ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_quit-smoking-pill

Σικάγο — Ένα πειραματικό χάπι της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Μerck οδηγεί σε θεαματική πτώση τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύει στα ύψη τη συγκέντρωση της HDL («καλής») χοληστερόλης , δείχνουν τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών.

«Τα δεδομένα είναι θεαματικά, πολύ πέρα από ό,τι θα ανέμενε κανείς», δήλωσε ο καρδιολόγος Ρόμπερτ Έκελ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Η προκαταρκτική μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας και δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του New England Journal of Medicine.

Θα περάσουν πάντως αρκετά χρόνια μέχρι να αποδειχθεί ότι το φάρμακο, με την ονομασία ανασετραπίμπη (anacetrapib), μειώνει πράγματι τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τους θανάτους. Η Merck ετοιμάζεται τώρα να ξεκινήσει μεγαλύτερη κλινική μελέτη σε δείγμα 30.000 ασθενών.

«Είμαστε περισσότερο ενθουσιασμένοι από ποτέ εδώ και μερικές δεκαετίες», σχολίασε ο Δρ Κρίστοφερ Κάνον, επικεφαλής της τελευταίας έρευνας στο Νοσοκομείο Brigham and Women's της Βοστόνης.

Η μελέτη εξέτασε 1.623 ασθενείς που ήδη λάμβαναν στατίνες λόγω του υψηλού κινδύνου εμφράγματος. Πολλοί είχαν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή, ενώ άλλοι έπασχαν από διαβήτη. Έξι μήνες μετά την έναρξη της μελέτης, το χάπι μείωσε την LDL χοληστερόλη από το 81 στο 45 και εκτίναξε την HDL από το 41 στο 101.

Η ανασετραπίμπη έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης από τις στατίνες και άλλα σημερινά φάρμακα κατά της χοληστερόλης. Η βασική της λειτουργία είναι να διατηρεί τα λιπαρά οξέα του αίματος συνδεδεμένα στην πρωτεΐνη HDL, προκειμένου να μεταφερθούν στο ήπαρ.

Για πολλά χρόνια, οι γιατροί εστιάζονταν στη μείωση των επιπέδων της «πρωτεΐνης LDL. Όμως πολλοί από τους ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες παθαίνουν τελικά εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια παρά την πτώση της LDL.

Η ανασετραπίμπη θα μπορούσε να αποδειχθεί το πρώτο φάρμακο που ρυθμίζει τόσο αποτελεσματικά τόσο την LDL όσο και την HDL χοληστερόλη. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης δείχνουν ότι το χάπι δεν προκαλεί υπέρταση, μια παρενέργεια που ανάγκασε τη Pfizer να εγκαταλείψει την ορσετραπίμπη, το δικό της αντίστοιχο πειραματικό φάρμακο.

Η μόνη άλλη ουσία που έχει βρεθεί να έχει επίδραση τόσο στην LDL όσο και στην HDL χοληστερόλη (αλλά είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό από την ανασετραπίμπη) είναι η νιασίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος B.

Πηγή Associated Press

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα