ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_themometertemperaturecold

Νέα Υόρκη — Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου-Έπεντορφ, διαπίστωσαν ότι, αν κρατούσαν τα πειραματόζωα σε μέση θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου, αυξανόταν η ικανότητα του «καφέ» λίπους να καθαρίζει τον οργανισμό από τα επιβλαβή μόρια του λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα.

Ο μοριακός βιολόγος Αλεξάντερ Μπάρτελτ, δημοσίευσε τη μελέτη στο Nature Medicine, αποδεικνύοντας ότι τα υψηλά επίπεδα των πλούσιων σε θερμίδες μορίων λίπους ή πλούσιων σε τριγλυκερίδια λιποπρωτεϊνών, που προέρχονται από την λήψη παχυντικών τροφών, οδηγούν σε εναπόθεση ανθυγιεινού λευκού λίπους στο σώμα (και άρα στην παχυσαρκία), αλλά και στη σκλήρυνση των αρτηριών (άρα και σε καρδιαγγειακές παθήσεις).

Όμως η έκθεση στο κρύο ωθεί το («καλό») καφέ λίπος να καίει το («κακό») λευκό λίπος, μετατρέποντάς το σε θερμότητα για να ζεσταθεί το σώμα.

Το καφέ λίπος είναι μια από τις δύο μορφές ιστών λίπους του σώματος και υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα νεογέννητα παιδιά και στα ζώα που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, καθώς τα βοηθά να διατηρούν σε κατάλληλο επίπεδο τη θερμοκρασία του σώματός τους. Αντίθετα με το λευκό λίπος, που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για τα μόρια λίπους υψηλής ενέργειας, το καφέ λίπος τα «καίει» για να παράγει θερμότητα.

Οι ενήλικες έχουν γενικά μικρότερες ποσότητες καφέ λίπους, καθώς το σώμα τους θερμαίνεται κυρίως από την κίνηση των μυών, όμως πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι και στους ενήλικες υπάρχουν ορισμένες «αποθήκες» καφέ λίπους στο άνω τμήμα του στήθους και στο λαιμό.

Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το καφέ λίπος είναι δυνατό να αυξηθεί στον οργανισμό, μεταξύ άλλων μέσω μετατροπής του λευκού λίπους σε καφέ μετά την έκθεση του σώματος σε παρατεταμένες περιόδους κρύου.

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα σύγχρονα συστήματα κεντρικής θέρμανσης στα κτίρια έχουν οδηγήσει σε μείωση του επιπέδου και της δραστηριότητας του ωφέλιμου καφέ λίπους στους ανθρώπους των ανεπτυγμένων χωρών.

Μια πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου συμπέρανε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μειωμένη έκθεση στο κρύο και στην αύξηση της παχυσαρκίας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ο Δρ Μπάρτελτ εισηγείται οι άνθρωποι να εκτίθενται πιο τακτικά στο κρύο, ώστε ο οργανισμός τους να βοηθάται να παράγει περισσότερο καφέ λίπος, ώστε να καίει τα επιβλαβή λίπη. Υποστηρίζει ότι «μερικές εναποθέσεις λευκού λίπους γίνονται καφέ λίπος μετά από μερικές εβδομάδες κρύου, πράγμα που δείχνει ότι μπορεί κανείς να 'εκπαιδεύσει' τα κύτταρα λίπους του να μετατραπούν σε κύτταρα καφέ λίπους, ώστε να μείνει λεπτός και υγιής».

Σχολιάζοντας τη γερμανική έρευνα στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, οι καθηγητές Έντουαρντ Φίσερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Κέβιν Ουίλιαμς του Πανεπιστημίου Τεμπλ των ΗΠΑ, επεσήμαναν ότι τα νέα ευρήματα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά την ανθρώπινη υγεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα