ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
Featured_fb_post4

Το Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών (computer vision syndrome) αποτελεί το σύνολο των συμπτωμάτων που αφορούν όσους χρησιμοποιούν αρκετές ώρες την ημέρα τον υπολογιστή τους.

Στη σύγχρονη εποχή όπου οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο αποτελούν βασικό πυλώνα της πνευματικής εργασίας και καθημερινό κομμάτι της ενημέρωσης, της πληροφόρησης, της κοινωνικοποίησης και της ψυχαγωγίας, η οδηγία "μην κάθεσαι πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή" μάλλον αποτελεί ένα ευχολόγιο και όχι μια ρεαλιστική λύση.

Συμπτώματα Οπτικού Συνδρόμου Υπολογιστών

1)      συχνοί πονοκέφαλοι

2)      δακρύρροια ή ξηροφθαλμία ή συνδυασμό και των δύο ανά περιόδους

3)      κόκκινα μάτια

4)      αίσθημα πίεσης πίσω ή γύρω από τους οφθαλμούς

5)      παροδικό θάμβος οράσεως

6)      αίσθημα οφθαλμικού καύσους ή αίσθημα ξένου σώματος (σκουπιδάκια, άμμος κ.λπ)

7)      κουρασμένα μάτια

8)      τσούξιμο στα μάτια

9)      φωτοφοβία

Πού οφείλονται τα συμπτώματα;

 • Η πολύωρη χρήση του Η/Υ κατά τη διάρκεια της εργασίας δημιουργεί πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα και αποκαλύπτει οφθαλμολογικά προβλήματα τα οποία μπορεί να προϋπήρχαν, αλλά να μην είχαν επηρεάσει την καθημερινότητά μας. Πλέον, με την καθημερινή χρήση του υπολογιστή και την έντονη καταπόνηση των οφθαλμών, τα συμπτώματα αυτά αρχίζουν να εκδηλώνονται.
 • Ο κακός φωτισμός στον χώρο εργασίας.
 • Προβλήματα σχετικά με την οθόνη του υπολογιστή όπως το ακατάλληλο κοντράστ, η μικρού μεγέθους γραμματοσειρά ή ακόμη και η σκόνη στην επιφάνεια της οθόνης, μπορούν να δυσχεράνουν την κατάσταση.
 • Η θέση στην οποία δουλεύουμε, η οποίαείναι συνήθως κοντά στην οθόνη, μπορεί να κουράσει τα μάτια μας.
 • Τέλος, πολύ σημαντικές είναι οι οφθαλμολογικές αιτίες του συνδρόμου αυτού. Διαθλαστικά προβλήματα, όπως η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός, η πρεσβυωπία, η χρήση λάθος γυαλιών οράσεως, η πολύωρη καθημερινή χρήση φακών επαφής, καταστάσεις που μπορεί να αφορούν σε χρόνιες φλεγμονές της οφθαλμικής επιφάνειας, βλεφαρίτιδες, προϋπάρχουσα ξηροφθαλμία και προβλήματα στη συνεργασία των δύο οφθαλμών στην κοντινή όραση αποτελούν συχνούς λόγους επιδείνωσης της κατάστασης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της εργασίας μας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, μειώνεται δραματικά η συχνότητα των βλεφαρισμών (ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας πολύ λιγότερες φορές από το κανονικό) χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αυτό, έχει ως συνέπεια να ξηραίνεται η οφθαλμική μας επιφάνεια και να μην επανεπενδύεται εγκαίρως με το δακρυϊκό φιλμ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περαιτέρω διαταραχές στη φυσιολογία και τη λειτουργικότητά της.

Τι μπορώ να κάνω για να απαλλαγώ από τα συμπτώματα;

Αρχικά, πολύ σημαντική είναι η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο για να εκτιμηθεί η κατάσταση των οφθαλμών.

Θα πρέπει να αποκαλυφθούν τυχόν διαθλαστικές ανωμαλίες οι οποίες μπορεί να προϋπήρχαν (π.χ. υπερμετρωπία). Οι διαθλαστικές ανωμαλίες μπορεί να μη μας είχαν δημιουργήσει προβλήματα έως τώρα, επειδή δεν εξασκούσαμε επί τόσες ώρες την κοντινή μας όραση ή επειδή το μάτι μέχρι κάποιο σημείο μπορούσε να αντιρροπήσει μέσω των μηχανισμών του το διαθλαστικό πρόβλημα. Στον οφθαλμίατρο θα δοθούν λύσεις για την πρεσβυωπία ή τον αστιγματισμό καθώς και για τυχόν προβλήματα συνεργασίας των δύο οφθαλμών στην κοντινή όραση.

Επίσης, ο οφθαλμίατρος θα θεραπεύσει κάποια πιθανή συνυπάρχουσα ξηροφθαλμία ή βλεφαρίτιδα, προτείνοντας στον ασθενή τις κατάλληλες θεραπείες.

Γενικοί κανόνες

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια της εργασίας μας.

 • Να έχουμε τη σωστή στάση σώματος και κεφαλής ως προς το γραφείο και την οθόνη του Η/Υ. Η οθόνη να βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός χεριού από το κεφάλι μας και τουλάχιστον 15-20cm κάτω από το επίπεδο των οφθαλμών, ώστε το βλέμμα να έχει ελαφρά κλίση προς τα κάτω, κάτι που είναι πιο ξεκούραστο για τους οφθαλμούς.
 • Να ρυθμίζουμε τον φωτισμό του δωματίου ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστος.
 • Να ρυθμίζουμε τη φωτεινότητα της οθόνης και το μέγεθος της γραμματοσειράς του κειμένου ώστε να διαβάζεται με άνεση.
 • Να ελέγχουμε ώστε η οθόνη να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες αντανακλάσεις από παράθυρα και λάμπες.
 • Να μην ξεχνάμε να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας κατά τη διάρκεια της εργασίας στον υπολογιστή.
 • Να κάνουμε, όσο είναι εφικτό, διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργασίας. Στα διαλείμματα κοιτάμε μέσα από ένα παράθυρο μακριά τον ορίζοντα, (έστω και 3 λεπτά ανά μία ώρα εργασίας θα επιφέρουν ένα αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα).
 • Να χρησιμοποιούμε βοηθητικά τις σταγόνες τεχνητών δακρύων που θα μας υποδείξει ο οφθαλμίατρός μας.

Την εποχή της τεχνολογίας στο χώρο εργασίας αλλά και της εκτεταμένης κατ' οίκον τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης, προκύπτουν νέου τύπου οφθαλμολογικά προβλήματα τα οποία δεν πρέπει κανείς να τα προσπερνά γιατί μπορεί να δυσκολέψουν ιδιαίτερα την καθημερινότητά του.

Με τις κατάλληλες λύσεις και φυσικά, με τη βοήθεια ενός οφθαλμίατρου, θα είμαστε πιο ξεκούραστοι και πιο αποδοτικοί στην εργασία μας, αλλά και πιο ευδιάθετοι στον ελεύθερο χρόνο με τους ανθρώπους μας καθώς και στις αγαπημένες μας ασχολίες.

Κείμενο: Παπαδόπουλος Λεωνίδας, Xειρουργός Oφθαλμίατρος

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ιατρική Γωνιά

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα