ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_shutterstock_39486919

Συνδυασμός φαρμάκων είναι καλύτερος από ένα χάπι στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, υποδεικνύει βρετανική έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet’, αφορά 1.200 ανθρώπους και ανακάλυψε ότι η έναρξη αγωγής με 2 φάρμακα έδωσε γρηγορότερα και ακριβέστερα αποτελέσματα, με λιγότερες παρενέργειες.

Η μέθοδος ‘προκαλεί’ τη συμβατική ιατρική πρακτική όπου οι γιατροί δίνουν ένα φάρμακο στον ασθενή και στη συνέχεια προσθέτουν άλλο αν παραμένει σε υψηλά επίπεδα η πίεση.

Στους περισσότερους ασθενείς μπορεί τώρα να συνταγογραφηθεί ένα συνδυαστικό χάπι και να γνωρίζουν ότι προστατεύονται πιθανόν από καρδιαγγειακές νόσους.

Αγωγή με αντιυπερτασικά φάρμακα είναι γνωστό πως μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιοπάθειας.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, της Γλασκώβης και του Dundee παρακολούθησε 1.254 ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση σε 10 χώρες.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της χορήγησης ενός φαρμάκου ή συνδυασμού δυο.

Οι ασθενείς που έλαβαν το συνδυαστικό χάπι είχαν 25% καλύτερη ανταπόκριση τους 6 πρώτους μήνες σε σύγκριση με όσους ακολούθησαν τη συμβατική αγωγή. Ήταν λιγότερο πιθανό να σταματήσουν τη λήψη του φαρμάκου λόγω παρενεργειών.

Τα 2 φάρμακα μπορούν να δοθούν σαν ένα χάπι καθιστώντας ευκολότερη τη λήψη του από τους ασθενείς.

Ο Jeremy Pearson δήλωσε ότι η έρευνα ενισχύει ενδείξεις ότι η έναρξη αγωγής σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση με 2 φάρμακα αντί με ένα είναι ασφαλής και περισσότερο αποτελεσματική παρά να περιμένει κάποιος την πρόσθεση του δεύτερου χαπιού αργότερα.

Το χάπι εγκρίθηκε από το FDA για χρήση στις ΗΠΑ, πέρσι.

Πηγές: ‘Lancet’.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα