ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
Featured_fb_post5

Τα πενήντα χρόνια αποτελούν ορόσημο στη ζωή της γυναίκας. Η συντριπτική τους πλειοψηφία βλέπει σ’αυτή την ηλικία να σταματάει η περίοδος τους. Εσφαλμένα, για τις περισσότερες από αυτές, το γεγονός αυτό θεωρείται ως η αρχή του τέλους μιας παραγωγικής ζωής.

Εμμηνόπαυση ονομάζεται το σταμάτημα της έμμηνης ρύσης (περίοδος) το οποίο συμβαίνει γύρω στα 50 με 52 χρόνια. Οφείλεται στην προοδευτική μείωση της ωοθηκικής λειτουργίας που ξεκινάει γύρω στα πέντε χρόνια πριν το σταμάτημα της περιόδου. Το διάστημα των πέντε χρόνων πριν και μετά την εμμηνόπαυση ονομάζεται κλιμακτήριος. Χαρακτηρίζεται από μείωση των οιστρογόνων, των γεννητικών ορμονών της γυναίκας και οδηγεί σε πολλά δυσάρεστα συμπτώματα και καταστάσεις όπως εξάψεις, εφιδρώσεις, πονοκεφάλους, αϋπνία, λιποθυμικές τάσεις και ατροφία των γεννητικών οργάνων, με επακόλουθο τη στεγνότητα του κόλπου που οδηγεί σε δυσπαρεύνια (πόνο στη συνουσία), ατροφική κολπίτιδα, κυστίτιδες, απώλεια ούρων (επίσης πολλά ψυχολογικά συμπτώματα όπως κατάθλιψη, ευεριθιστικότητα, απώλεια εμπιστοσύνης στον εαυτό της, ασθενής μνήμη, δυσκολία συγκέντρωσης, απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος).

Για τις περισσότερες από τις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με την εμμηνόπαυση οι ψυχικές αντιδράσεις είναι κάτι παραπάνω από έκδηλες. Η γυναίκα διαπιστώνει με τρόμο ότι ο καιρός έχει περάσει πολύ γρήγορα και ότι το γήρας χτυπά απειλητικά την πόρτα της. Αυτό τη γεμίζει απογοήτευση και έντονη μελαγχολία. Καμιά φορά η διαταραχή αυτή μπορεί να δημιουργήσει έντονα ψυχολογικά προβλήματα που θα μπορούσαμε να κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες:

Α) Στήν πρώτη κατηγορία κατατάσσονται γυναίκες που παρουσιάζουν μείωση της λίμπιντο, έλλειψη επιθυμίας, πόνο και έλλειψη ικανοποίησης κατά τη σεξουαλική επαφή, με αποτέλεσμα οι γυναίκες αυτές να εκφράζουν αντιπάθεια προς τους άντρες.

Β) Γυναίκες που οδηγούνται σε μια κατάθλιψη που εκφράζεται με αποχή από τη σεξουαλική λειτουργία.

Γ) Γυναίκες που παρουσιάζουν αύξηση της λίμπιντο και οδηγούνται σε νέες σχέσεις και ρομαντικές περιπέτειες.

Πρέπει όμως, να σημειώσουμε ότι το πόσο τελικά θα επηρεάσει ο ερχομός της εμμηνόπαυσης τη γυναίκα, εξαρτάται από την ίδια τη γυναίκα, από την προσωπικότητά της, από το χαρακτήρα της και από τη γνώση για το φυσιολογικό αυτό φαινόμενο της εμμηνόπαυσης.

Η γυναίκα που γνωρίζει τι είναι εμμηνόπαυση, αλλά και τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει τον εαυτό της, είναι αυτή που θα περάσει τη φάση αυτή της ζωής της με τα λιγότερα προβλήματα. Σημαντική επίδραση έχει και ο ρόλος του συζύγου.

Ο σύζυγος θα πρέπει να είναι δίπλα της, θα πρέπει να την καταλαβαίνει και να τη στηρίζει. Πρέπει να της δείχνει ότι του είναι πάντα αγαπητή και επιθυμητή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Όσον αφορά στην υγεία, οι πιο σημαντικές συνέπειες έχουν να κάνον με την οστεοπόρωση και την ισχαιμική καρδιοπάθεια. Στην οστεοπόρωση παρατηρείται μείωση της οστικής πυκνότητας του οστού, με αποτέλεσμα αυτό να είναι περισσότερο ευάλωτο στα κατάγματα. Σχετικά με την ισχαιμική καρδιοπάθεια, αξίζει να σημειώσουμε τα εξής: στην ηλικία των 45 ετών οι άνδρες έχουν πέντε με έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από από καρδιακό επεισόδιο. Κατά την εμμηνόπαυση αυτή η διαφορά μικραίνει βαθμιαία, έτσι ώστε στην ηλικία των εξήντα ετών να υπάρχει το ίδιο ποσοστό θανάτων σε άνδρες και γυναίκες. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι τα οιστρογόνα προστατεύουν τη γυναίκα πριν την εμμηνόπαυση από την ισχαιμική καρδιοπάθεια.

Ορμονική υποκατάσταση

Μπροστά στα παραπάνω προβλήματα και κινδύνους η γυναίκα δεν είναι απροστάτευτη. Σαν πρώτη λύση είναι η ορμονική υποκατάσταση, η οποία συνίσταται στη λήψη ορμονών ανάλογων με εκείνες που παράγει ο οργανισμός πριν την εμμηνόπαυση: οιστρογόνα ή συνδυασμός οιστρογόνων με προγεσταγόνα. Έτσι, ο οργανισμός εφοδιάζεται ξανά με φυσικές ορμόνες του φύλου, τις οποίες δεν παράγει πια και αποκαθιστά τα επίπεδά τους σε αυτά πριν από την εμμηνόπαυση, ανακουφίζοντας τόσο από τα οργανικά, όσο και από τα συναισθηματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Η θεραπεία αυτή συνιστάται σε γυναίκες που βιώνουν δυσάρεστα συμπτώματα, καθώς και σε εκείνες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, αλλά αντενδείκνυται σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις. Γι’αυτό το λόγο, συνιστάται λεπτομερής φυσική και γυναικολογική εξέταση, πριν από την έναρξη της αγωγής.

Η ορμονική υποκατάσταση σταματά την περαιτέρω απώλεια οστικής μάζας, χωρίς όμως να αναπληρώνει την ήδη χαμένη. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η προστατευτκή δράση που ασκεί η θεραπεία σταματά, όταν σταματήσει και η θεραπεία. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που ακολουθούν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η μητρότητα του κόλπου. Όσον αφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες αυτές είναι σπάνιες και παροδικές. Βέβαια, σε περίπτωση που επιμένουν πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Εναλλακτικά, μια γυναίκα που δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να δοκιμάσει εναλλακτικούς τρόπους για να ανακουφιστεί από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Σε αυτούς του εναλλακτικούς τρόπους περιλαμβάνονται τα φυτοοιστρογόνα που είναι μια ομάδα φυτικών ουσιών, η λήψη ιχνοστοιχείων και βιταμινών, όπώς το ασβέστιο, το μαγνήσιο, η βιταμίνα D, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Β6 και το φυλλικό οξύ. Επίσης, η σωστή διατροφή που πρέπει να περιλαμβάνει ψάρια, ελαιόλαδο, πράσινα λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς, η γυμναστική για τον έλεγχο του βάρους, ο περιορισμός κατανάλωσης του καπνίσματος και του αλκοόλ, ενώ σημαντική βοήθεια μπορούν επίσης να προσφέρουν η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός, η γιόγκα και η ρεφλεξολογία.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το βιβλίο του Δρ Νικηφόρου Κλήμη «Εμμηνόπαυση: Μείνετε νέες με φυσικούς και άλλους τρόπους» Εκδόσεις Ψύχαλος, 2012

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ιατρική Γωνιά

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα