ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
Featured_fb_post4

Οι φλεγμονές στην ευαίσθητη περιοχή κατά τους θερινούς μήνες ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες.  Οι εντοπίσεις τους μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

 • μολύνσεις που αφορούν το αιδοίο (την εξωτερική περιοχή γύρω από την είσοδο του κόλπου)
 • την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη (κατώτερο ουροποιητικό)
 • τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας
 • το ενδομήτριο δηλαδή το βλεννογόνο που καλύπτει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας και τις σάλπιγγες.

Οι λοιμώξεις σε αυτές τις ανατομικές εντοπίσεις είναι συχνές και πολλές φορές οδηγούν τη γυναίκα στον γυναικολόγο. Προκαλούνται από μικροοργανισμούς, από τους οποίους οι πιο συνηθισμένοι είναι οι μύκητες, οι τριχομονάδες, μικρόβια αερόβια και αναερόβια - ειδικά στην περίπτωση της κυστίτιδας το συχνότερα απαντώμενο μικρόβιο είναι το κολοβακτηρίδιο -, καθώς και ιοί.

Οι μύκητες δημιουργούν υγρά άσπρα, παχύρρευστα και τυρώδη επιστρώματα σε κόλπο και τράχηλο. Μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους είναι η κακή τοπική υγιεινή, η χρήση αντιβιοτικών, τα στενά ρούχα, τα συνθετικά εσώρουχα, ακόμα και η παραμονή με βρεγμένο μαγιό. Μεγάλη συχνότητα γυναικών παρουσιάζουν μύκητες στην εγκυμοσύνη.

Οι τριχομονάδες, μεταδίδονται και αυτές από τη σεξουαλική επαφή. Χαρακτηρίζονται από υγρά κίτρινοπράσινα και δύσοσμα. Άλλοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή είναι τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα καθώς και ιοί όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων και τα κονδυλώματα.

Όσον αφορά τις κυστίτιδες, πέρα από τη σεξουαλική δραστηριότητα, που κατά τη διάρκεια των διακοπών τους θερινούς μήνες τείνει να αυξάνεται, υπάρχουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες. Αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

α) η ζέστη που επηρεάζει το pH του κόλπου και ευθύνεται και για την εμφάνιση κολπιτιδών

β) η αυξημένη εφίδρωση που έχει σαν συνέπεια την μείωση παραγωγής ούρων

γ) η κολύμβηση σε βρώμικη θάλασσα

δ) η παραμονή με το βρεγμένο μαγιό (η πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα μειώνει τη φυσική άμυνα της περιουρηθρικής περιοχής)

ε) η ελλιπής τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Οι φλεγμονές παρουσιάζονται με αυξημένη κολπική έκκριση, δηλαδή αυξημένα υγρά, τα οποία μπορεί να είναι παχύρευστα λευκά ή πρασινοκίτρινα και δύσοσμα, τσούξιμο ακόμα και στην ούρηση, συχνουρία, φαγούρα λίγο ή πολύ έντονη, ερυθρότητα, οίδημα, μερικές φορές και πόνο κυρίως στην επαφή αλλά και πόνο στο υπογάστριο, στην περίπτωση που η φλεγμονή αφορά το ενδομήτριο ή τις σάλπιγγες.

Στο μυκόπλασμα και τα χλαμύδια συχνά δεν εμφανίζονται συμπτώματα, αλλά επηρεάζουν τη γονιμότητα, γιατί εάν προκαλέσουν σαλπιγγίτιδα, μπορεί να είναι υπεύθυνα ακόμα και για στειρότητα.

Ο έρπης είναι ιός που προκαλεί μικρές φουσκάλες και έλκη στο αιδοίο. Χαρακτηρίζεται από κνησμό, πόνο και τσούξιμο.

Τα κονδυλώματα είναι θηλώδεις προσεκβολές στο αιδοίο, στον κόλπο ή στον τράχηλο. Ορισμένοι τύποι ενοχοποιούνται  για δυσπλασίες (προκαρκινικές αλλοιώσεις) και καρκίνο στον τράχηλο και το αιδοίο. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο το τεστ Παπ από την ηλικία που ξεκινά η σεξουαλική δραστηριότητα της γυναίκας.

Διάγνωση

Προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα στην ευαίσθητη περιοχή, πρέπει να διενεργηθούν κάποιες εξετάσεις.

 • Η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού θα αποκαλύψει το υπεύθυνο μικρόβιο, ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.
 • Στην περίπτωση κυστίτιδας, απαραίτητη είναι η γενική εξέταση ούρων και αν χρειαστεί, ουροκαλλιέργεια και αντιβιόγραμμα.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία των μυκήτων, χορηγούνται αντιμυκητιασικά φάρμακα από το στόμα ή κολπικά υπόθετα ή κρέμες, για τις τριχομονάδες, το μυκόπλασμα και τα χλαμύδια κατάλληλη αντιβίωση, για τον έρπητα ειδικά φάρμακα και για τα κονδυλώματα τοπική θεραπεία.

Όλες οι παραπάνω μολύνσεις μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και οφείλονται, επίσης, στην κακή υγιεινή και στην κακή γενική κατάσταση του οργανισμού.

Χρειάζονται, λοιπόν, καλές συνθήκες υγιεινής, φροντίδα του εαυτού μας και προσοχή στην ερωτική μας ζωή.

Επίσης, είναι αναγκαία η χρήση του προφυλακτικού στις «εφήμερες» σχέσεις και είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γυναικολόγο, όταν τα υγρά στον κόλπο είναι αυξημένα και δύσοσμα, υπάρχει πόνος στο υπογάστριο, δυσουρία ή πόνος στην επαφή.

Τέλος, κάθε χρόνο είναι απαραίτητο το test-pap για τις γυναίκες που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή.

Γενικές Προφυλάξεις

 1. Κατά τη σεξουαλική επαφή να γίνεται χρήση προφυλακτικού.
 2. Εαν η γυναίκα εχει κολπιίτιδα και οι επαφές γίνονται χωρίς προφυλακτικό, χρειάζεται να πάρει θεραπεία και ο σύντροφος.
 3. Οι κολπικές πλύσεις αλλοιώνουν το pΗ του κόλπου και προδιαθέτουν στην εμφάνιση κολπίτιδων. Οι πλύσεις να πραγματοποιούνται καθημερινά εξωτερικά με ουδέτερα-μη ερεθιστικά προϊόντα.
 4. Σερβιετάκια να χρησιμοποιούνται αν δεν αυξάνουν την τοπική υγρασία και δεν είναι ερεθιστικά.
 5. Υγιεινά είναι τα βαμβακερά λευκά εσώρουχα. Αποφύγετε τη χρήση συνθετικών εσωρούχων και στενών παντελονιών, καθότι αυξάνεται η τοπική υγρασία, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μυκήτων.
 6. Το σκούπισμα της ευαίσθητης περιοχής θα πρέπει να γίνεται πάντα με φορά από εμπρός προς τα πίσω, για να μη μεταφέρονται μικρόβια από τον πρωκτό.
 7. Σημαντική είναι η πόση άφθονου νερού, καθότι αυξάνεται η διούρηση, οπότε και ξεπλένεται καλά η ουροδόχος κύστη.
 8. Κατά την ούρηση, η ουροδόχος κύστη θα πρέπει να κενώνεται πλήρως. Σε καμιά περίπωση δε θα πρέπει να αναστέλλεται η ανάγκη για ούρηση.
 9. Απαραίτητη η ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή. Με τον τρόπο αυτό αποβάλλονται τα περισσότερα μικρόβια από την ουρήθρα.

10.  Η πισίνα είναι συνήθως ασφαλής για τις λουόμενες! Καλό είναι να κάνετε ντους πριν μπείτε και αφού βγείτε από την πισίνα. Επίσης, καλό είναι να ξαπλώνετε σε ατομική στεγνή και καθαρή πετσετα και όχι στο πλακόστρωτο της πισίνας.

11.  Αλλάζετε μαγιώ αν μείνετε όλη την ημέρα στη θάλασσα και πριν φορέσετε τα ρούχα για να φύγετε.

12.  Καλύτερα να αποφεύγετε το κολύμπι στις δυο πρώτες μέρες, αν η ροή του αίματος είναι μεγάλη γιατί, το αιμα προδιαθέτει σε τοπικές λοιμώξεις ενώ αν το νερό είναι κρύο μπορεί να σταματήσει τη ροή του αίματος και να προκαλέσει και πόνο χαμηλά στη κοιλιά. Τις υπόλοιπες μέρες αν χρησιμοποιείτε ταμπόν καλο ειναι να το αλλάζετε συχνά.

13.  Απαραίτητη η επίσκεψη στο γυναικολόγο για πρόληψη ή αντιμετώπιση των γυναίκειων παθήσεων.

Δώστε λοιπόν την κατάλληλη προσοχή σε ότι μπορεί να σας γλιτώσει από τα απρόοπτα του καλοκαιριού!

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ιατρική Γωνιά

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Προστατεύω τον εαυτό μου .. τι σημαίνει αυτό για τις ημέρες που διανύουμε;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα