ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η καύση ορυκτών καυσίμων, η συνεχιζόμενη αποψίλωση των δασών, η χρήση λιπασμάτων, η ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων και οι βιομηχανικές διεργασίες συντελούν στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει, τα αποτελέσματά της είναι ήδη ορατά και πρόκειται να επηρεάσουν το σύνολο του πλανήτη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της WWF Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, δριμείες αναμένονται οι κλιματικές αλλαγές και στην Ελλάδα έως το 2050, με τις βασικότερες συνέπειες να εντοπίζονται σε τέσσερις άξονες: ανυπόφορες πόλεις, τουριστικοί προορισμοί με καύσωνες, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο.

Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, οι αστικές περιοχές θα βιώσουν συχνότερες ημέρες καύσωνα και περισσότερες «τροπικές νύχτες», ενώ σε αρκετές πόλεις φαίνεται πως τα πλημμυρικά φαινόμενα θα ενταθούν. Η ήδη υπάρχουσα δυσφορία των κατοίκων στις πόλεις λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του κυκλοφοριακού, του φαινομένου της αστικής νησίδας και της έλλειψης πρασίνου πρόκειται να μεγαλώσει περαιτέρω. Στις θερμότερες συνθήκες που διαμορφώνονται, οι κάτοικοι των πόλεων θα αναγκαστούν να καταφύγουν στην εντονότερη χρήση κλιματιστικού, προκαλώντας ενδεχομένως υπερφόρτωση του δικτύου ηλεκτρισμού και συχνές διακοπές ρεύματος.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι κλιματικές αλλαγές και στον τουρισμό, τη σπουδαιότερη πλουτοπαραγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας. Οι τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα υποστούν συχνότερα κύματα καύσωνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα επηρεαστούν και τα ελληνικά νησιά. Οι ημέρες υπέρβασης των 35οC θα είναι 5-15 περισσότερες σε όλους τους τουριστικούς νομούς, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν και οι «τροπικές νύχτες». Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας κοντά στη θάλασσα, θα μεγαλώσει δραματικά τον βαθμό δυσφορίας των τουριστών, η οποία μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πάντως, η αύξηση των θερινών ημερών κατά σχεδόν ένα μήνα θα έχει πιθανότατα και θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό, καθώς η τουριστική περίοδος θα επιμηκυνθεί την άνοιξη και το φθινόπωρο, εξομαλύνοντας τη ροή των ατόμων που θα επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών.

Στις αγροτικές περιοχές, η αύξηση της διάρκειας των ξηρών ημερών επιτάσσει τη λήψη μέτρων για ορθή διαχείριση των υδάτων και πρόληψη της ερημοποίησης. Η ερημοποίηση συνεπάγεται υποβάθμιση της γης σε άνυδρες, ημιάνυδρες και ξηρές με χαμηλή υγρασία περιοχές, η οποία προκαλείται από συνδυασμό κλιματολογικών επιδράσεων και ανθρωπογενών δραστηριοτήτων (π.χ. εντατική καλλιέργεια, υπερβόσκηση, αποψίλωση, κακές πρακτικές άρδευσης). Επιπλέον, η αναμενόμενη ξηρασία θα αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, ενώ παράλληλα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρει συνέπειες και στην παραγωγικότητα ορισμένων καλλιεργειών.

Όπως όλα δείχνουν, οι κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας την περίοδο 2020-2050 θα επηρεάσουν καθοριστικά και τα δασικά συστήματα. Το σημαντικότερο εύρημα της μελέτης είναι ότι θα αυξηθεί κατά 5-15 ημέρες το κρίσιμο χρονικό διάστημα εμφάνισης πυρκαγιών σε όλους τους εθνικούς δρυμούς. Η υγεία των δασικών οικοσυστημάτων, όμως, δεν επηρεάζεται μόνο από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και από τις ελάχιστες θερμοκρασίες, τις βροχοπτώσεις, τη σχετική υγρασία και τη διάρκεια περιόδων ανομβρίας, παράμετροι που αναμένεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά στο εγγύς μέλλον.

Υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής, η αδράνεια δεν μπορεί πλέον να αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα. Αντιθέτως, η έγκαιρη και συνειδητή στροφή προς την «πράσινη οικονομία» μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και βιώσιμη.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές της ως το 2050 κατά 67%, χωρίς να επηρεάζεται στο ελάχιστο η απρόσκοπτη ανάπτυξη της χώρας. Η μείωση αυτή θα προέλθει μέσα από σειρά παρεμβάσεων και γενναίων πολιτικών σε όλους τους τομείς (ηλεκτροπαραγωγή, βιομηχανία, μεταφορές, οικοδόμηση κτηρίων, διαχείριση αποβλήτων, γεωργία). Ειδικά για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, προτείνεται η μετάβαση σε ένα μοντέλο που δίνει έμφαση στον περιορισμό της ζήτησης, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών.

Πέρα από την ανάγκη μείωσης των εκπομπών, εξίσου σημαντική είναι και η λήψη μέτρων για την προσαρμογή της χώρας στις ήδη ορατές και συνεχώς διογκούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ειδικά στην Ελλάδα, οι ελάχιστοι υδατικοί πόροι, η απειλή ερημοποίησης μεγάλων εκτάσεων, η ευαίσθητη φύση της γεωργίας και του τουρισμού, οι ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης στις μεγάλες αστικές περιοχές, η υποβάθμιση των βιοτόπων και ο κίνδυνος μείωσης των ειδών βιοποικιλότητας επιβάλλουν την άμεση ανάληψη φιλόδοξων δράσεων για τον μετριασμό των επιπτώσεων λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Η Ελλάδα έχει χάσει σημαντικό χρόνο στην προσπάθεια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Όπως διαφαίνεται, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα διαγράφονται εξαιρετικά σοβαρές, συνεπώς απαιτείται ισχυρή κρατική βούληση με γρήγορες αποφάσεις.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Περιβάλλον

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα