ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_probiotics__oct

Το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου αποτελεί ένα σύνθετο μικροσύστημα με λεπτές ισορροπίες μεταξύ των οργανισμών που το αποτελούν. Διάφοροι παράγοντες, όπως το στρες, η κακή διατροφή, τα φάρμακα, αλλά κυρίως η χρήση αντιβιοτικών, μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία αυτή με αποτέλεσμα τη δυσανάλογη αύξηση των επιβλαβών οργανισμών εις βάρος των ωφέλιμων. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εντερικές διαταραχές όπως διάρροια, τροφικές αλλεργίες, δυσανεξίες, εξασθένηση του ανοσοποιητικού, χρόνιες κολπικές μυκητιάσεις, κυστίτιδες κ.α. 

Αυξάνοντας τον πληθυσμό των ενεργητικών βακτηρίων, είτε με τη χρήση κολπικών δισκίων, είτε καταπινόμενων (ανάλογα με την περίπτωση), αποκαθιστούμε τις διαταραχθείσες ισορροπίες και έτσι υπάρχει δυνατότητα να εξαλείψουμε την πάθηση ή να μειώσουμε την έντασή της.

Τα κυριότερα βακτήρια είναι ο οξεόφιλος (L Acidophilus) και το μπιφιντοβακτήριο (Bifidobacterium sp). 

  • Ο γαλακτοβάκιλλος - L Acidophilus - βρίσκεται στο λεπτό έντερο και τον γυναικείο κόλπο. Ύστερα από μελέτες βρέθηκε ότι το βακτήριο αυτό παράγει φυσικά αντιβιοτικά, τα οποία δεν προκαλούν παρενέργειες όπως τα χημικά και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση εντερικών λοιμώξεων. Καταπολεμά τα βακτήρια και τον μύκητα Candida Albicans που προκαλούν κολπίτιδες, αλλά αποτελεί και την καλύτερη προστασία έναντι της κυστίτιδας, γιατί δημιουργεί μια φυσική ασπίδα γύρω από το στόμιο της ουρήθρας εμποδίζοντας τα παθογόνα βακτήρια να εισέλθουν και να ταξιδέψουν μέχρι την ουροδόχο κύστη.

Μια ακόμη σημαντική ιδιότητά του L Acidophilus είναι, ότι παράγει ένζυμα τα οποία διευκολύνουν την πέψη των πρωτεϊνών, των λιπών και κυρίως των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ένα από αυτά είναι η λακτάση, η οποία είναι απαραίτητη για την πέψη της λακτόζης. Η λακτάση είναι ένας δισακχαρίτης που βρίσκεται στο γάλα, η έλλειψη της οποίας μπορεί να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα, κοιλιακό πόνο ή και διάρροια, μετά την κατανάλωση γάλακτος.

  • Το άλλο, εξίσου σημαντικό βακτήριο που βρίσκεται στο παχύ έντερο είναι το Bifidobacterium bp. Το μπιφιντοβακτήριο παράγει βιταμίνες του συμπλέγματος B και οξέα όπως το γαλακτικό και το οξικό, τα οποία μειώνουν το pH της περιοχής. Επίσης, βοηθά στην παραγωγή αμινοξέων μικρής αλυσίδας, τα οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας των κυττάρων της εσωτερικής επιφάνειας κόλου εντέρου, επηρεάζοντας ακόμη περισσότερο το όξινο περιβάλλον.

Ως γνωστόν, όσο πιο όξινη είναι μια περιοχή, τόσο πιο εχθρική είναι για την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων και μυκήτων, συμβάλλοντας στην τόνωση του ανοσοποιητικού. 

Τα προβιοτικά είναι πολύ ασφαλή και χωρίς τοξικότητα. Σε σχετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιασθούν ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές οι οποίες συνήθως παρέρχονται με την πάροδο των ημερών ή και τη μείωση των δόσεων. Για καλύτερα αποτελέσματα επιλέγουμε προϊόντα τα οποία αναγράφουν ότι περιέχουν ζωντανά βακτήρια.

Κείμενο: Δήμητρα Ανεστοπούλου, Φαρμακείο Μιρέλλας Κωτσόγιαννη, Π.Πεντέλη 

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα