ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη Α είναι γνωστή και ως ρετινόλη και ανήκει στην ομάδα των λιποδιαλυτών βιταμινών. Αποτελεί σημαντικό σύμμαχο για τον οργανισμό εξαιτίας της πανίσχυρης αντιοξειδωτικής της δράσης, που παρέχει μια ασπίδα προστασίας ενάντια στις ελευθερες ρίζες.

Η βιταμίνη Α είναι από τις αγαπημένες βιταμίνες των γυναικών καθώς ενισχύει την ανάπτυξη και την αναδόμηση των κυττάρων και των ιστών του οργανισμού. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην απόκτηση μιας υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας.

Μελέτες έχουν δείξει πως η βιταμίνη Α διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των οφθαλμών και στην διατήρηση της καλής όρασης. Προφυλάσσει από την εμφάνιση καταρράκτη αλλά και από την εμφάνιση παθήσεων  του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η πρόσληψη της βιταμίνης Α γίνεται μερικώς από τις τροφές ζωικής προέλευσης που καταναλώνουμε αλλά και μέσω πρόδρομων μορφών αυτής (προβιταμίνη Α - καροτενοειδή) προερχόμενων από τις φυτικές τροφές.

Ζωικές πηγές

-          Συκώτι

-          Λιπαρά ψάρια – Μουρουνέλαιο

-          Κρόκος αβγού

-          Γαλακτοκομικά προϊόντα

Φυτικές πηγές

-          Γλυκοπατάτες

-          Καρότα

-          Πεπόνι

-          Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Προσοχή: Η μακροχρόνια λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα.

Κείμενο: Μαργαριτίδου Μαργαρίτα Bsc Διαιτολόγος  - Διατροφολόγος, Σύμβουλος Διατροφής Φαρμακείου - μέλους Advance Μαργαριτίδης Μιχαήλ, Μουδανιά Χαλκιδικής

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα