ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_fb_post2

Ζούμε στην Ελλάδα, μία από τις - κατά γενική ομολογία - πιο όμορφες και ηλιόλουστες χώρες του κόσμου όπου έχουμε το προνόμιο, να απολαμβάνουμε καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου τον ήλιο και τα πλεονεκτήματά του αλλά ταυτόχρονα και την «υποχρέωση»  να φροντίζουμε για την αντηλιακή μας προστασία.

Πόσοι γνωρίζουν τις βλαβερές επιπτώσεις από τη χρόνια έκθεση στον ήλιο και ότι ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση και ανεπανόρθωτες βλάβες στην επιδερμίδα;

Δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν ότι το 90% της όψης μιας κουρασμένης και σπασμένης επιδερμίδας οφείλεται στη φωτογήρανση και εξίσου λίγοι είναι εκείνοι, που χρησιμοποιούν αντηλιακό προσώπου, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι περισσότεροι θυμούνται ότι ο ήλιος επηρεάζει την εμφάνιση και πολύ περισσότερο την υγεία τους, μόνο όταν πλησιάζει το καλοκαίρι  ωστόσο, η βλαβερές επιδράσεις της UVA ακτινοβολίας μπορούν να διαπεράσουν συννεφιά και τζάμια και τελικά να επηρεάσουν την επιδερμίδα όλο το χρόνο..

Είναι ξεκάθαρο, πως το αντηλιακό είναι η μόνη άμυνα "ζώνης" απέναντι στον ήλιο. Η αρνητική επίδραση του ήλιου στον άνθρωπο, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Δρα συσωρευτικά και επιβαρύνει μέρα με τη μέρα, φορά με τη φορά όταν δεν υπάρχει επαρκής προστασία.

Το αντηλιακό για κάθε τύπο επιδερμίδας

Κάθε άνθρωπος διαθέτει διαφορετικό τύπο δέρματος, αλλά και διαφορετικό φωτότυπο, αναφερόμενοι στην σκούρα ή ανοιχτή επιδερμίδα και πως αυτή αντιδρά έπειτα από την έκθεση στον ήλιο

Για κάθε φωτότυπο υπάρχει ορισμένος αριθμός λεπτών ασφαλούς έκθεσης στον ήλιο καθημερινά. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την χρήση του αντηλιακού και την αποφυγή έκθεσης τις επικίνδυνες ώρες 12.00 – 16.00.

Οι καστανοί και οι μελαχρινοί έχουν φυσικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους κοκκινομάλληδες και τους ξανθούς, των οποίων το ανοιχτόχρωμο δέρμα περιέχει πολύ λιγότερες ποσότητες μελανίνης και κατ' επέκταση κινδυνεύουν περισσότερο από ένα πιθανό ηλιακό έγκαυμα βραχυπρόθεσμα, αλλά και τη φωτογήρανση και την εκδήλωση κάποιου τύπου καρκίνου του δέρματος μακροπρόθεσμα.

Για να συνειδητοποιήσετε πόσο κινδυνεύετε από τον ήλιο χρειάζεται να βρείτε ποιός είναι ο φωτότυπός σας.

Ο φωτότυπος καθορίζεται από το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών του κάθε ανθρώπου. Υπάρχουν έξι φωτότυποι δέρματος.

Φωτότυπος 1

Δέρμα πολύ ανοικτό, μάτια μπλε ή πράσινα, κόκκινα μαλλιά και πολλές φακίδες. Τα άτομα αυτά καίγονται εύκολα αλλά δεν μαυρίζουν ποτέ.

Φωτότυπος 2
Ανοιχτόχρωμο δέρμα, ανοικτά καστανά μάτια, ξανθά μαλλιά και κάποιες φακίδες. Συχνά τα άτομα αυτά παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο και μπορούν να μαυρίσουν ελαφρά.

Φωτότυπος 3
Μετρίως σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και μαλλιά, χωρίς φακίδες. Καίγονται κάποιες φορές αλλά μαυρίζουν.

Φωτότυπος 4
Σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και καστανά ή μαύρα μαλλιά. Τα άτομα αυτά καίγονται σπανίως αλλά μαυρίζουν εύκολα.

Φωτότυπος 5
Πολύ σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και σκουρόχρωμα μαλλιά. Τα άτομα αυτά μαυρίζουν γρήγορα και πανεύκολα.

Φωτότυπος 6
Μαύρο δέρμα, σκουρόχρωμα μάτια και μαλλιά. Τα άτομα αυτά έχουν πολύ ισχυρή άμυνα στον ήλιο.

Οι Έλληνες ανήκουμε κυρίως στον 3ο ή τον 4ο φωτότυπο, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε μικρότερο κίνδυνο για ηλιακά εγκαύματα, αφού περισσότερο κινδυνεύουν οι φωτότυποι 1 ή 2.

Τα παιδιά πρέπει να προσέχουν περισσότερο τον ήλιο, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο ηλιακό έγκαυμα από έναν ενήλικο με τον ίδιο φωτότυπο.

Παιδιά, αλλά και ενήλικες, με πολλές ή επικίνδυνες ελιές στο σώμα τους, ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια αλλά και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος πρέπει να αποφεύγουν ακόμη περισσότερο την έκθεση στον ήλιο.

Βασικές οδηγίες προστασίας

 • Φωτότυποι 1 & 2: Επιλέξτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, πάνω από SPF 25, κατά τους χειμερινούς μήνες και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μην ξεχάσετε το αντηλιακό σας με SPF50.
 • Φωτότυποι 3 & 4: Μπορούν να χρησιμοποιούν τους ίδιους δείκτες με τους παραπάνω αλλά όταν μαυρίσουν μπορούν να «πέσουν» σε δείκτη SPF 30 ή 20.
 • Πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες και να χρησιμοποιείται αντηλιακό, τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώμα στα μέρη που εκτίθενται στον ήλιο ακόμη και όταν κινούμαστε στην πόλη.
 • Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται σε ιδανική ποσότητα για να πετύχετε το δείκτη προστασίας που αναγράφει.
 • Ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε 2-4 ώρες αλλά και μετά το κολύμπι.
 • Τα μωρά έως έξι μηνών δεν πρέπει να κάθονται καθόλου στον ήλιο και δεν συνίσταται η χρήση αντηλιακής κρέμας.
 • Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο από τις 11.00 μέχρι τις 16.00. Χρησιμοποιείστε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα για ηλικίες έως 2 ετών, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά προτιμήστε αντηλιακά με φυσικά και χημικά φίλτρα. Τα χημικά φίλτρα προφυλάσσουν καλύτερα από την υπεριώδη ακτινοβολία, η ένταση της οποίας είναι σχεδόν η ίδια όλη την διάρκεια της ημέρας.
 • Επειδή το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκύψει ακόμα και κάτω από την ομπρέλα ή όταν κολυμπάτε στη θάλασσα, εκτός από το αντηλιακό σας χρησιμοποιείτε απαραιτήτως καπέλο και γυαλιά.

Επιλέγουμε το αντηλιακό μας

Οι πέντε κύριοι παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν όταν επιλέγουμε αντηλιακό.

 1. Τον βαθμό προστασίας (SPF) από τις υπεριώδης ακτινοβολίες (UVA)
 2. Τον τύπο της αντηλιακής ουσίας που καθορίζει και τον τρόπο εφαρμογής του (σπρέι, τζελ, λοσιόν, κρέμα, σκόνη).
 3. 3. Τις δραστηριότητες στις οποίες σκοπεύουμε να επιδοθούμε και πως αυτές θα ορίσουν τα διαστήματα επανεφαρμογής καθώς και την χρήση κάποιου ειδικού τύπου (αντηλιακά που αντέχουν στην έντονη εφίδρωση).
 4. Τα σημεία εφαρμογής. Τα διάφορα σημεία του σώματος έχουν διαφορετικές ανάγκες, και ως εκ τούτου υπάρχουν αντηλιακά που είναι ειδικά φτιαγμένα για χρήση σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως το πρόσωπο, το σώμα ή τα μαλλιά.
 5. Τυχόν δερματοπάθειες και αλλεργίες. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μοναδικό δέρμα με τις δικές του ανάγκες και καθώς τα αντηλιακά περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα συστατικά τους δεν θα επιδεινώσουν ούτε θα προκαλέσουν κάποια δερματοπάθεια.

Ο δείκτης προστασίας των αντηλιακών

Οι δείκτες προστασίας UVA και SPF ουσιαστικά προσφέρουν μια ενδεικτική τιμή για τον βαθμό ανάκλασης της ακτινοβολίας UVA και UVB αντίστοιχα.

Μια αναγραφόμενη τιμή SPF 15 αντιστοιχεί σε φραγμό του 93% της ακτινοβολίας UVB, το SPF 30 φτάνει το 97%, ενώ το SPF 50 το 98%. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ανεξαρτήτως τύπου δέρματος είναι το αντηλιακό προϊόν να προσφέρει μια πλήρη προστασία ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία, δηλαδή να μπλοκάρει και UVA και UVB, ενώ ο δείκτης SPF θα πρέπει βρίσκεται ανάμεσα στις τιμές από 30 έως 50. Για να σιγουρευτούμε ότι ένα αντηλιακό προϊόν που αναγράφει μόνο βαθμό SPF προσφέρει προστασία και για UVA, θα πρέπει να ελέγξουμε την ύπαρξη ενός οι περισσότερων από τα παρακάτω συστατικά: οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου, οξυβενζόνη, και αβοβενζόνη (ή αλλιώς Helioplex).

Συνδυάστε το αντηλιακό σας με την ανάγκη σας

Το πρόσωπο αποτελεί μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του ανθρώπινου σώματος και καθώς βρίσκεται σε συνεχή έκθεση τα αντηλιακά που προορίζονται για χρήση στο πρόσωπο προσφέρουν μεγάλο βαθμό προστασίας SPF 50.

 • Δώστε ιδιαίτερη σημασία και στα ειδικά lip-balm αντηλιακά που είναι κατάλληλα για τα χείλη, καθώς αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.
 • Υπάρχουν τα αντηλιακά προσώπου με χρώμα, τα οποία είναι μια δημοφιλής επιλογή για τις γυναίκες που θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο συνδυάζοντας ιδανικά την δερματική προστασία με ένα αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα.
 • Όσοι ταλαιπωρούνται από ακμή, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στα περιεχόμενα και τον τύπου του αντηλιακού προϊόντος. Γενικά θα πρέπει να προτιμούνται τα αντηλιακά που δεν περιέχουν έλαια ή αρώματα, καθώς αυτά φράσσουν τους πόρους και εντείνουν το πρόβλημα της ακμής. Αν χρησιμοποιείτε κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα τοπικά, εφαρμόστε και περιμένετε τουλάχιστον 20΄πριν την εφαρμογή του αντηλιακού. Το καλό καθάρισμα του προσώπου μετά την έκθεση στον ήλιο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμεληθεί.
 • Στην περίπτωση λιπαρού δέρματος, θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο αντηλιακό που έχει ως βάση το νερό και όχι έλαια. Συνήθως τα κατάλληλα αντηλιακά για αυτή την περίπτωση είναι σε μορφή gel. Ξεπλύνετε καλά το πρόσωπο μετά την έκθεση στον ήλιο για να απελευθερώσετε τους πόρους.
 • Όσοι έχουν ξηρό δέρμα αντιμετωπίζουν επιπλέον πρόβλημα κατά την έκθεση στον ήλιο καθώς τα συμπτώματα επιδεινώνονται γρήγορα. Η λύση βρίσκεται στις κρέμες  ή λοσιόν με ενυδατικά στοιχεία όπως την αλόη ή την γλυκερίνη. Προσοχή στα αντηλιακά gel που περιέχουν αλκοόλ, καθώς αυτό θα ξηράνει το δέρμα  περισσότερο.
 • Για τα δέρματα που εμφανίζουν αλλεργίες και γενικότερα για τα ευαίσθητα δέρματα, θα πρέπει να  προτιμηθούν προϊόντα που προορίζονται  για χρήση από παιδιά. Αυτά συνήθως δεν περιέχουν ερεθιστικά χημικά όπως το παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ. Γενικά, να αποφεύγονται τα αντηλιακά που περιέχουν αρώματα, αλκοόλ, και συντηρητικά. Υπάρχουν πλέον αρκετά βιο-οργανικά αντηλιακά που φτιάχνονται από βότανα, ορυκτά, και φυτά, και αυτά είναι κατάλληλα για χρήση ακόμη και σε βρεφικές επιδερμίδες.
 • Αν πρόκειται να αθληθείτε κάτω από τον ήλιο, δοκιμάστε κάποιο από τα αντηλιακά που είναι ανθεκτικά στο νερό και τον έντονο ιδρώτα. Τα αντηλιακά προϊόντα που αναγράφονται ως “αδιάβροχα” διατηρούν τα προστατευτικά τους χαρακτηριστικά κατά την κολύμβηση, ακόμη και 40΄μετά την εφαρμογή τους.

Κείμενο : Ζήσω Ράκου, Βοηθός Φαρμακείου- μέλους Advance, Φαρμακείο Σχοινάς Δημήτρης, Τρίκαλα

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα