμακα και βότανα να είναι τιτλοδοτημένα, ελεύθερα από βαρέα μέταλλα και προσμίξεις και συμβατά με την κατάσταση υγείας του εξεταζόμενου για να επιτευχθεί το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα και  να αποφευχθούν σοβαρές παρενέργειες.

Στην Ελλάδα η εναλλακτική βοτανική Ιατρική συχνά συγχέεται με την ομοιοπαθητική. 
Η βοτανική ιατρική ευρίσκεται σε πλήρη διάσταση με την ομοιοπαθητική διότι η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί  σε αντίθεση με την βοτανική ιατρική ελάχιστες δυνατές και όχι μέγιστες δυνατές δόσεις βοτάνων και φυσικών φαρμάκων. Η ομοιοπαθητική σε αντίθεση με την βοτανική εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιεί βότανα και φυσικά φάρμακα σε συγκεντρώσεις εξαιρετικά χαμηλότερες των συγκεντρώσεων που χρησιμοποιούνται σε συμβατική διατροφική χρήση. Με την πρακτική αυτή ωστόσο μπορεί να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών, αλλά το θεραπευτικό αποτέλεσμα έχει κριθεί ανεπαρκές σε πολλές ιατρικές επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει κυρίως μετά το 2000.

Η βοτανική εναλλακτική Ιατρική   χρησιμοποιείται  σήμερα σε νοσήματα, στα οποία η συμβατική αντιμετώπιση απαιτεί υψηλές δόσεις χημικών φαρμάκων και συντελούν στην μείωση της δοσολογίας τους. Χρησιμοποιείται επίσης για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων όπως διαταραχών χοληστερίνης, σακχάρου, τριγλυκεριδίων, υπέρτασης, ουρικού οξέος,  εντερικών προβλημάτων, συνδρόμων κόπωσης,  ινομυαλγίας, ψυχοσωματικών προβλημάτων, εμμηνοπαυσιακού συνδρόμου, υπογονιμότητας σεξουαλικών διαταραχών, αυπνίας.

Κείμενο : Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα