ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_fb_post3

Ο καρκίνος μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε παιδί, ανεξαρτήτου ηλικίας, εθνικότητας, κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης. Συνήθως προκύπτει ξαφνικά χωρίς πρώιμα συμπτώματα, έχοντας όμως υψηλό βαθμό ίασης.

Ο όρος «καρκίνος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα ασθενειών που συνδέονται με το κοινό χαρακτηριστικό του ανεξέλεγκτου και ασταμάτητου πολλαπλασιασμού παθολογικών κυττάρων που βρίσκονται στα όργανα και στους ιστούς του σώματος. Τα αίτια αυτής της λειτουργικής βλάβης του οργανισμού δυστυχώς δεν είναι πλήρως διευκρινισμένα ακόμη. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό τύπων καρκίνου (περ. 10%), το οποίο οφείλεται σε γενετικές ανωμαλίες που κληρονομούνται, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό δεν γνωρίζουμε την αιτία.

Τα παιδιά και οι έφηβοι προσβάλλονται σπανιότερα σε σχέση με τους ενήλικες από καρκίνο, αλλά παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου, μετά από τα ατυχήματα.

250.000 παιδιά κάθε χρόνο νοσούν από καρκίνο παγκοσμίως και περίπου 300 παιδιά ετησίως νοσούν από κάποια μορφή καρκίνου στη χώρα μας. Η συνηθέστερη μορφή παιδιατρικού καρκίνου είναι η λευχαιμία (οξεία λεμφοβλαστική & οξεία μυελοβλαστική) που λόγω των καινούργιων μεθόδων έγκαιρης διάγνωσης καθώς και με νεότερες θεραπείες και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι 8 στα 10 παιδιά με λευχαιμία σήμερα γίνονται καλά.

Άλλες κύριες μορφές παιδιατρικού καρκίνου είναι :

 • Όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος, που είναι κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι (αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωμα)
 • Λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων)
 • Όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα)
 • Σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing)
 • Όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα)
 • Όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα) κ.ά.

Μεγάλη σημασία οφείλουμε να δίνουμε στα ύποπτα σημάδια που μπορεί να εμφανιστουν και να ζήταμε λεπτομερή εξέταση του παιδιάτρου, ώστε να αξιολογούνται επιστημονικά τα ευρύματα και να παραπέμπονται σε εξειδικευμένο έλεγχο.

Ελέγχουμε τα συμπτώματα

Συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί, που δεν αποτελεί όμως βασική ένδειξη κάποιας μορφής καρκίνου, αλλά χρειάζεται ένας περαιτέρω έλεγχος είναι :

 1. Εμφάνιση μάζας, όγκου ή οιδήματος σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του παιδιού (πρόσωπο, λαιμό, μασχάλη, κοιλιά, βουβωνικές χώρες, όρχεις, πόδια)
 2. Απώλεια ενεργητικότητας του παιδιού, επίμονη κούραση
 3. Απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού
 4. Ανεξήγητη χλωμάδα
 5. Ξαφνική εμφάνιση μελανιών και μωλώπων στο παιδί
 6. Επίμονος, εντοπισμένος πόνος, πόνος στα οστά, πρήξιμο ή πρόβλημα στο βάδισμα του παιδιού
 7. Ανεξήγητος παρατεταμένος πυρετός
 8. Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις
 9. Συχνοί πονοκέφαλοι που συχνά μπορεί να συνοδεύονται από εμετούς

10.   Ξαφνικές αλλαγές στα μάτια, όπως στραβισμός και αλλαγές στην όραση του παιδιού

11.   Εμφάνιση προβλημάτων στην ισορροπία του παιδιού

12.   Διαπίστωση ότι υπάρχει άσπρη κηλίδα που φαίνεται δια μέσου της κόρης των ματιών

13.   Ανεξήγητη, υπερβολική ή γρήγορη απώλεια βάρους του παιδιού

Αντιμετώπιση & Θεραπεία

Ο παιδιατρικός καρκίνος αντιμετωπίζεται και σε πολλές περιπτώσεις θεραπεύεται. Μόλις προσδιοριστεί το είδος και το στάδιο της νόσου ο θεράπων ιατρός προχωρεί στην ακριβή αντιμετώπιση της βάσει «πρωτοκόλλου» που στηρίζεται στη διεθνή συλλογική εμπειρία και χρησιμοποιείται και από Ογκολογικά Κέντρα άλλων χωρών του εξωτερικού. Η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει στην θεραπεία των παιδιών με καρκίνο οφείλεται στην, από δεκαετιών, συνένωση των παιδιάτρων ογκολόγων και στη δημιουργία μεγάλων ομάδων μελέτης του παιδικού καρκίνου. Κάνοντας αυτές τις κλινικές μελέτες δοκιμάζονται καινούργια φάρμακα και σχήματα θεραπειών σε μεγάλο αριθμό παιδιών και έτσι επιλέγονται αυτά με τα καλύτερα αποτελέσματα και τις λιγότερες παρενέργειες. Σε όλα τα προηγμένα ιατρικώς κράτη, τα περισσότερα παιδιά με καρκίνο συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες και έτσι οφελούνται και τα ίδια από τα καινούργια σχήματα αλλά και βοηθούν τους μελλοντικούς ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του παιδιού, εκτός από τους Γονείς / Φροντιστές το Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Επιστημονικό προσωπικό των Ογκολογικών Μονάδων Παίδων που είναι στο πλευρό τους, υπάρχουν επίσης Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Σύλλογοι και Οργανώσεις που μπορούν να απευθυνθούν.

Ευχαριστούμε το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, www.karkinaki.gr

Ένας από τους αναπτυσσόμενους και συνεχώς προοδευτικούς Φορείς είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ που εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας Καπνικαρέας 19Α και δημιουργήθηκε αποκλειστικά από γονείς παιδιών με καρκίνο, με διπλό στόχο: αφενός να καλύψει το τεράστιο κενό ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και αφετέρου να υποστηρίξει έμπρακτα τα παιδιά και τις οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την ασθένεια.

Τέσσερις είναι οι θεμελειώδεις πυλώνες που βασίζεται το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ :

Α) Η ενημέρωση του κοινού γύρω από τον παιδιατρικό καρκίνο (www.karkinaki.gr)

Β) Η έμπρακτη υποστήριξη Παιδιών και Γονέων που αντιμετωπίζουν την ασθένεια

Γ) Η υποστήριξη των Survivors

Δ) Η σημαντική και ουσιαστική παρουσία του ελληνικού παιδιατρικού καρκίνου στα συνέδρια και στις εξελίξεις των κλινικών ερευνών του εξωτερικού.

Το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ έχει αναλάβει ποικίλες δράσεις έως τώρα εντός και εκτός Ογκολογικών Παιδιατρικών Νοσοκομείων, με πόρους που προέρχονται αποκλειστικά από τις περιορισμένες οικονομικές αλλά ανεξάντλητες εθελοντικές δυνατότητες των ιδρυτών, των μελών, των εθελοντών του και από την ευγενική υποστήριξη χορηγών που πιστεύουν στο όραμα μας.  Έγινε  τακτικό μέλος του EuropeanCancerPatientCoalitionECPC (http://ecpc.org/), μέλος του PANCARE (PanEurpeanNetworkforCareofSurvivorsafterChildhoodandAdolescentCancerhttps://www.pancare.eu/en/), μέλος τουChildhoodCancerInternational (www.childhoodcancerinternational.org) και γενικότερα στηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί το επιστημονικό έργο των Πανεπιστημιακών Ογκολογικών Κλινικών της χώρας μας, συγκεντρώνοντας πόρους για στήριξη καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα