ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_andioxidantpills

Τα αντιοξειδωτικά μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν την αντρική υπογονιμότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επισκόπηση στοιχείων ανακάλυψε, σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου, ότι ένα ζευγάρι είχε περισσότερες πιθανότητες σύλληψης αν ο άντρας λάμβανε ορισμένες βιταμίνες ή άλλα αντιοξειδωτικά.

Ερευνητές από το Cochrane Library, εξέτασαν 1.000 ζευγάρια που απευθύνθηκαν σε κλινικές γονιμότητας. Οι περισσότεροι άντρες είχαν χαμηλή ποσότητα σπέρματος.

Η χρήση των αντιοξειδωτικών βασίζεται στη θεωρία ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA του σπέρματος, που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός εμβρύου. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη ποσότητα σπέρματος και δυσκολία στην ικανότητα γονιμοποίησης ωαρίων.

Οι άντρες που πιστεύουν ότι μπορεί να τους βοηθήσει η αντιοξειδωτική θεραπεία θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να λάβουν θεραπεία μόνο αν τους το συμβουλεύσει.

Ο Dr Allan Pacey, του πανεπιστημίου του Sheffield, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αντιοξειδωτική θεραπεία ενδεχομένως δεν είναι πιθανό να αυξήσει την ποσότητα του σπέρματος που παράγουν οι άντρες και δεν θα μπορούσε επομένως να βοηθήσει σε όλα τα περιστατικά αντρικής υπογονιμότητας. Πρόσθεσε ότι είναι τομέας ενδιαφέροντος. Μέχρι σήμερα, δήλωσε, ορισμένες έρευνες υπέδειξαν οφέλη και άλλες ότι δεν υπήρχε βελτίωση.

Η μεταανάλυση υποδεικνύει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εγκυμοσύνης στις συντρόφους των αντρών που έλαβαν αντιοξειδωτικά, αν και οι αριθμοί είναι ακόμα μικροί.

Η επισκόπηση εστίασε σε 34 δοκιμές, που αφορούσαν ζευγάρια που υποβλήθηκαν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οι περισσότεροι άντρες στις δοκιμές είχαν χαμηλή ποσότητα σπέρματος ή χαμηλή κινητικότητα. Στα 214 ζευγάρια, σημειώθηκαν 20 γεννήσεις όταν οι άντρες έλαβαν αντιοξειδωτικά. Οι άντρες που έλαβαν από το στόμα αντιοξειδωτικά εμφάνισαν στατιστικά σημαντική αύξηση στο ποσοστό γεννήσεων σε σύγκριση με άντρες ομάδας ελέγχου.

Σε 964 ζευγάρια, συνέβησαν 96 εγκυμοσύνες. Η χρήση αντιοξειδωτικών συνδέθηκε με στατιστικά σημαντική αύξηση του ποσοστού συλλήψεων σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου.

Οι δοκιμές εξέτασαν επίσης τη χρήση πολλών διαφορετικών ειδών αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη E, L-καρνιτίνη, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

Η επικεφαλής της έρευνας, Marian Showell, από το Πανεπιστήμιο Auckland στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ότι η λήψη αντιοξειδωτικού σκευάσματος από τον άντρα μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την πιθανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει κατά τη διάρκεια διαδικασίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Αναγνωρίζει όμως ότι οι ενδείξεις είναι ακόμα περιορισμένες και ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα