ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
Featured_fb_post3

Η Θρομβοφιλία είναι μια πολυπαραγοντική παθολογική κατάσταση υπερπηκτικότητας του αίματος που μπορεί να αυξήσει την προδιάθεση για θρομβώσεις σε διάφορα όργανα και αγγεία του σώματος. Είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση που αφορά πάνω από 15% του πληθυσμού. Μπορεί να είναι:

 • Κληρονομική, δηλαδή αποτέλεσμα ενός ελαττωματικού γονιδίου που μεταφέρεται από τους γονείς
 • Επίκτητη, δηλαδή αποτέλεσμα μιας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος που επιδρά στο μηχανισμό πήξης του αίματος.
 • Αποτέλεσμα παθολογικών καταστάσεων όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η νόσος του ήπατος, ο καρκίνος, αλλά και καταστάσεων όπως η εγκυμοσύνη.

Η θρομβοφιλία στην εγκυμοσύνη έχει να κάνει με τις έντονες ορμονικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν την εγκυμοσύνη, όπως τα πολύ υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην εγκυμοσύνη να παρουσιάζονται αλλαγές στην πηκτικότητα του αίματος όπως αύξηση των επιπέδων των παραμέτρων πήξης, μείωση των φυσιολογικών αντιπηκτικών παραγόντων και διαταραχή της ινωδολυτικής λειτουργίας με αποτέλεσμα να ευνοείται η υπερπηκτικότητα κατα τη διάρκεια της κύησης.

Αυτές οι φυσιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη έχουν σκοπό να περιορίσουν την απώλεια αίματος στον τοκετό. Αυξάνουν όμως τον κίνδυνο θρόμβωσης στα αγγεία της εμβρυομητρικής κυκλοφορίας με αποτέλεσμα κινδύνους όπως η παλλίνδρομη κύηση στο 1ο τρίμηνο, η ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρίου (IUGR), η αποκόλληση πλακούντα, το ολιγάμνιο (ελαττωμένο) αμνιακό υγρό, η προεκλαμψία, η θρομβοφλεβίτιδα της κύησης και ο ενδομητρικός θάνατος του εμβρύου.

Έλεγχος Θρομβοφιλίας

Ο έλεγχος για θρομβοφιλία πρέπει να γίνεται στις γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο γι αυτή την κατάσταση όπως γυναίκες με ιστορικό επαναλλαμβανόμενων αποβολών, ιστορικό υπολειπόμενης ενδομητρικής ανάπτυξης του εμβρύου σε προηγούμενη κύηση, ιστορικό αποκόλλησης πλακούντα ή ενδομήτριου θανάτου του εμβρύου, καθώς και σε γυναίκες με ατομικό ιστορικό θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Ο έλεγχος στις γυναίκες αυτές θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον έξι εβδομάδες μετά το συμβάν, να μην υπάρχει εγκυμοσύνη καθώς και να μην γίνεται λήψη φαρμάκων.

Εξετάσεις

Υπάρχουν πολλές εξετάσεις που μπορεί να γίνουν, εξαρτάται από το οικογενειακό και ατομικό ιστορικό της γυναίκας, από την κληρονομικότητα καθώς και από την ύπαρξη ή οχι επιβαρυντικών παραγόντων όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος κα.

Οι κυριότερες εξετάσεις είναι:

O βασικός έλεγχος πηκτικότητας:

 • PT
 • aPTT
 • ινωδογόνο
 • D-dimmer

Ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει:

A. Βασικό έλεγχο της θρομβοφιλίας:

 1. Αντιθρομβίνη ΙΙΙ
 2. Πρωτεΐνη C
 3. Πρωτεΐνη S
 4. Αντισώματα καρδιολιπινών (IgG, IgM)
 5. Αντιπηκτικό του λύκου (LA)
 6. Ομοκυστεΐνη
 7. Παράγοντας VII
 8. Έλεγχος αντίστασης στην ενεργοποιημένη πρωτεΐνη (C Global)

B. Γονιδιακό έλεγχο της θρομβοφιλίας:

 1. Παράγοντας V G1691A(Leiden)
 2. Παράγοντας XII V34L
 3. MTHFR C677T
 4. Παράγοντας ΙΙ- προθρομβίνη G20210A
 5. Β-ινωδογόνο – 455G>A
 6. PAI- 1 4G/5G
 7. Παράγοντας VIII

Θεραπεία

Η θεραπεία αφορά συνήθως γυναίκες που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες αποβολές αλλά και έγκυες γυναίκες με αυξημένο κινδυνο να εμφανίσουν θρομβοεμβολικό επεισόδιο. Οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν προγεννητικά αντιπηκτική θεραπεία, είτε με τη μορφή χαμηλής δόσης ασπιρίνης από το στόμα είτε με τη μορφή χαμηλού μοριακόυ βάρους ασπιρίνης σε υποδόροια χορήγηση.

Η προφυλακτική χορήγηση ασπιρίνης θα πρέπει να διακόπτεται περι την 36η εβδομάδα κύησης, προκειμένου να χορηγηθεί επισκληρίδιος αναισθησία, θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 12 ώρες από την τελευταία χορήγηση ηπαρίνης, η οποία θα συνεχίζεται να χορηγείται και στη λοχεία.

Κείμενο :Δρ Νικηφόρος Κλήμης, Μαιευτήρ Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ιατρική Γωνιά

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα