ΓΟΝΕΙΣ
Featured_baby-mother-hand

Από τη στιγμή που καλωσορίζετε το νεογέννητο στο σπίτι, η αλλαγή της πάνας είναι μια δραστηριότητα στην οποία επιδίδεστε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού ο μηχανισμός του ουροποιητικού του συστήματος και η λειτουργία του εντέρου δεν έχουν ακόμη ωριμάσει. Μην αγχώνεστε όμως κάθε πότε πρέπει να αντικαθιστάτε τη λερωμένη πάνα με καθαρή! Το βρέφος θα φροντίζει να σας ενημερώνει με το μοναδικό μέσο επικοινωνίας που διαθέτει, το κλάμα.

Η απαραίτητη περιποίηση

Λαμβάνοντας υπόψη πως η επιδερμίδα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι αρκετά λεπτή και ευαίσθητη, φροντίζετε πάντα να προσφέρετε την περιποίηση που "απαιτεί":

  • Χρησιμοποιείτε καλή ποιότητα πάνας.
  • Αλλάζετε την πάνα αμέσως μόλις αντιληφθείτε πως το μωράκι σας λερώθηκε. Τα μικρόβια από τα ούρα, η έλλειψη αέρα, η τριβή με το ύφασμα της πάνας και η υγρασία που αναπτύσσεται δημιουργούν κατάλληλο περιβάλλον για την εμφάνιση μυκητιάσεων και λοιμώξεων.
  • Πριν του φορέστε την καθαρή πάνα, καθαρίστε την περιοχή με χλιαρό νερό (όχι με σαπούνι) αποφεύγοντας τα μωρομάντιλα όταν βρίσκεστε στο σπίτι.
  • Με μια καθαρή πετσέτα σκουπίζετε απαλά την επιδερμίδα χωρίς να την τρίβετε (στα κοριτσάκια σκουπίζετε με κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω)
  • Εφαρμόζετε φαρμακευτικές κρέμες ή αλοιφές μόνο αν ο παιδίατρος έχει κρίνει απαραίτητο και όχι με δική σας πρωτοβουλία. Μπορείτε όμως να απλώνετε ένα λεπτό στρώμα ενυδατικής κρέμας για πρόληψη σε κάθε αντικατάσταση της πάνας.

Τι είναι το σύγκαμα;

Πρόκειται για τον ερεθισμό που παρουσιάζεται στα σημεία που καλύπτει η πάνα: στη βουβωνική χώρα (γεννητικά όργανα), τους γλουτούς και τους μηρούς. Το σύγκαμα βέβαια μπορεί να είναι ένας απλός ερεθισμός (κοκκινίλα) αλλά και μια σοβαρή φλόγωση, που η αιτία της δεν είναι άλλη από τη μη έγκαιρη και συχνή αλλαγή της πάνας (η αμμωνία που περιέχουν τα ούρα συγκαίει την περιοχή). Αν λοιπόν εμφανιστεί ελαφρύς ερεθισμός, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα προστασίας από την υγρασία (με ψευδάργυρο ή βαζελίνη) και όποτε είναι δυνατό απαλλάξτε το για λίγο από την πάνα αφήνοντάς το μωρό ξαπλωμένο σε μια πετσέτα, κατά προτίμηση στο κρεβάτι. Στην περίπτωση που το σύγκαμα δεν υποχωρήσει σε 3-4 ημέρες ή αν δείτε το δέρμα να ξεφλουδίζει, να βγάζει εκκρίσεις ή αίμα, να παρουσιάζει σπυράκια ή φουσκάλες, συμβουλευτείτε τον γιατρό που παρακολουθεί το μωρό σας.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Επιλέξτε ένα ασφαλές μέρος όπου θα αλλάζετε το μωρό και φροντίστε να έχετε κοντά σας όσα θα χρειαστείτε (πάνα, κρέμα κ.λπ.) ώστε να μην το αφήνετε στιγμή μόνο του.
  • Ακόμα και αν είστε εκτός σπιτιού, το μωρό σας δεν πρέπει να μένει με την λερωμένη του πάνα. Έχετε πάντα μαζί σας τα απαραίτητα "αξεσουάρ" σε μια τσάντα.
  • Τραβήξτε την προσοχή του με ένα παιχνίδι ή ένα τραγουδάκι αν την ώρα που το αλλάζετε δείτε πως δυσανασχετεί

Πηγή: paidimag.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Γονείς

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα