ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
Featured_shutterstock_304394894

Ο όρος δυσκοιλιότητα χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αλλαγή στην λειτουργία του εντέρου, τις λιγότερο συχνές κενώσεις, την παρουσία σκληρών κοπράνων ή την μεγαλύτερη προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλει κάποιος στην τουαλέτα για την αποβολή των κοπράνων (αφόδευση). Η διαταραχή στις κενώσεις, μπορεί να εμφανισθεί ξαφνικά ή να αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα, γνωστό κάποιες φορές ακόμα και από την παιδική ηλικία.

Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή, λόγω αλλαγής στον τρόπο ζωής τους  (π.χ ταξίδια, δίαιτες) που υποχωρεί με τις κατάλληλες διατροφικές οδηγίες ή/και μιας μικρής διάρκειας φαρμακευτική αγωγή.

Η διάγνωση του προβλήματος

Από την άλλη, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι η έκφραση κάποιας νόσου είτε καλοήθους όπως είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, είτε σοβαρής όπως είναι η ανάπτυξη ενός όγκου στο παχύ έντερο που οδηγεί σε αλλαγή των κενώσεων. Άλλα αίτια δυσκοιλιότητας είναι τα ανατομικά αίτια όπως το μεγάκολο, η ορθοκήλη,  οι μεταβολικές διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερπαραθυρεοειδιαμός , οι νευρομυικές διαταραχές όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η δερματομυοσίτιδα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια  ή/και τα φάρμακα τα οποία λαμβάνει κάποιος.

Είναι φανερό λοιπόν ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει η διάγνωση και η αντιμετώπιση του προβλήματος από έναν ειδικό γαστρεντερολόγο ο οποίος θα διερευνήσει τα αίτια της δυσκοιλιότητας και θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η «φυσιολογική» λειτουργία του εντέρου ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Κάποιοι άνθρωποι πηγαίνουν κάθε ημέρα στην τουαλέτα ή και 3 φορές στην διάρκεια της ημέρας, ενώ άλλοι πηγαίνουν 3 φορές σε διάρκεια μιας εβδομάδας. Κάποιοι υγιείς άνθρωποι έχουν μαλακές έως και πολτώδεις κενώσεις, ενώ άλλοι έχουν σκληρά κόπρανα χωρίς να αναφέρουν όμως δυσκολία στην αφόδευση. Η διάγνωση της δυσκοιλιότητας, γίνεται όταν έχουμε παρουσία κενώσεων λιγότερων από 3 φορές στην διάρκεια της εβδομάδας και όταν η  μείωση των κενώσεων συνοδεύεται από κόπρανα σκληρής σύστασης, με έντονη προσπάθεια κατά την διάρκεια της αφόδευσης, αίσθημα ατελούς κένωσης, κοιλιακό άλγος ή και αίσθημα μετεωρισμού.

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και αν αποκλεισθούν τα παθολογικά αίτια έχει να κάνει συνήθως με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις διατροφικές μας συνήθειες.

Τους καλοκαιρινούς μήνες το πρόβλημα μπορεί να γίνει εντονότερο λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος που οδηγεί σε εφίδρωση και απώλεια υγρών ή της αλλαγής χώρου διαμονής και συνηθειών του εντέρου κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες είναι η πιο συχνή αιτία.

Το έντερό μας είναι ένας μακρύς σωλήνας που η βασική του λειτουργία είναι να απορροφήσει όλα τα χρήσιμα για τον οργανισμό μας υλικά και να προωθήσει προς την έξοδο ότι δεν περιέχει θερμίδες ή δεν είναι χρήσιμο. Για να επιτελέσει αυτή την λειτουργία κάνει συσπάσεις (περισταλτικά κύματα) που, με τέλεια αρμονία, διατρέχουν κατά μήκους του εντέρου η μία πίσω από την άλλη με διαφορά λίγων δευτερολέπτων (4-6 ανά λεπτό) και σαν ένας «κοχλίας» ανακατώνουν και προωθούν συνεχώς το περιεχόμενο. Για να διεγερθεί το έντερο και να κάνει τις συσπάσεις του, είναι απαραίτητο να υπάρχει επαρκής ποσότητα περιεχομένου που δεν απορροφάται. Τέτοιο υλικό είναι οι φυτικές ίνες. Δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ελαττώσει τις φυτικές ίνες στη διατροφή του με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετό υπόλειμμα για την φυσιολογική εντερική λειτουργία.

Η λύση του προβλήματος

Η αποκατάσταση της φυσιολογικής εντερικής λειτουργίας αποτελεί την πιο σωστή λύση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, να «ξαναγυμνάσουμε» δηλαδή το έντερο.

Οι «εύκολες λύσεις» με καθαρτικά, με υπόθετα ή κλυσματάκια είναι δυστυχώς αδιέξοδος δρόμος, κυρίως όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους. Δεν υπάρχουν «μαγικά ραβδιά».

Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, συνεχής προσπάθεια.

Μικρές αλλά σημαντικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν

 

  • Καταναλώνουμε πράσινες βρασμένες σαλάτες (χόρτα)
  • Καταναλώνουμε πολλά φρούτα (φρέσκα και ξερά)
  • Καταναλώνουμε πολλά υγρά (1,5 έως 2 λίτρα την ημέρα), ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω εφίδρωσης και απώλειας υγρών
  • Αύξηση της σωματικής άσκησης (περπάτημα 1 ώρα 3-4 φορές την εβδομάδα)
  • Την ίδια περίπου ώρα καθημερινή προσπάθεια για κένωση
  • Προσπαθούμε να λαμβάνουμε επιπλέον φυτικές ίνες καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε αυτές
  • Στην αρχή, επειδή θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να δούμε κάποια αποτελέσματα μπορούμε να πάρουμε σκευάσματα που βοηθούν  να κινητοποιηθεί με φυσιολογικό τρόπο το έντερο (διαλυτές φυτικές ίνες και υπακτικά (λακτουλόζη, λακτιτόλη, γάλα μαγνησίας, μακρογόλη κ.ά.).

 

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί καλή συνεργασία με τον γιατρό μας.

Κείμενο: Μυλωνάκη Μαρία Γαστρεντερολόγος (τ. Επιμελήτρια Α΄ Γενικού  Νοσοκομείου Νίκαιας, Πειραιά)

Ευχαριστούμε το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής- ΕΛΙΓΑΣΤ

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ιατρική Γωνιά

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα