ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
Featured_fb_post5

Οι σπίλοι, ή κοινώς οι ελιές, είναι καλοήθη μορφώματα του δέρματος. Σχεδόν κάθε ενήλικας έχει τουλάχιστον μια ελιά στο σώμα του, η οποία μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των βλεννογόνων του στόματος και των γεννητικών οργάνων, των νυχιών και του τριχωτού της κεφαλής.

Οι σπίλοι συνήθως πρωτοεμφανίζονται στην παιδική και εφηβική ηλικία, οπότε ονομάζονται κοινοί μελανοκυτταρικοί σπίλοι, ενώ νέοι σπίλοι συνεχίζουν να δημιουργούνται στις πρώτες δεκαετίες της ενήλικης ζωής. Απ’ την άλλη, υπάρχουν σπίλοι που γίνονται ορατοί από τη γέννηση ή σε μικρό διάστημα μετά απ’ αυτή και λέγονται συγγενείς σπίλοι. Το πόσες ελιές θα εμφανίσει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του αποτελεί συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, ενώ θεωρείται πως η υπεριώδης ακτινοβολία διεγείρει την ανάπτυξη των κοινών μελανοκυτταρικών σπίλων.

Οι ελιές στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ακίνδυνες και συγκεντρώνουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι:

  • Σχετικά ενιαίο χρώμα (συνήθως καφέ ανοιχτό έως σκούρο, αλλά ακόμη μαύρο, ροζ, μπλε ή ίδιο με τον τόνο του δέρματος)
  • Περίπου κυκλικό σχήμα
  • Είναι επίπεδες ή ελαφρά επηρμένες
  • Δεν αλλάζουν κατά το πέρασμα του χρόνου.

Τα χαρακτηριστικά του μελανώματος

Το μελάνωμα αποτελεί τον πιο επικίνδυνο καρκίνο του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστεί σε προϋπάρχουσα ελιά ή -συχνότερα- σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του δέρματος. Διαφέρει από τις ελιές στα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Ασυμμετρία: το ένα μισό διαφέρει από το άλλο
  2. Όρια: η περιφέρεια δεν είναι κυκλική
  3. Χρώμα: έχει διάφορα χρώματα
  4. Διάμετρος: είναι συνήθως πάνω από 5 χιλ.
  5. Εξέλιξη: αλλάζει σε σχήμα και μέγεθος με την πάροδο του χρόνου.

Αυτά τα 5 χαρακτηριστικά του μελανώματος είναι γνωστά ως κανόναςABCDE, από τα αρχικά των λέξεων Asymmetry-Border-Colour-Diameter-Evolution.

Ανησυχητικά σημεία είναι επίσης ο κνησμός και η αιμορραγία σε μια βλάβη του δέρματος, η εμφάνιση νέων μελανοκυτταρικών βλαβών σε μεγάλη ηλικία ( που δεν αναμένεται να βγαίνουν νέες ελιές) καθώς και το σημείο του «ασχημόπαπου», δηλαδή μια διαφορετική σε εμφάνιση ελιά από τις υπόλοιπες που διαθέτει το σώμα.

Διάγνωση & Θεραπεία

Παρά τη μεγάλη του επικινδυνότητα, το μελάνωμα είναι σε μεγάλο βαθμό θεραπεύσιμο, εάν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι είναι ένας από τους ελάχιστους καρκίνους που είναι ορατοί με γυμνό μάτι, καθιστά εξαιρετικής σημασίας την εκπαίδευση του κοινού στην αυτοεξέταση του δέρματος.

Γνωρίζοντας αρχικά που έχουμε ελιές στο σώμα μας και πώς είναι η όψη τους, θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε έγκαιρα δερματικές βλάβες που είναι καινούργιες, εμφανίζουν στοιχεία του κανόνα ABCDE και έχουν φαγούρα ή αιμορραγούν χωρίς να έχουν τραυματισθεί.

Ο έλεγχος του δέρματός μας θα πρέπει να περιλαμβάνει ολόκληρο το σώμα, μπροστά και πίσω, με τη βοήθεια καθρέπτη για τις δύσκολες στην αυτοεξέταση περιοχές.

Εάν βρούμε οποιοδήποτε από τα παραπάνω στοιχεία, θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ραντεβού για άμεση εξέταση από το δερματολόγο μας, ο οποίος θα εκτιμήσει το πρόβλημα και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Ο δερματολόγος θα εξετάσει την «ύποπτη» ελιά αλλά και όλο το δέρμα επισκοπικά, με μεγεθυντικό φακό καθώς και με το δερματοσκόπιο, έναν ειδικό φακό που δίνει μεγαλύτερη ευκρίνεια και λεπτομέρεια στην εξέταση των δερματικών βλαβών.

Ανάλογα με τα κλινικά ευρήματα, είτε θα αποφανθεί πως πρόκειται για μια καλοήθη-αθώα ελιά που δε χρήζει ανησυχίας, είτε θα συστήσει παρακολούθηση της βλάβης, είτε τέλος θα προχωρήσει στην αφαίρεσή της για περαιτέρω ιστολογική εξέταση (βιοψία), εάν υπάρχουν ύποπτα χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία αφαίρεσης μιας ελιάς είναι απλή, διενεργείται με τοπική αναισθησία και συνήθως τοποθετούνται ένα ή λίγα ράμματα στο σημείο της επέμβασης. Η επέμβαση γίνεται με νυστέρι και όχι με laser για να διατηρείται όσο το δυνατόν ακέραιος ο ιστός που θα σταλεί για βιοψία.

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να προσβάλει όλους μας, σε οποιαδήποτε ηλικία. Όμως μπορεί να αντιμετωπισθεί και η έγκαιρη διάγνωση του αυξάνει τις πιθανότητες ίασης.

Η συχνή αυτοεξέταση του δέρματος μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Συχνότερο προληπτικό δερματολογικό έλεγχο χρήζουν ορισμένες κατηγορίες ασθενών, όπως άτομα με >50 ελιές, με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, με σύνδρομο άτυπων σπίλων, με μεγάλους συγγενείς σπίλους.

Ακολουθώντας τους κανόνες της αυτοεξέτασης και της ευαισθητοποίησης σε θέματα αντηλιακής προστασίας, δηλαδή προστασία από τις βλαπτικές υπεριώδεις ακτίνες (μέσω της αποφυγής άσκοπης έκθεσης καθώς και της χρήσης προστατευτικού ρουχισμού και αντηλιακού), θα έχουμε ένα υγιές δέρμα και οι ελιές δε θα μας προβληματίζουν, απλά θα αποτελούν κομμάτι της φυσικής μας ομορφιάς και διαφορετικότητας.

Κείμενο:Μποχώρη Αθηνά, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ιατρική Γωνιά

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα