ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Featured_b_1659_sexuality

Η εικόνα σώματος αναφέρεται στις σκέψεις που κάνουμε για το σώμα μας και στις πεποιθήσεις μας για το πώς οι άλλοι το αντιλαμβάνονται.

Οι άνθρωποι με κακή εικόνα σώματος συνήθως έχουν χαμηλή σεξουαλική αυτοπεποίθηση και πιστεύουν ότι δύσκολα θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν και να ικανοποιηθούν (Lowery 2005, Yamamiya 2006). Η κακή εικόνα σώματος έχει συσχετιστεί με αποφυγή σεξουαλικής εγγύτητας, ενώ η καλή εικόνα έχει συσχετιστεί με συχνή σεξουαλική δραστηριότητα και πειραματισμό (Ackard 2000 - Korch 2005).

Οι μελέτες συμφωνούν στο ότι το πώς νιώθουμε για το σώμα μας επηρεάζει τη σεξουαλική μας ικανοποίηση πολύ περισσότερο από ό,τι τα αντικειμενικά σωματικά χαρακτηριστικά (Weaver 2006).

Η εικόνα σώματος επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία κυρίως μέσα από τις σκέψεις που κυριαρχούν κατά τη διάρκεια της επαφής (Pujols 2010). Οταν δηλαδή οι ανησυχίες για το σώμα είναι τόσο έντονες που διασπούν τη προσοχή από τα σεξουαλικά ερεθίσματα, τότε είναι πολύ πιθανή η μείωση της ικανοποίησης και η εμφάνιση δυσλειτουργίας.

Η εικόνα σώματος επηρεάζει τη σχέση του ζευγαριού;

Η εικόνα σώματος δεν επηρεάζει μόνο τη σεξουαλική ικανοποίηση, αλλά και την ικανοποίηση από τη σχέση. Οι γυναίκες που νιώθουν άνετα με το σώμα τους είναι πιο σίγουρες ότι ο σύντροφός τους τις βρίσκει ελκυστικές (Wade 2000), ενώ οι γυναίκες που νιώθουν άβολα με το σώμα τους αναφέρουν ότι η σεξουαλική εγγύτητα τους δημιουργεί άγχος. Οι αμφιβολίες αυτές οδηγούν τις γυναίκες σε αποφυγή σεξουαλικών πρωτοβουλιών και σε σημαντική μείωση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών του ζευγαριού. Αυτή η μείωση στη συχνότητα των επαφών, καθώς και η μείωση στη σεξουαλική ικανοποίηση, οδηγεί στη συνέχεια σε μείωση της γενικής ικανοποίησης από τη σχέση όχι μόνο για τη γυναίκα, αλλά και για τον άνδρα (Meltzer 2010).

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία, www.tanea.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ψυχολογική Υγεία

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ο Χειμώνας είναι μια όμορφη εποχή την οποία μπορούμε να απολαύσουμε αν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα μικροπροβλήματα της. Ποιο θεωρείτε εσείς το πιο σημαντικό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα