ΜΑΚΙΓΙΑΖ
Featured_324

Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μια στροφή στις απαιτήσεις του κόσμου προς την αισθητική οδοντιατρική. Σίγουρα όλοι θα έχετε ακούσει για τη λεύκανση των δοντιών. Θα απαντήσουμε λοιπόν στα πιο συχνά σας ερωτήματα όπως τι είναι η λεύκανση, πώς και πότε γίνεται, τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει και πόσο διαρκούν τ' αποτελέσματα της.

Τι είναι η λεύκανση;

Η λεύκανση είναι μια διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται ο αποχρωματισμός της αδαμαντίνης (σμάλτο) και της οδοντίνης και έτσι βελτιώνεται το χρώμα των φυσικών δοντιών. Ο αποχρωματισμός των δοντιών προκαλείται συνήθως από την κατανάλωση ουσιών που αφήνουν στίγματα (π.χ καφές, τσάι, κόλα, καπνός) από τραύμα, εκφύλιση νεύρου του δοντιού και παλιές οδοντικές εργασίες, από φάρμακα (π.χ. τετρακυκλίνες) και τέλος, λόγω ηλικίας.

Πώς και πότε γίνεται η λεύκανση;

Η λεύκανση γίνεται με 2 μεθόδους, είτε με δραστικές τεχνικές στο χώρο του ιατρείου ή με την εφαρμογή λευκαντικού παράγοντα στο σπίτι. Φυσικά πάντα κάτω από τις οδηγίες και την παρακολούθηση του οδοντιάτρου. Την επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου λεύκανσης θα την καθορίσει ο οδοντίατρος αφού λάβει υπόψη του τον τύπο της δυσχρωμίας των δοντιών καθώς και το χρονικό διάστημα που ο ασθενής πρέπει να διαθέσει. Η λεύκανση στο ιατρείο απαιτεί συνήθως 2-3 επισκέψεις διάρκειας 15-30 λεπτών η καθεμία. Μεταξύ των επισκέψεων μεσολαβεί μία εβδομάδα. Τοποθετείται λοιπόν ο λευκαντικός παράγοντας ο οποίος περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου σε αναλογία 30-35% και για να επιταχυνθεί ο χρόνος μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια συσκευή φωτός (πολυμερισμού, laser). Το ενεργό συστατικό του λευκαντικού παράγοντα διασπάται και το ενεργό οξυγόνο εισέρχεται στο σμάλτο και ξεπλένει τις χρωματικές ουσίες.

Η λεύκανση στο σπίτι απαιτεί την κατασκευή ειδικού νάρθηκα μέσα στον οποίο τοποθετεί ο ασθενής το ζελέ και τον εφαρμόζει στα δόντια κατά τη διάρκεια της νύχτας ή της μέρας για συγκεκριμένο διάστημα. Είναι, όμως απαραίτητο πριν τη λεύκανση να γίνει επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών, καθώς και διόρθωση όλων των προβληματικών εργασιών που υπάρχουν στο στόμα.

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει;

Είναι απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη η παρουσία κάποιας ευαισθησίας στα δόντια η οποία όμως θα εξαφανιστεί μετά το πέρας της θεραπείας. Μπορεί να υπάρξει και ερεθισμός των ούλων ο οποίος οφείλεται στη μη καλή εφαρμογή του νάρθηκα που οδηγεί στην άμεση επαφή του λευκαντικού παράγοντα με τα ούλα.

Πόσο διαρκούν τ' αποτελέσματα της λεύκανσης;

Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο. Με την πάροδο του χρόνου τα δόντια τείνουν ν' αποκτήσουν πάλι το αρχικό τους χρώμα. Η διατήρηση λοιπόν του αποτελέσματος συνήθως διαρκεί 2-3 χρόνια. Φυσικά και η συχνότητα με την οποία καταναλώνονται οι χρωστικές ουσίες που αναφέρθηκαν και πιο πάνω παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του αποτελέσματος.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Μακιγιάζ

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα