ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_cranberry

Το cranberry (εκχύλισμα των κράνων) αποτελεί ένα βότανο που χαίρει καθολικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση λοιμώξεων όπως η κυστίτιδα, η ουρηθρίτιδα και η νεφρίτιδα.

Το έντονο κόκκινο χρώμα του ώριμου καρπού, μαρτυρά την ύπαρξη ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών γνωστών ως προανθοκυανίδες, στις οποίες οφείλει τις ιδιότητές του.

  • Το cranberry εμφανίζει αντι-συγκολλητικές ικανότητες, καθώς δημιουργεί όξινο περιβάλλον στην ουροδόχο κύστη, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα προσκόλλησης των μικροβίων και κατ’ επέκταση τη συγκέντρωση βακτηριακού φορτίου στην περιοχή. Το cranberry θωρακίζει τον οργανισμό από τις λοιμώξεις (κυρίως του ουροποιητικού) προάγοντας την καλή υγεία. Μπορεί κάποιος να λαμβάνει προληπτικά cranberry κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, περίοδο που αγαπάει τις ουρολοιμώξεις.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και επομένως αποτελεί ισχυρό όπλο κατά της πρόωρης γήρανσης, με ευεργετικές ιδιότητες στο δέρμα.
  • Έχει αποδεδειγμένα αντιβακτηριδιακή δράση η οποία αναστέλλει τη δημιουργία στοματικής πλάκας.
  • Λόγω της διουρητικής του δράσης, βοηθάει σε δίαιτες αποτοξίνωσης. Είναι ιδανικό συμπλήρωμα για μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Επιπλέον, είναι πιθανό να βοηθάει στο να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη.

Το εκχύλισμα του cranberry είναι εξαιρετικά ασφαλές. Δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε μακροχρόνια χορήγηση (> έτη),  πιθανώς να αυξάνει την πιθανότητα νεφρικής λιθίασης. Αν και δεν έχουν αναφερθεί αλληλεπιδράσεις με φάρμακα στη διεθνή βιβλιογραφία, σε μια προκλινική μελέτη αναφέρεται ότι το εκχύλισμα κράνων πιθανώς να αλληλοεπιδρά με τη βαρφαρίνη.

Κείμενο:Δήμητρα Ανεστοπούλου & Εμμανουέλα Τριδήμα, Φαρμακείο Μιρέλλλας Κωτσόγιαννη, Πεντέλη @mirellafarmakeio

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα