ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_aspirin

Η λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον πόνο της ημικρανίας μέσα σε δύο ώρες, καταλήγει πρόσφατη έρευνα που βασίστηκε στην ανασκόπηση των πορισμάτων 13 προηγούμενων μελετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι μια μεγάλη δόση ασπιρίνης (περίπου 900-1.000 mg, όταν ένα πρότυπο δισκίο είναι 300mg) μειώνει τη ναυτία, τον εμετό και την ευαισθησία στο φως ή στον ήχο, κλασικά συμπτώματα της ημικρανίας.

Στη μελέτη, η οποία εξέτασε τα στοιχεία από 4.222 συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε ότι 1 στα 4 άτομα που έλαβαν τη συγκεκριμένη δοσολογία είχε απαλλαγεί εντελώς από τις σοβαρές ή μεσαίας έντασης ημικρανίες.
Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η λήψη ασπιρίνης σε τέτοια δοσολογία μπορεί να προκαλέσει παράπλευρες παρενέργειες, γι’ αυτό και κάποια άτομα πρέπει να εξακολουθήσουν να στηρίζονται σε εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή.

Η Sheena Derry, που συνυπογράφει τη συγκεκριμένη μελέτη και εργάζεται στον τομέα Έρευνας Πόνου στο Νοσοκομείο John Radcliffe Hospital της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η χρήση της ασπιρίνης δεν είναι εξίσου αποτελεσματική θεραπεία για όλους τους ασθενείς με οξεία ημικρανία.

«Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε γενετικές διαφορές. Διαφορετικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά σε διαφορετικά φάρμακα και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης σε σύγκριση με άλλα φάρμακα.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Προστατεύω τον εαυτό μου .. τι σημαίνει αυτό για τις ημέρες που διανύουμε;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα