ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_dentist001

Στον… οδοντίατρο θα παραπέμπουν οι καρδιολόγοι τους ασθενείς με υπέρταση και τα άτομα που εμφανίζουν υψηλή πίεση, καθώς η φλεγμονή που προκαλεί η περιοδοντίτιδα, αποτελεί βασικό παράγοντα πρόκλησης υπέρτασης.

«Η υγιεινή του στόματος ήταν γνωστό ότι επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργίας της καρδιάς, αλλά δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα πως επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό και πίεση. Η περιοδοντίτιδα μάς κάνει πιο εύκολα υπερτασικούς και στους υπερτασικούς επιδεινώνει την κατάσταση», ανέφερε χθες σε ειδική εκδήλωση ο επίκουρος καθηγητής της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο κίνδυνος για εμφάνιση νεφρικής ή αγγειακής βλάβης σχεδόν πενταπλασιάζεται σε αυτούς με σοβαρότερη περιοδοντική νόσο.

Αναλυτικά τα επιστημονικά δεδομένα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο στο 14ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας στους χώρους του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Γ.Ν.Α. και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που κατέχει η σωστή διατροφή στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της μεσογειακής διατροφής, «πατροπαράδοτης» διατροφής της χώρας μας, την οποία στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και της υιοθέτησης του «κακώς εννοούμενου» Δυτικού τρόπου ζωής τείνει να αποτελέσει μακρινό παρελθόν.

Με παραδείγματα προσπάθησε να περιγράψει τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο και υγιεινό γεύμα. Τόνισε τη σημασία της λήψης των γευμάτων σε συγκεκριμένη ώρα ώστε να μπορεί ο οργανισμός να μεταβολίσει σωστά τις προσλαμβανόμενες τροφές, καθώς επίσης και τη σημασία της λήψης συχνών και μικρών γευμάτων.

Επίσης, παρέθεσε συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής μας (δημητριακά, γάλα, μαρμελάδα, φρούτο ή χυμό του φρούτου για πρωινό, τα όσπρια και τα ψάρια με τη μεγάλη ποσότητα των ευεργετικών ω3 λιπαρών, τα λαχανικά και την όσο το δυνατό λιγότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος). Προσέθεσε επίσης την ευεργετική δράση που μπορεί να προσφέρει η κατανάλωση 1 ποτηριού κρασιού με το φαγητό, εφόσον το επιθυμούμε σε αντίθεση με την υπερβολική κατανάλωση, η οποία μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία μας.

Ο Επίκουρος Καθηγητής της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας αναφέρθηκε στις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου που θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο.

Αφού τόνισε ότι παρά την ενημέρωση του κοινού τα τελευταία χρόνια για την πρωτογενή πρόληψη, δεν έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των αιφνιδίων θανάτων στη χώρα μας, υπογράμμισε  ότι υπολογίζεται ότι το 25% περίπου των οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου πεθαίνουν αιφνιδίως πριν φθάσουν στο νοσοκομείο, εντός 30 λεπτών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τόνισε ότι η έγκαιρη διάγνωση της ύπαρξης στενώσεων στα αγγεία της καρδιάς, πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να  είναι σωτήρια για μεγάλο αριθμό ασθενών και αναφέρθηκε στις πιο πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις μη επεμβατικές μεθόδους ανίχνευσης της στεφανιαίας νόσου, όπως η αξονική τομογραφία, το σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου και η μαγνητική τομογραφία και η δυναμική υπερηχογραφία.

Επίσης αναφέρθηκε στον τρόπο εκτίμησης του shear stress (δυνάμεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στο αίμα και στο τοίχωμα των αγγείων), καθώς και της επίπτωσης που μπορεί να έχει στη δημιουργία και στην αποσταθεροποίηση των αθηρωματικών πλακών που οδηγούν στο κλινικό σύνδρομο της στηθάγχης και τη σημασία της ανερχόμενης νέας τεχνικής, της οπτικής συνεκτικής τομογραφίας (OCT) στη διερεύνηση των επικίνδυνων αθηρωματικών πλακών. Τέλος, αναφέρθηκε σε μια νέα τεχνική αναίμακτης αναγνώρισης και εκτίμησης των αθηρωματικών πλακών (ακτινοεμτρία μικροκυμάτων), η οποία θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο  καθώς και τις μελλοντικές εφαρμογές της νέας αυτής τεχνικής.

Ο υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου & Ιατρείου Παχυσαρκίας του Κωνσταντοπούλειου Γ.Ν Ν. Ιωνίας «Αγ. Όλγα» κ. Ιωάννης Ιωαννίδης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Αφού τόνισε ότι η  εμφάνιση αθηροσκληρωτικών εκδηλώσεων τείνει να είναι συχνότερη και πρωιμότερη και η εξέλιξή της ταχύτερη στα διαβητικά σε σχέση προς τα μη διαβητικά άτομα, ανέφερε ότι η  θνητότητα και η νοσηρότητα από την μακροαγγειοπάθεια είναι 2 έως 4 φορές μεγαλύτερη στα διαβητικά άτομα και το 75-80% πεθαίνουν τελικά από μακροαγγειοπάθεια. Σ

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα δεδομένα αρκετών προσφάτων μεγάλων μελετών που έχουν στρέψει τη θεραπευτική μας στρατηγική στην αποτελεσματική αντιμετώπιση όλου του πλέγματος των διαταραχών, που χαρακτηρίζει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Έτσι, πέραν της θεραπείας του σακχάρου οι στόχοι στους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου(υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, κάπνισμα) πρέπει να  είναι ιδιαίτερα αυστηροί.


Πηγή : Web Only

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα