ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
Featured_shutterstock_137168075

Η δυσκολία στις κενώσεις μας μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητική και να επηρεάσει τη καθημερινότητα και τη ποιότητα της ζωής μας.

Γιατί, όμως συμβαίνει αυτό όλο, και περισσότερο τη σύγχρονη εποχή?

Οι αιτίες είναι οι εξής:

  1. Το άτακτο ωράριο (αγνόηση της έπειξης για αφόδευση): Είναι σημαντικό να έχω συγκερκιμένη ώρα κένωσης, καθώς οι τοξίνες που εμπεριέχονται στα κόπρανα πρέπει να αποβάλλονται καθημερινά από τον ανθρώπινο οργανισμό, προς αποφυγήν προβλημάτων υγείας. Υπάρχει, ας πούμε, ένας «βιολογικός χρονοδιακόπτης», και θα πρέπει, ιδανικά, να τηρείται. Όταν σταματάμε το ένστικτό μας για εντερική κένωση, σταματάμε το αίσθημα της ώθησης και μπορεί να οδηγηθούμε σε δυσκοιλιότητα.
  1. Η αφυδάτωση: Η αφυδάτωση παρεμποδίζει τις συσπάσεις του εντέρου και άρα, καθυστερεί τις κενώσεις. Είναι συντριπτικό το ποσοστό αφυδάτωσης στο γενικό πληθυσμό, με έναν ενήλικα φυσιολογικού σωματικού βάρους να πίνει περίπου 2-3 ποτήρια υγρά/ ημέρα, ενώ οι ανάγκες του οργανισμού ανέρχονται στα 8-10 ποτήρια/ ημέρα. Γενικά, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει δοθεί αρκετή αξία στην αφυδάτωση, όσον αφορά στους δυσκοίλιους ασθενείς.
  1. Η χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών: Η, μάλλον, πιο γνωστή αιτία εκ των τριών.Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα σιτηρά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης, βοηθούν η κατανάλωση σοκολάτας, κόκκινου κρασιού και μαύρου τσαγιού.

Κέιμενο : Μαρίνα Χάιδα, Κλινική Διατροφολόγος, MSC,MMEDSCI, Ειδικευμένη στην Χειρουργική της Παχυσαρκίας, Συντονίστρια Βιωματικών Ομάδων Διατροφικών Διαταραχών, Συνεργάτης Ιατριού κέντρου Αθηνών, inia_@hotmail.com

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ιατρική Γωνιά

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα