ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
Featured_fb_post4

Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (ΑΘ) προσδιορίζεται από την παρουσία αντισωμάτων εναντίον της περοξειδάσης (TPOAb) ή και αντισώματα εναντίον της θυρεοσφαιρίνης (TgAb) στον ορό, είναι συχνή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, με εκτιμώμενο επιπολασμό 14%-19%. Η ΑΘ συσχετίζεται με υπογονιμότητα, υψηλότερο κίνδυνο αποβολής και πρόωρο τοκετό χωρίς όμως αυτή η συσχέτιση να αποδεικνύει και την αιτιότητα. Τα ΤPOAB μπορούν να διαβούν τον πλακούντα και οι τιμές των στον ομφάλιο λώρο σχετίζονται με τα επίπεδα των αντισωμάτων στον ορό της μητέρας. Τα ποσοστά αποβολής σε γυναίκες με ΑΘ είναι 30%. Επίσης υπάρχουν αρκετά δεδομένα, αν και μερικά αμφιλεγόμενα, ότι θετικά ΤPAB σχετίζονται με πρόωρο τοκετό. Επίσης σημαντικό είναι ότι η παρουσία ΤPOΑΒ στην μητέρα σχετίζεται με χαμηλή νοημοσύνη στα παιδιά ηλικίας έως 4 ετών.

Το εάν τα αντισώματα εναντίον του θυρεοειδούς συνδέονται με την υπογονιμότητα και εάν επηρεάζουν τα αποτελέσματα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ασαφές. Πάντως η θεραπεία με χαμηλές δόσεις λεβοθυροξίνης, όπως χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού, μπορεί να εξεταστεί σε τέτοιες καταστάσεις.

Σε γυναίκες που είναι σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και έχουν ΑΘ πρέπει να χορηγούνται σκευάσματα λεβοθυροξίνης με αρχική δοσολογία 25-50 mg ημερησίως, για να αποφευχθεί οιαδήποτε αρνητική επιρροή στην διαδικασία. Ο μηχανισμός δεν είναι γνωστός, μία υπόθεση είναι ότι η ΑΘ προκαλεί ήπια υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός υποβέλτιστου περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της πρώιμης φάσης της εμφύτευσης. Πρόσφατα διαπιστώθηκε μια εξαρτώμενη, από το εύρος των αντισωμάτων, επίδραση των TPOAb στη λειτουργία του θυρεοειδούς και στον κίνδυνο ενός πρόωρου τοκετού. Η χορήγηση λεβοθυροξίνης (LT4), όπως έχει προταθεί από τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Θυρεοειδικής Εταιρείας, μπορεί να ανατρέψει και να προφυλάξει την ασθενή με ΑΘ, που υπόκειται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, από τις ανεπιθύμητες αυτές παρενέργειες. Πρόσφατα όμως η μελέτη POSTAL, που σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει εάν η χορήγηση LT4 2-4 εβδομάδες πριν από την in vitro γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά (IVF-ET), μπορεί να μειώσει τις αποβολές και τα ποσοστά περιγεννετικού θανάτου μεταξύ γυναικών με καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αλλά με αυξημένα TPOAb, δεν απέδειξε καμία σημαντική διαφορά μεταξύ των γυναικών που έλαβαν ή δεν έλαβαν LT4 όσον αφορά το ποσοστό των αποβολών. Η μελέτη αυτή προκάλεσε πολλά σχόλια λόγω σημαντικών μεθοδολογικών προβλημάτων, όπως ότι ασθενείς  με ένα TSH > 4 mU/L ήταν λίγοι και δεν αξιολογήθηκαν ξεχωριστά.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να έχουμε περισσότερες μελέτες, καλά σχεδιασμένες όσον αφορά την αγωγή με θυροξίνη, ιδιαίτερα σε ασθενείς με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό, δηλ. υψηλό TSH με φυσιολογικές τιμές των θυρεοειδικών ορμονών, ή και ΑΘ σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Έως ότου έχουμε όμως αυτά τα αποτελέσματα, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε τις υπάρχουσες κατευθυντήριες οδηγίες, να ελέγχουμε εγκαίρως το ΤSH και την λειτουργία του θυρεοειδούς, και να αρχίζουμε αγωγή υποστήριξης όταν χρειάζεται.

Κείμενο: Λεωνίδας Χ. Ντούντας, Καθηγητής Ενδοκρινολογίας, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ιατρική Γωνιά

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα