ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_woman-using-nasal-spray

Η εποχική αλλεργία είναι ένας τύπος αλλεργίας, ο οποίος επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων κατά την περίοδο της Άνοιξης, όπου τα επίπεδα της γύρης είναι στα υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο στις Δυτικές χώρες, μεταξύ 10% - 30% των ατόμων επηρεάζονται από την εποχική αλλεργία. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η πιο συχνή εμφάνισή της εποχικής αλλεργίας παρουσιάζεται μεταξύ των ηλικιών είκοσι και σαράντα ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, οι συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλότερες σε σχέση με προηγούμενα έτη, καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα και επίσης καλλιεργούνται νέα είδη φυτών.

Αν και η εποχική αλλεργία δεν μπορεί να θεραπευτεί, υπάρχουν κάποιες λύσεις οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της. Για να κατανοήσουμε το είδος της αλλεργίας, πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε τον ορισμό της αλλεργίας.

Τι είναι η αλλεργία;

Η αλλεργία είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο εσφαλμένα αναγνωρίζει μια ουσία ως εισβολέα. Η ουσία αυτή ονομάζεται αλλεργιογόνο. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στο αλλεργιογόνο και με αυτό τον τρόπο προκαλείται η απελευθέρωση ισταμίνης, καθώς και άλλων χημικών ουσιών. Η αντίδραση αυτή του οργανισμού έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση διαφόρων συμπτωμάτων, στη μύτη, στο λαιμό, στα μάτια, στα αυτιά, στο δέρμα και στον ουρανίσκο.

Εποχική αλλεργία ή αλλεργική ρινίτιδα

Η γύρη αποτελείται από μικροσκοπικούς κόκκους οι οποίοι απελευθερώνονται από δέντρα, λουλούδια και άλλα φυτά και οι οποίοι περιφέρονται στον αέρα. Όταν η γύρη εισέλθει στη ρινική οδό ενός αλλεργικού ατόμου, το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα αντιλαμβάνεται τη γύρη ως έναν «εισβολέα» όπως για παράδειγμα έναν ιό ή ένα βακτήριο. Ως εκ τούτου, ελευθερώνει αντισώματα που με τη σειρά τους απελευθερώνουν ισταμίνη και άλλες ουσίες στο αίμα προκαλώντας τα διάφορα αλλεργικά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αλλεργίας πολλές φορές συγχέονται με εκείνα του κρυολογήματος, με τη διαφορά ότι στη ρινίτιδα τα συμπτώματα διαρκούν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, καθώς και δε χαρακτηρίζονται από πυρετό. Παρατηρείται αύξηση των συμπτωμάτων κυρίως το πρωί και το απόγευμα, όταν δηλαδή η γύρη βρίσκεται στη μέγιστη ποσότητα στον αέρα. Τις βροχερές μέρες υπάρχει μείωση της ποσότητας της γύρης, καθώς τα αλλεργιογόνα κάθονται στο έδαφος.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως:

 • Ρινόρροια, ή αλλιώς ρινική καταρροή
 • Ρινική συμφόρηση
 • Κνησμό στα μάτια, στο φάρυγγα και στη μύτη
 • Κόκκινα, ερεθισμένα μάτια
 • Δακρύρροια (υπερβολική έκκριση δακρύων)
 • Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια
 • Βήχας (κυρίως ξηρός)

Σε περίπτωση εμφάνισης ενός ή περισσοτέρων συμπτωμάτων, μπορείτε να απευθυνθείτε στον φαρμακοποιό σας, ο οποίος θα σας παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές για την αντιμετώπισή τους.

Φαρμακευτική αγωγή

Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία η οποία θα μπορούσε να σταματήσει την αλλεργία για πάντα.  Κατά κύριο λόγο, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στοχεύουν στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της αλλεργίας και συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

Αντισταμινικά: Τα συγκεκριμένα προϊόντα, εμποδίζουν την δράση της ισταμίνης, την ουσία που όπως αναφέραμε προκαλεί τα συμπτώματα της αλλεργίας. Μπορούν να λαμβάνονται δια του στόματος ή της μύτης για τον έλεγχο των συμπτωμάτων όπως επιπεφυκίτιδα, κνησμό, ρινόρροια, και φτέρνισμα. Επίσης έχουν την δυνατότητα να ξεραίνουν τις βλέννες στη ρινική οδό μειώνοντας το "τρέξιμό" της μύτης, να ανακουφίζουν την συμφόρηση της μύτης και τον ξερόβηχα που προκαλείτε από την ενστάλαξη των βλεννών στο πίσω μέρος του οισοφάγου. Η δράση τους είναι σχετικά γρήγορη και προτιμώνται περισσότερο καθώς δεν χρειάζεται να λαμβάνονται συνέχεια. Χρειάζεται όμως προσοχή στη χρήση τους γιατί μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία. Αυτό ισχύει κυρίως με της πρώτης γενιάς αντισταμινικά (προμεθαζίνη και κλορφεναμίνη). Τα δεύτερης γενιάς (σετιριζίνη, λοραταδίνη, δεσλοραταδίνη, κ.α.) προκαλούν λιγότερη υπνηλία και λαμβάνονται κυρίως μια φορά την ημέρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα αντισταμινικά, ανεξαρτήτως γενιάς, μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία και γι αυτό κάποιες δραστηριότητες όπως η οδήγηση και ο  χειρισμός επικίνδυνων μηχανημάτων θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την περίοδο που λαμβάνονται τα αντισταμινικά.

Αποσυμφορητικά Χάπια: Έχουν ως κύριο συστατικό την εφεδρίνη ή ψευδοεφεδρίνη, μια ουσία που προκαλεί συστολή των αγγείων στη μύτη με αποτέλεσμα να μειώνετε η συμφόρηση. Υπάρχουν σκευάσματα που συνδυάζονται με αντισταμινικά για μεγαλύτερη δράση. Η χρήση των αποσυμφοριτικών χαπιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7 ημέρες και δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που λαμβάνουν χάπια πίεσης και αντικαταθλιπτικά.

Μη κορτιζονούχα αποσυμφοριτικά σπρέι: Περιέχουν ουσίες (οξυμεταζολίνη και ξυλομεταζολίνη) που προκαλούν συστολή των αγγείων στην μύτη. Η δράση τους είναι πιο άμεση ( 15 λεπτά ) αλλά συνήθως πιο μικρή σε διάρκεια. Αν και δεν επηρεάζουν πολύ την πίεση, καλό θα ήταν εάν παίρνετε υπερτασικά ή αντικαταθλιπτικά να συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας πριν. Τα σπρέι αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω από 7 ημέρες συνεχόμενα καθώς η διακοπή τους μετά από παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε «ανάκαμψη» της ρινικής συμφόρησης.

Κορτιζονούχα σπρέι: Περιέχουν κορτιζόνη και δρουν μειώνοντας την φλεγμονή της ρινικής οδού. Τα σπρέι περιέχουν φλουτικαζόνη, δεξαμεθαζόνη κ.α. και είναι πολύ αποτελεσματικά. Για την καλύτερη δράση τους, πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά ακόμα και αν τα συμπτώματα δεν υπάρχουν. Η χρήση τους είναι αυστηρά για ηλικίες άνω των 18 ετών εκτός αν ο γιατρός συμβουλέψει κάτι διαφορετικό.

Οφθαλμικές σταγόνες: Οι αντισταμινικές σταγόνες που περιέχουν χρωμογλυκικό νάτριο πρέπει να χρησιμοποιηθούν 12 ημέρες πριν αρχίσει η αλλεργία και να λαμβάνονται καθημερινά. Οι σταγόνες που περιέχουν ανταζολίνη και αζελαστίνη δρουν πιο γρηγορά αλλά αντενδείκνυνται στους ανθρώπους με γλαύκωμα. Η θεραπεία με τις σταγόνες ενισχύεται με την απομάκρυνση της γύρης από τα μάτια η οποία επιτυγχάνεται με την βοήθεια των ειδικών αποστειρωμένων πανακειών και των φυσικών δακρύων.

Μη φαρμακευτική αγωγή

Αποφεύγοντας το κύριο αίτιο της εποχικής αλλεργίας που είναι η γύρη, μπορούμε να μειώσουμε τα συμπτώματα με τους παρακάτω τρόπους:

 • Αποφεύγουμε τις πρωινές και απογευματινές βόλτες καθώς η γύρη είναι στα υψηλότερα επίπεδα
 • Δεν ανοίγουμε τα παράθυρα και τις πόρτες
 • Αποφεύγουμε το κούρεμα πρασίνου και άλλες κηπουρικές εργασίες
 • Δεν ξεχνάμε τα γυαλιά ηλίου
 • Πλένουμε τα μαλλιά και το σώμα μας όταν γυρνάμε σπίτι
 • Σκουπίζουμε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα, καθώς και όλες τις επιφάνειες που μπορεί να κατακαθίσει η γύρη
 • Συντήρηση του κλιματιστικού και καθαρισμός των φίλτρων στην κατάλληλη περίοδο.

Κείμενο : Ντίκας Χριστόφορος, Φαρμακοποιός Φαρμακείου-μέλους Advance, Σιώρη Ελένη, Ν. Ψυχικό

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα