ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
Featured_shutterstock_267638807

Η απόλαυση της ερωτικής ζωής αλλά και με ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως τη γυναίκα και τα ζευγάρια γενικότερα. Το άρθρο αυτό προσφέρει στη γυναίκα και τον άντρα όλες τις σύγχρονες γνώσεις γύρω από όλες τις μεθόδους αντισύλληψης που εφαρμόζονται σήμερα. Αναφέρει αναλυτικά τους τρόπους εφαρμογής, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου βοηθώντας τη γυναίκα και κατ’ επέκταση το ζευγάρι να επιλέξει την  πιο σωστή και ταιριαστή μέθοδο για αυτό.

Αντισυλληπτικά Δισκία (ΑΔ) (Κλασσικό Χάπι)

Πρόκειται για φάρμακα που περιέχουν συνδυασμό οιστρογόνου και προγεστερινοειδούς. Αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες αντισυλληπτικές μεθόδους στον κόσμο, ιδιαίτερα για τις έφηβες και τις γυναίκες 20-30 ετών. Στην Ελλάδα δεν έχουν τύχει ευρείας αποδοχής, προφανώς λόγω κακής ενημέρωσης ή άγνοιαs,και η χρήση τους περιορίζεται στο 5%.

Οι περισσότερες συσκευασίες περιέχουν 21 δισκία. Καθημερινά πρέπει να λαμβάνεται ένα δισκίο επί 21 ημέρες. Τα δισκίο πρέπει να λαμβάνονται κατά προτίμηση την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Μηχανισμός Δράσης

Προκαλούν αναστολή της ωορρηξίας εμποδίζοντας την μεσοκυκλική αιχμή της LH, που είναι απαραίτητη για να γίνει η ωορρηξία. Επίσης, η παρουσία προγεστερόνης που περιέχεται στα συνδυασμένα αντισυλληπτικά προκαλεί μεταβολές στο ενδομήτριο και κυρίως στην τραχηλική βλέννα, που δεν ευνοούν τη διέλευση των σπερματοζωαρίων και κατ’ επέκταση την γονιμοποίησή τους.

Γενικές Οδηγίες

  • Τι πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη λήψης του χαπιού;

Πριν αρχίσει η λήψη του χαπιού, πρέπει να γίνεται λεπτομερής γενική και γυναικολογική εξέταση, συμπεριλαμβανομένων των μαστών, καθώς και κυτταρολογικού επιχρίσματος του τραχήλου (pap-test), και να ληφθεί προσεκτικά το οικογενειακό ιστορικό. Παράλληλα, θα πρέπει να αποκλειστεί διαταραχή της πήξης του αίματος, εάν σε συγγενικά πρόσωπα σε νεαρή ηλικία έχουν ήδη παρουσιασθεί θρομβοεμβολικές παθήσεις (π.χ. εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα μυοκαρδίου). Επιπλέον, η κύηση πρέπει να αποκλειστεί.

Για προληπτικούς λόγους, σε μακροχρόνια χρήση των δισκίων θα πρέπει να εκτελούνται εξετάσεις σε χρονικά διαστήματα έξι μηνών.

  • Πως λαμβάνεται το χάπι;

Μόλις  ξεκινήσει η επόμενη περίοδος, αρχίζει η  λήψη του χαπιού την πρώτη ημέρα του κύκλου (πρώτη ημέρα αιμορραγίας). Η ώρα που λαμβάνεται το χάπι δεν έχει σημασία, αλλά εφόσον αποφασιστεί, η λήψη του χαπιού στο εξής να γίνεται κάθε μέρα την ίδια περίπου ώρα. Το χάπι, είναι προτιμότερο να λαμβάνεται μετά το πρωινό ή το βραδινό γεύμα. Το χάπι λαμβάνεται καθημερινά επί 21 ημέρες. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα διάλειμμα 7 ημερών, χωρίς λήψη δισκίου, κατά τη διάρκεια του οποίου εμφανίζεται αιμορραγία περίπου 2-4 ημέρες μετά τη λήψη του τελευταίου χαπιού.

Μετά την 7ήμερη διακοπή, συνεχίζεται η λήψη από την επόμενη συσκευασία, ανεξάρτητα από το εάν η αιμορραγία, όπως συνήθως συμβαίνει, έχει ήδη σταματήσει ή ακόμα διαρκεί.

Έτσι, προκύπτει ένας εύκολα κατανοητός ρυθμός: λήψη δισκίου 3 εβδομάδες, διάλειμμα 1 εβδομάδα και κάθε νέα συσκευασία θα αρχίζει την ίδια ημέρα της εβδομάδας όπως και η προηγούμενη.

ΕΝΕΣΙΜΑ

Υπάρχουν δυο ενέσιμα διαθέσιμα:

  • Depo-Provera (DMPA) οξεική μεδροξυπρογεσερόνη  150mg. κάθε 12 εβδομάδες

και το

  • Norethisteron enantate  (NET-EN) εξανοiκή υδροξυπρογεστερόνη 200mg.  κάθε 8 εβδομάδες.

Και τα δύο χορηγούνται με βαθιά ενδομυϊκή ένεση στις πρώτες 5 ημέρες της περιόδου. Εάν δοθούν αργότερα από τη μέρα 1 ή 2, συμβουλεύουμε 7 μέρες επιπλέον προφυλάξεις.

Η αποτελεσματικότητα του είναι εξαιρετικά υψηλή μεταξύ των αναστρέψιμων μεθόδων, κυρίως γιατί λειτουργεί προκαλώντας ανωθυλακιορρηξία. Tα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι οι χρήστες ενέσημων αντισυλληπτικών έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, χωρίς να έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ωοθηκών ή τραχήλου της μήτρας και πέντε φορές μείωση στον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου.

Τα αποτελέσματα της αντισύλληψης δεν είναι αντιστρέψιμα όσο διαρκεί η επίδραση της ένεσης και αυτό πρέπει να εξηγηθεί στις γυναίκες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μέθοδο. Τα ενέσιμα  είναι πιο ασφαλεί από το Αντισυλληπτικό Δισκίο.

Μετά την τελευταία δόση, η σύλληψη καθυστερεί (μέση καθυστέρηση 9 μήνες).

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Η κύρια ένδειξη για ενέσιμη αντισύλληψη είναι η επιθυμία της γυναίκας για υψηλά αποτελεσματική μέθοδο, ανεξάρτητα από την σεξουαλική επαφή, όταν άλλες επιλογές αντενδεικνύονται ή δεν είναι αρεστές. Τα ενέσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ιστορικό θρόμβωσης. Η αρτηριακή πίεση ελέγχεται συνήθως πριν από κάθε δόση, αν και μελέτες δεν έχουν δείξει υπερτασική επίδραση. Τα ενέσιμα είναι χρήσιμα στην ενδομητρίωση, και στις γυναίκες σε κίνδυνο με Φλεγμονώδη Νόσο της Πυέλου, και αποτελούν καλή επιλογή με πολλές γυναίκες που ξεχνούν συχνά να πάρουν τα χάπια.

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ (ΣΠΙΡΑΛ)

Το ενδομητρικό σπείραμα είναι μια συσκευή από μαλακό εύκαμπτο πλαστικό ή συνδυασμός πλαστικού και μετάλλου, που τοποθετείται στην κοιλότητα της μήτρας, όπου μπορεί να παραμείνει για 3-5 χρόνια, προσφέροντας υψηλής αποτελεσματικότητας αντισύλληψη.

Ο τρόπος δράσης του σπειράματος είναι η δημιουργία μιας άσηπτης φλεγμονής που οφείλεται στην παρουσία ξένου σώματος μέσα στη μήτρα. Η άσηπτη αυτή φλεγμονή δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον στην εγκατάσταση και ανάπτυξη του γονιμοποιημένου ωαρίου. Επίσης, προκαλεί αυξημένη κινητικότητα στις σάλπιγγες, παρεμποδίζει την εμφύτευση του κυήματος λόγω παρεμβολής του σπειράματος μεταξύ αυτού και του ενδομήτριου, προκαλεί αύξηση τοπικά στο ενδομήτριο των προσταγλανδινών, οι οποίες ως γνωστών εμποδίζουν την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα, και προκαλεί επίσης, ακινητοποίηση των σπερματοζωαρίων.

Υπάρχουν πολλοί τύποι σπειραμάτων, που ποικίλλουν σε σχήμα, μέγεθος και σύσταση (πλαστικοπολυπροπιλένιο, με περιτύλιξη από μέταλλο ή εμπλουτισμό σε προγεστερόνη).

Το σπείραμα, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, δεν χρειάζεται συστηματική εγρήγορση για τη σωστή εφαρμογή της μεθόδου (π.χ. καθημερινή λήψη ΑΔ) ούτε διαταράσσει την ερωτική πράξη (όπως οι μέθοδοι φραγμού). Φυσικά, συνίσταται ετήσια επίσκεψη στο γιατρό. Για την αφαίρεσή του, στο κάτω τμήμα του σπειράματος υπάρχει το νήμα.

Μορφές σπειράματος διακρίνονται σε αυτές που περιέχουν χαλκό και σε αυτές που περιέχουν ορμόνη.

EΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

Η επείγουσα  αντισύλληψη παρέχει στις γυναίκες τη δυνατότητα ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού  μέσου αποφυγής μιάς πιθανής ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, μετά από μία σεξουαλική επαφή, στην οποία υπήρξε αποτυχία ή μη χρησιμοποίηση κάποιας αντισυλληπτικής μεθόδου.

Μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης:

Α) Το «χάπι της επόμενης ημέρας»

Αυτή η μέθοδος απαιτεί τη λήψη ενός δισκίου. Το χάπι αυτό μπορεί να ληφθεί, όχι μόνο την επόμενη μέρα της σεξουαλικής επαφής, αλλά μέχρι πέντε ημέρες  μετά από επαφή χωρίς ή με ανεπαρκή ή αποτυχημένη αντισύλληψη.

Μετά τη λήψη της επείγουσας αντισύλληψης, η γυναίκα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μία από τις κλασικές μεθόδους τοπικής αντισύλληψης όπως π.χ. προφυλακτικό, εώς την εμφάνιση της επόμενης περιόδου. Θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι η επόμενη περίοδος είναι σε όλα φυσιολογική, και σε ποσότητα και σε χρόνο εμφάνισης.

Εαν η περίοδος εμφανιστεί στην αναμενόμενη ημερομηνία ή έστω λίγο νωρίτερα, ή λίγο αργότερα  (μέχρι 5 ημέρες ), αλλά κανονικά ως προς την ποσότητα αίματος, αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος ήταν αποτελεσματική .

Σε περίπτωση καθυστέρησης της περιόδου περισσότερο από 5 ημέρες, ή όταν αυτή δεν είναι κανονική ώς προς την ποσότητα αίματος ή τη διάρκεια που συνήθως εμφανίζεται, θα πρέπει η γυναίκα να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της.

Β) Τα  ενδομητρικά σπειράματα

ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ

Πρόκειται για μια πολύ λεπτή ελαστική θήκη, που πρέπει να φορεθεί πριν από τη συνουσία στο πέος, όταν αυτό είναι σε στύση. Παγιδεύει τα σπερματοζωάρια κατά τη διάρκεια του οργασμού του άνδρα, ώστε να μην μπορούν να εισχωρήσουν στον κόλπο. Τα προφυλακτικά κυκλοφορούν σε ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων, με ή χωρίς επικάλυψη λιπαντικού και πωλούνται στα περισσότερα περίπτερα και φαρμακεία.

Η επαφή μεταξύ του πέους και του κόλπου πρέπει να αποφεύγεται πριν την τοποθέτηση του προφυλακτικού, που πρέπει να γίνεται πριν τη σεξουαλική επαφή. Μετά την εκσπερμάτιση, το πέος (μαζί με το προφυλακτικό) πρέπει να αποσύρεται από τον κόλπο της γυναίκας πριν σταματήσει η στύση του άνδρα, διαφορετικά το προφυλακτικό μπορεί να γλιστρήσει μέσα στον κόλπο.

Προσοχή χρειάζεται για να μη συμβεί μηχανική καταστροφή του προφυλακτικού πριν από την έναρξη της συνουσίας, π.χ. από κοφτερά νύχια, ή στην προσπάθεια να μπει με τη λάθος πλευρά του χωρίς να ξετυλίγεται. Γενικά, φαίνεται ότι η μηχανική καταστροφή του προφυλακτικού σχετίζεται περισσότερο με τα χαρακτηριστικά των χρηστών, παρά με τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του.

Τα προφυλακτικά έχουν ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα έναντι κάθε άλλης αντισυλληπτικής μεθόδου. Παρέχουν σχεδόν απόλυτη προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, επειδή σχηματίζουν ένα αδιαπέραστο φραγμό για τα βακτήρια και τους ιούς που προκαλούν νοσήματα, όπως βλεννόρροια, σύφιλη, χλαμύδια, ηπατίτιδα, ιοί του έρπητα και των κονδυλωμάτων και AIDS. To AIDS είναι το σοβαρότερο νόσημα απ' όλα, αν και δεν είναι το περισσότερο διαδεδομένο. Πρόκειται για θανατηφόρο νόσημα και τα μολυσμένα άτομα μπορούν να μεταφέρουν και να μεταδώσουν τον ιό του AIDS, χωρίς να έχουν νοσήσει ή χωρίς ακόμη να γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ

Το γυναικείο προφυλακτικό μπορεί να εισαχθεί αμέσως πριν ή και μερικές ώρες πριν από την επαφή και είναι μιας χρήσης. Είναι φτιαγμένο από πολυουρεθάνη και είναι λιπασμένο ήδη με σιλικόνη. Φαίνεται σαν ένα πολύ μεγάλο ανδρικό προφυλακτικό με μήκος 17 εκ.

Το γυναικείο προφυλακτικό ίσως είναι λιγότερο πιθανό να σπάσει κατά τη χρήση του σε σχέση με το ανδρικό προφυλακτικό. Στην πράξη, το ποσοστό αποτυχίας του ξεπερνά το 2%. Είναι πολύ αποτελεσματικό εμπόδιο κατά των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, περιλαμβάνοντας και τον HIV.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ιατρική Γωνιά

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ο Χειμώνας είναι μια όμορφη εποχή την οποία μπορούμε να απολαύσουμε αν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα μικροπροβλήματα της. Ποιο θεωρείτε εσείς το πιο σημαντικό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα